П`ятниця, 2024-04-19, 9:54 PM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2013 » Лютий » 1 » Алергія на плісінь (цвіль)
1:36 PM
Алергія на плісінь (цвіль)

Алергія на плісінь (цвіль)

Плісінь – вид грибка, який сприяє розпаду мертвих компонентів і поверненню поживних речовин в навколишнє середовище. Цей грибок росте поряд з клітинами рослин і тварин в яких найбільш інтенсивно відбувається обмін речовин: поряд з листям, деревиною, відходами. Плісняві грибки швидко ростуть у вологих темних місцях, наприклад у підвалах, ванних кімнатах, баках для сміття, в скупченнях гнилого листя. Велику їх кількість можна також зустріти на огорожах, які знаходяться за будинком, особливо у тіні. Внутрішня пліснява може сконцентровуватися у ванних кімнатах, особливо у душових кабінках, на вологих стелях, в дренажних отворах, на кімнатних рослинах, нішах, на фундаментах будинків, в напівпровідних каналах і опечатаних приміщеннях.

Спори – репродуктивні клітини плісняви – виділяються в повітря в період з кінця березня до листопада і забезпечують виникнення алергічної реакції. Пік поширення спор грибка припадає на кінець літа – початок осені. Особливо багато спор знаходиться в повітрі при таких метеоумовах:

- під час дощу або відразу після нього;

при високій вологості повітря;

- у безвітряну погоду.

Частіше симптоми алергії на плісень можуть виникати в певний сезон, якщо ви контактуєте з грибком поза межами дому або протягом всього року, якщо плісень знаходиться у вашій оселі. Симптоми алергії на плісняву схожі з симптомами алергії на пилок рослин і пилових кліщів: нежить, задишка, свербіння  очей, сльозовиділення, висипка.

При даному варіанті алергії слід діяти в декількох напрямках:

- уникати прямого контакту з пліснявою;

- тримати під контролем рівень вологості в домі;

попереджувати потрапляння плісняви в приміщення ззовні.

Щоб уникнути прямого контакту зі спорами пліснявих грибків слід бути обережним або повністю уникати робіт в саду, таких як збір листя, перекопування і розрихлення грунту, утриматися від збору грибів (особливо в прохолодну погоду), не займатися прибиранням підвалів, погребів, гаражів і сараїв. Коли даної роботи не уникнути – рекомендовано надівати фільтруючу маску – вона допоможе знизити рівень потрапляння спор плісені в легені.

Надто висока вологість є сприяючим фактором для розвитку плісняви. Щоб контролювати алергени і не відчувати дискомфорту слід забезпечити вологість у домі на рівні 20-40% (для контролю можна купити вимірювач вологості). Якщо вологість підвищена використовуйте поглинач вологи або кондиціонер. Необхідно добре провітрювати місця накопичення вологи – підвал і ванну кімнату. Позбавтесь від плісняви у ванній, використовуючи засоби, які вбивають грибок, скористайтеся витяжкою, періодично мийте шторку душа.

Перед початком опалювального сезону очистіть батареї, в протилежному випадку дім «заселять» плісень та інші алергени, які назбиралися у важкодоступних місцях на радіаторах. Не зберігайте вдома дрова, оскільки в деревині активно живе пліснявий грибок. Позбавтесь від килимів, оскільки вони крім пилу накопичують і плісень; їх можна замінити маленькими килимками, які легко чистяться. Не залишайте білизну і одяг в пральній машині після прання. По можливості користуйтеся сушаркою, оскільки при сушінні надворі на білизну можуть потрапити спори плісняви. В житлових приміщеннях зберігайте тільки висушений після прання одяг.

Плісінь часто зявляється на поверхні продуктів харчування у вигляді ворсистих сірувато-зелених плям, як наприклад на хлібі. Тому слід уважно перевіряти продукти стосовно зараженості цвілевими грибками. Нижче поданий список продуктів, які не рекомендовано вживати при алергії на цвіль:

- гриби;

кисла капуста;

- консервовані соки;

- мариновані і копчені м'ясо і риба;

- м'ясо і риба, які зберігаються більше однієї доби;

- сметана, простокваша;

- соєвий соус;

- сухофрукти (фініки, чорнослив, родзинки);

- тверді і плісневі сорти сирів;

- оцет і продукти, які його містять, заправки до салатів, кетчупи, маринади;

хліб та продукти, які містять дріжджі;

- хот-доги, сосиски.     

Переглядів: 3053 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz