Вівторок, 2024-04-23, 12:36 PM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2014 » Січень » 11 » Адаптогени - стимулятори здорового організму
6:55 PM
Адаптогени - стимулятори здорового організму

Адаптогени - стимулятори здорового організму

 Адаптогени - це речовини рослинного і тваринного походження, які одночасно і тонізують і стимулюють організм.

Налічується їх більше п'яти десятків. Найвідоміші - це женьшень, елеутерокок, золотий корінь, лимонник, кола, зелена кава, квітковий пилок, пантокрин, маточне молочко.

Як діють адаптогени, вчені досі точно не знають. Відомо, що вони якимось чином впливають на біосинтез ДНК, білків, активізують обмінні процеси. Цікаво, що практично всі рослинні адаптогени містять речовини, що дуже нагадують за структурою статеві гормони. Ймовірно, головний шлях дії адаптогенів на організм - це вплив на центральну нервову систему і через неї - на клітини, тканини і органи.

Вплив на організм

Навіть з назви зрозуміло, що адаптогени полегшують пристосування організму до різноманітних несприятливих умов: фізичних навантажень, спеки, холоду, спраги, голоду, стресу, кисневого голодування, отрут, радіації. Ще адаптогени здатні попередити багато захворювань або полегшити їх перебіг.

Після прийому елеутерококу або женьшеню кількість помилок в тексті у друкарок зменшується в два рази. В одному зі змагань спортсмени - велогонщики, які брали елеутерокок протягом 12 днів, зайняли перші 6 місць з 10.

Адаптогени допоможуть усім, але особливо вони корисні літнім людям, тому їх називають препаратами, що подовжують молодість. Вони посилюють дію ліків, що застосовуються для лікування серцево- судинних захворювань, анемії, цукрового діабету.

Ці препарати покращують сон та настрій, а при втомі і важких фізичних навантаженнях вони в 1,5-2 рази підвищують працездатність. Ефект настає швидко - протягом першої години після прийому і триває кілька годин. Але адаптогени - не допінг! Допінги змушують організм працювати "на знос" , без відпочинку.  Дія ж адаптогенів набагато м'якша і природніша. Вони забезпечують додатковий приплив енергії за рахунок мобілізації ресурсів організму, не змушуючи його працювати в  "форсованому " режимі.

Дозування

Хоча адаптогени і безпечні - навіть багаторазове перевищення терапевтичних дозувань не викликає важких наслідків, проте деяких запобіжних заходів треба дотримуватися. Приймати їх краще не частіше одного разу на день і бажано вранці .

 Відомо також , що малі дози адаптогенів діють прямо протилежно великим дозуванням. Реакція людини на кожен конкретний адаптоген індивідуальна, тому рекомендовані дозування досить умовні. Наприклад , у одного крапля елеуpеpокока може викликати " шалену " активність, а на іншого не подіє і столова ложка препарату.

Адаптогени не можна застосовувати:

• при підвищеній нервовій збудливості

• гіпертонії

• інфаркті міокарда

• гострих інфекційних захворюваннях

• лихоманці.

У спекотну погоду потрібно бути особливо обережним: адаптогени підвищують температуру тіла. Дітям до 16 років адаптогени повинен призначати тільки лікар, оскільки вони прискорюють статеве дозрівання.

Найбільш потужними адаптогенами є левзея, елеутеpококк і женьшень, слідом за ними йдуть лимонник і аpалія.

 

Корінь женьшеню + виноградний сік

Як показали дослідження, подібна суміш має воістину чудодійні властивості. Вона допомагає лікувати погіршення пам'яті, регулювати рівень холестерину в крові і запобігати хворобам серця, усувати біль, особливо при артриті. Ви можете приготувати суміш самостійно. Для цього потрібно купити корінь женьшеню, подрібнити його і змішати одну столову ложку кашки з двома столовими ложками виноградного соку. Приймати вранці по 20-40 крапель один раз на день.

 

Адаптогени особливо потрібні:

• Активно працюючим людям

• Операторам ПК

• Людям різного віку під час спалахів епідемій

• Ослабленим людям

• При зміні часових поясів , тривалих поїздках і перельотах

• Під час відпустки, для кращого відновлення

• Спортсменам для підвищення результатів і для прискорення відновлення

• Літнім людям для запобігання погіршення пам'яті і підтримки свого здоров'я

    

Найвідоміші адаптогени

Женьшень. Стимулює тканинне дихання, ендокринну і нервову системи, збільшує газообмін, частоту серцевих скорочень, підвищує стійкість до радіації. Застосовується при фізичній та розумовій втомі, після тривалих хвороб, при зниженому кров'яному тиску, неврастенії, депресії, при рясному нічному потовиділенні, анемії, цукровому діабеті, імпотенції. Східна медицина стверджує, що препарати женьшеня продовжують життя і молодість. Найбільш ефективні вони восени і взимку. Навесні і влітку дія " кореня життя " слабшає.

Елеутерокок. По дії нагадує женьшень. Але на відміну від женьшеню елеутерокок ефективний у всі пори року.

Родіола рожева (золотий корінь). Застосовується при неврастенії, підвищеній стомлюваності, вегетосудинній дистонії, імпотенції, зниженому кров'яному тиску. Як стимулятор він сильніший від женьшеню, елеутерококу та левзеї.

Аралія маньчжурська. Підвищує апетит, працездатність, опірність організму інфекціям, знижує стомлюваність, поліпшує обмінні процеси. Використовується в стоматології, дерматології (при екземі, нейродерміті, псоріазі).

Пантокрин. Нормалізує роботу серцевого м'яза, підвищує артеріальний тиск , знімає втому.

Мумійо. Збільшує кількість червоних кров'яних тілець - еритроцитів, активізує обмінні процеси, вбиває мікробів, сприяє загоєнню ран, підвищує захисні сили організми, прискорює зрощення переломів.

Дибазол. Підвищує опірність організму до несприятливих факторів навколишнього середовища, інфекційних захворювань.

Орієнтовні дозування

Настоянка женьшеню - по 15-20 крапель 2-3 рази на день за 30-40 хв до їжі протягом 2-3 тижнів.

Настоянка лимонника китайського - по 20-25 крапель 2-3 рази на день (у першій половині дня) за 30-40 хв до їди протягом 2 тижнів.

Настоянка аралії - по 10-15 крапель 2 рази на день (у першій половині дня) протягом 3-4 тижнів.

Настоянка заманихи - по 20-30 крапель за 30-40 хв до їжі в першій половині дня протягом 3-4 тижнів.

Екстракт елеутерококу - по 30-40 крапель 1-2 рази на день за 30-40 хв до їжі протягом 2-3 тижнів.

Екстракт родіоли - по 7-10 крапель за 15-20 хв до їжі 2-3 рази на день протягом 3-4 тижнів.

Екстракт левзеї - по 20-25 крапель за 30-40 хв до їжі в першій половині дня протягом 1 місяця.

Настоянка стеркулії - по 20-30 крапель 1-2 рази на день за 30-40 хв до їжі в першій половині дня протягом 2-3 тижнів.

Пантокрин - по 25-30 крапель 2 рази на день або по 1 мл підшкірно 1 раз на день протягом 2-3 тижнів.

Переглядів: 3704 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz