Середа, 2024-04-24, 1:22 AM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2014 » Лютий » 23 » Тунельний синдром
2:49 PM
Тунельний синдром

Тунельний синдром

 Тунельний синдром або синдром зап'ясткового (карпального) каналу - це біль в руках, особливо в кисті правої руки, викликаний тривалою роботою за комп'ютером. Цей синдром набув статусу професійного захворювання комп'ютерників (програмістів, машиністів і людей, які постійно працюють на комп'ютері).

Зап'ястковий суглоб - порівняно невеликий суглоб, навколо якого зосереджено безліч найніжніших тканин: зв'язки, що з'єднують між собою кістки зап'ястя і сухожилля, що з’єднують м'язи передпліччя з пальцями рук. Саме ці сухожилля при перенапруженні стають причиною тунельного синдрому, що викликає біль в зап'ясті.

Причина тунельного синдрому

Причиною виникнення болю при тунельному синдромі є защемлення нерва в зап'ястковому каналі. Защемлення може бути викликано набряканням сухожиль, які проходять в безпосередній близькості до нерва, а також набряком самого нерва.

Причиною защемлення нерва при тунельному синдромі є постійне статичне навантаження на одні й ті ж м'язи, яке може бути викликане великою кількістю одноманітних рухів (наприклад при роботі з комп'ютерною мишкою) або незручним положенням рук, під час роботи з клавіатурою, при якому зап'ястя перебувають в постійній напрузі.

Симптоми тунельного синдрому

При розвитку тунельного синдрому виникає постійний біль і дискомфорт в зап'ястях, ослаблення й оніміння рук, особливо долонь.

Необхідно відзначити, що біль в руках може бути викликаний не тільки защемленням зап'ясткого нерва, а й ушкодженням хребта (остеохондроз, грижі міжхребцевих дисків) при якому пошкоджується нерв, що йде від спинного мозку.

Обстеження при тунельному синдромі

Діагноз ставиться при огляді пацієнта неврологом. З інструментальних методів використовується електроміографія, за допомогою якої можна встановити ступінь пошкодження м'язів передпліччя.

Лікування тунельного синдрому

При гострому болю, сильному запаленні і важкому перебігу тунельного синдрому проводиться медикаментозне лікування. Воно включає в себе введення в ділянку зап'ястя кортикостероїдів (преднізолон, дексаметазон), застосування препаратів для поліпшення кровообігу (трентал, нікотинова кислота), протизапальні препарати (ібупрофен).

На тлі правильного харчування і забезпечення організму всіма життєво важливими вітамінами, мікроелементами та біологічно активними речовинами лікування тунельного синдрому стає більш ефективним, одужання прискорюється, а терміни реабілітації та відновлення працездатності скорочуються.

При відсутності ефекту від медикаментозної терапії тунельного синдрому виникають показання до операційного лікування (відкритим способом або ендоскопічно).

Профілактика тунельного синдрому

Для профілактики тунельного синдрому слід подбати про зручність робочого місця.

При роботі з клавіатурою, кут згину руки в лікті повинен бути прямим (90 °).

При роботі з мишкою кисть повинна бути прямою і лежати на столі якнайдалі від краю. Лікоть при цьому повинен перебувати на столі.

Бажано наявність спеціальної опори для зап'ястя (килимок для миші, спеціальної форми клавіатура або комп'ютерний стіл зі спеціальними силіконовими подушечками і т.п.).

Стілець або крісло повинні мати підлокітники.

Вправи для профілактики тунельного синдрому

Переривайте роботу для виконання невеликого комплексу вправ для рук:

Струсніть руки.

Стискайте пальці в кулаки (близько 10 разів)

Повертайте кулаки навколо своєї осі.

Надавлюйте однією рукою на пальці іншої руки з боку долоні, ніби вивертаючи долоню і зап'ястя назовні.

Ці вправи покращують кровообіг у м'язах зап'ястках та сприяють їх розтягуванню, що є важливим елементом профілактики тунельного синдрому.

Йога для профілактики тунельного синдрому.

У йозі найважливішим вправою є розгинання зап'ястя (аддукція). Якщо сісти прямо, поклавши руки на підлокітники крісла долонями вниз, а потім повільно підняти долоні вгору, не відриваючи передпліччя від підлокітника - це і буде аддукція.

Суглоб може виконувати весь обсяг руху тільки в тому випадку, якщо ці рухи відбуваються регулярно. На жаль, саме аддукція виконується найрідше. Саме тому виникають проблеми, що призводять до розвитку тунельного синдрому.

У багатьох асанах йоги потрібно повністю розгинати зап'ястя. Але роблять це завжди поступово. Для того, щоб дбайливо розробити променезап'ястковий суглоб і запобігти появі тунельного синдрому існує наступна вправа: з'єднайте долоні перед грудьми і повільно і плавно опускайте їх вниз, у напрямку до талії. Пальці при цьому дивляться вгору. Не дозволяйте долоням розходитися в сторони.

Регулярне виконання цієї вправи на протязі 2-3 хвилин допоможе запобігти розвитку тунельного синдрому.

Харчування для профілактики тунельного синдрому

Ефективний вплив на суглоби надає правильне харчування. Крім того, необхідно допомагати організму позбавлятися від шкідливих речовин, що призводять до порушення обмінних процесів в суглобах.

Забезпечення організму життєво важливими для здоров'я суглобів речовинами - один з важливих елементів профілактики тунельного синдрому.

Переглядів: 2112 | Додав: GAL | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz