Четвер, 2024-04-25, 1:37 PM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2012 » Грудень » 19 » Міопія у школярів – закономірність?...
10:55 PM
Міопія у школярів – закономірність?...

Міопія у школярів – закономірність?...

 Перша і найголовніша ознака короткозорості – послаблення зору в далечину. Це означає що відбулося порушення рефракції ока (порушення чіткості зображення на сітківці). Частіше дана проблема діагностується у віці 7-12 років, а інтенсивно прогресує у підлітковому віці. На формування короткозорості впливають також фактори навколишнього середовища. Проте основною причиною розвитку даної хвороби є занадто велике навантаження на орган зору.

У 7 років діти йдуть до школи. Саме з цього віку розпочинається серйозно навантаження на весь організм, в тому числі на орган зору. Сучасна програма підготовки школярів є досить насиченою і потребує постійної підготовки дітей до занять й з року в рік зростає. Сучасні школярі починають освоювати комп’ютер з 8-9 років. Тому згідно санітарних норм робота за індивідуальним монітором для учнів 2-3-х класів має обмежуватися 15 хвилинами, для учнів 5-7-х класів – 20 хв, 8-11-х класів – 25 хв. Для перегляду телепередач молодшим школярам згідно норм відводиться всього 15 хв, для школярів 5-7-х класів – 25 хв.

Шкільні меблі неодмінно і завжди мають відповідати росту дитини. При цьому обидві ноги повинні стояти на підлозі, спина пряма, поперек доторкається спинки стільця, голова злегка нахилена вперед. Відстань від зошита на столі не менше 33 см. Крім того батькам слід обов’язково стежити за поставою дитини вдома і навчити правильно сидіти за столом, що є профілактикою розвитку сколіозу.

Однією з причин короткозорості є гіподинамія. Школярі менше гуляють надворі, мало бігають, менше рухаються в цілому, мязовий каркас розвивається погано. Учні зобов’язані довго сидіти в певній позі на уроках і вдома, виконуючи певні завдання. Постійне статичне навантаження сприяє швидкому втомленню очей і мязів спини, дитина починає сутулитися, приймає неправильне положення, близько нахиляється до тексту, збільшуючи навантаження на зір. Тому дуже важливе значення має організація робочого місця в школі і вдома. Достовірно доведено: всі зорові функції різко знижуються в умовах поганої освітленості. Особливо сприятле світло природнє – воно повинне бути рівномірне, а на робочому місці повинні бути відсутніми відблиски. Дуже важливо і достатнє штучне освітлення робочого місця в школі і вдома. Настільна лампа повинна знаходитися зліва, потужність 60-80 Вт, прямі промені світла не повинні потрапляти в очі. Дивитися телевізор і працювати на комп’ютері треба в добре освітленому приміщенні.

Беззаперечне значення для зору має також достатній сон, правильний режим дня, що включає в себе прогулянки на свіжому повітрі, добре збалансоване харчування. В дитячому раціоні повинно міститися достатня кількість білка, макро- і мікроелементів, особливо важливе значення мають вітаміни А (м’ясо, печінка, молоко, червоні овочі і фрукти), вітамін С (цитрусові, ягоди і зелень), вітамін Е (горіхи, риба, рослинна олія), а також залізо, кальцій, фосфор, мідь, цинк. Всі ці продукти – прекрасні помічники для профілактики захворювання очей.

З профілактичною метою слід кожного року обстежуватися в офтальмолога з метою попередження появи і розвитку короткозорості. Особливо часто серед учнів молодших класів зустрічається амбліопія («ліниве око» - функціональне зворотнє зниження зору, при якому одне з двох очей майже або взагалі не задіяні в зоровому процесі). Учні, які мають короткозорість або інші порушення зору повинні обов’язково користуватися засобами корекції зору (окулярами або контактними лінзами), виконувати рекомендації дані офтальмологом, робити часті перерви в роботі.

Розвантаження для очей

-Кліпайте частіше. Людям, які працюють за комп’ютером гімнастика для зору є необхідною. Помічено що людина перед монітором кліпає значно рідше чим при звичайному зоровому навантаженні. Це може спровокувати синдром «сухого ока». Також від одноманітної роботи втомлюються очні мязи, аце шкідливо для зору. Протягом 1 хвилини кліпайте якомога частіше. Якщо очі швидко стомлюються зробіть відпочинок на 5-7 секунд і знову кліпайте хвилину.

-Погляд – за лінію горизонта. Встаньте з-за столу, підійдіть до вікна і дивіться на обєкти, які знаходяться на різних відстанях від ваших очей. Спочатку сфокусуйте зір на предметах на невеликій відстані від вас, потім погляньте на об’єкти, які розміщені в далечині. І, насамкінець, спрямуйте погляд на лінію горизонту. Повторіть вправу в зворотному порядку.

-Закрийте очі на 5 секунд. Сидячи біля комп’ютера міцно заплющіть очі на 3-5 секунд. Потім широко відкрийте їх також на 3-5 секунд. Повторіть 7 разів.    

-Малюйте «вісімку». Закрийте очі і протягом 2 хвилин «малюйте» ними всі можливі фігури: вісімку, круг, ромб. Напишіть очима своє імя.

Особливо повний опис і обґрунтування вправ для очей можна знайти в лекціях професора Жданова В. Г.   (посилання - rutube.ru/video/33688cdaea8ce68d0e3c2c4840450c44/)

Переглядів: 2106 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Greg  
0
Корисний матеріал!

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz