П`ятниця, 2024-04-26, 3:42 AM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2012 » Грудень » 10 » Алергія на кота. Що робити?
11:35 PM
Алергія на кота. Що робити?

Алергія на кота. Що робити?

 Алергія на котів зустрічається в 2 рази частіше ніж алергія на собак. Число людей, які потерпають від алергії на котів перевищує 10 мільйонів. Істинною причиною даної форми алергії є не котяча шерсть, як звикли вважати, а протеїн (білок), який міститься в слині, шкірних лусочках, сечі та екскрементах тварини.

Кішки є відносно охайними тваринами, витрачають багато часу на вилизування, залишаючи при цьому велику кількість алергенної слини. Крім того, при вилизуванні найдрібніші крапельки котячої слини розсіюються в повітрі і легко потрапляють у дихальні шляхи людини. Тому зовсім не обов’язково брати кота на руки або цілувати його,щоб спровокувати алергічну реакцію. Алергенна небезпека котів не залежить від породи, довжини шерсті, інтенсивності котячої линьки. Будь-який кіт може стати причиною алергії, навіть безшерсті сфінкси.

Симптоми алергічної реакції на кішок можуть проявлятися як через декілька хвилин, так і через декілька годин. Приблизно 20-30% людей, які страждають алергічною астмою, відчувають загострення симптомів після контакту з кішкою. Алергічна реакція може проявлятися у вигляді:

а) кашлю, чхання, хрипів;

б) кропивниці або висипки на грудній клітці і обличчі;

в) алергічного конюнктивіту: почервоніння і подразнення слизової оболонки очей;

г) почервоніння шкіри на місці подряпини, укусу або потрапляння слини кішки;

д) нежитю і закладеного носа.

Візміть до уваги, що якщо ви часто хворіли в дитинстві астматичним бронхітом, то в подальшому у вас може розвинутися алергія на котів.

Лікування і профілактика

Хоча симптоми очевидні, проте не завжди причиною їх являється кіт. Враховувати слід такий момент: ваш улюбленець може мати опосередковане відношення до алергії в тому випадку, якщо у вас реакція не на котячий протеїн, а на пилок або спори плісняви, які тварина приносить з собою з вулиці. Тому для уточнення діагнозу слід звернутися до алерголога.

Також ви можете на деякий час (мінімум на 1 місяць) переселити кота до знайомих або самому перебратися туди, де не тримають домашніх тварин і поспостерігати за симптомами. Якщо алергічна реакція не зникає, вірогідно, у неї інші причини, а контакт з тваринами лише посилює її. З іншого боку, якщо ви боїтеся можливої алергічної реакції, збираючись завести кошенятка, то краще буде спочатку на деякий час позичити тварину у знайомих. Таким чином ви зможете визначити наскільки гостро стоїть проблема алергії на котів у вашій сімї і приймете розумне рішення.

Більшість алергологів твердять , що найкращим способом контролювати алергію на кішок є уникнення контакту з ними. Не забувайте про те, що кількість алергену не має значення: велика тварина чи мала, довга у неї шерсть чи коротка.

Якщо вам доводиться залишатися в будинку де є кішка, тоді попросіть господарів щоби не пускали тварину в кімнату де ви будете ночувати хоча би протягом кількох тижнів до вашого приїзду. Якщо відомо, що вам не вдасться уникнути контакту з кішкою,тоді прийміть напередодні протиалергічний препарат, враховуючи тривалість його дії (наприклад лоратидин, цетрин, тощо).

Але що робити якщо у вас вдома вже є кіт?

Якщо все-таки кіт повинен залишитися, є деякі методи які можуть дати позитивний результат.

По-перше – зберігайте дистанцію, зведіть до мінімуму контакт з котом і поручіть кому-небудь догляд за ним.

По-друге – зробіть недоступними для кота деякі зони вашого будинку. Не дозволяйте йому вільно бродити по будинку. Ніколи не впускайте кота в спальню, а також в автомобіль. Якщо є можливість, тримайте кота надворі – для багатьох алергіків це стало виходом із ситуації, дозволивши їм не розставатися зі своїм улюбленцем.

По – третє – зробіть бездоганну чистоту в будинку своїм способом життя. Шерсть кота може бути всюди, ви повинні регулярно підмітати підлогу і витирати пил, а також використовувати пилосос. Якщо можливо, купіть пилосос з високоефективним сухим повітряним фільтром, оскільки прості фільтри не уловлюють алергенів. Позбавтесь від коврових покривів в яких накопичується лупа тварини. Зробіть плиткове або деревяне покриття, яке зручно мити. Регулярно періть спальну білизну в гарячій воді – прання видалить лупу тварини, яка там назбиралась.

По – четверте – алергологи рекомендують регулярно мити тварин, але котам, на відміну від собак, водні процедури рідко дають задоволення. Тому в якості альтернативного варіанту можна протирати шерсть кота вологою тканиною або купити спеціальні рушнички в магазині товарів для догляду за тваринами. І обов’язково мийте руки після будь-якого контакту не тільки з твариною, а й з будь-якими предметами, які могли «контактувати з котом».

Всі перелічені методи можуть бути ефективними, але якщо вони виявляться недостатніми, тоді тварину не слід залишати в будинку. Які би міри ви не приймали, не думайте, що можна перечекати і алергія сама по собі пройде – з часом вона тільки погіршиться, а не контролююча алергія підвищує ризик розвитку астми.
Переглядів: 4643 | Додав: GAL | Рейтинг: 4.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz