Середа, 2024-05-01, 10:57 PM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2013 » Лютий » 16 » Анальна тріщина (причини виникнення, клінічна картина, класифікація)
9:46 PM
Анальна тріщина (причини виникнення, клінічна картина, класифікація)

Анальна тріщина (причини виникнення, клінічна картина, класифікація)

Анальна тріщина - лінійний або еліпсоподібний дефект слизової оболонки анального каналу.

Захворювання зустрічається досить часто і в структурі хвороб товстої кишки за поширеністю займає третє місце після колітів та геморою. Більше третини хворих знаходяться в працездатному віці; частіше страждають жінки молодого та середнього віку.

Свіжа (гостра) тріщина має щілинну форму з гладкими, рівними краями, дном її є м'язова тканина сфінктера заднього проходу. З часом дно і краї тріщини покриваються грануляціями з фібринозним нальотом. При тривалому перебігу захворювання (як правило більше одного місяця) відбувається розростання сполучної тканини по краях тріщини, вони ущільнюються, тканини піддаються трофічних змін. В області її внутрішнього, а іноді і зовнішнього краю розвиваються ділянки надлишкової тканини - анальні горбики ("сторожові горбики"), з яких в подальшому може утворитися фіброзний поліп.

Причини виникнення

Причини виникнення анальної тріщини численні. Найбільш вірогідними є механічні і судинні порушення, зміни періанального епітелію, нейром'язові дефекти анального сфінктера. У більшості випадків анальна тріщина виникає в результаті травмування слизової оболонки при проходженні твердих калових мас. Також виникнення тріщини можливо внаслідок травми.

Сприяючими до виникнення анальної тріщини захворюваннями є коліти, проктосигмоїдити, ентероколіти, геморой та ін. Майже у 70% хворих тріщина поєднується з хронічними захворюваннями верхніх відділів травного тракту (гастрит, виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки, холецистит). У такого ж відсотка хворих є поєднання анальної тріщини і геморою.

Клінічний перебіг

Клінічна картина анальної тріщини досить характерна. Подразнення нервових закінчень слизової оболонки при тривалому існуванні тріщин викликає різкі больові відчуття і нерідко спазм сфінктера заднього проходу. Тонічний спазм цих м'язів, який наступає після дефекації, може тривати протягом годин аж до наступної дефекації. У цих випадках створюється порочне коло - анальна тріщина викликає різкі больові відчуття, що призводять до спазму (головним чином внутрішнього сфінктера), який в свою чергу перешкоджає загоєнню тріщини, обумовлюючи ішемію тканин.

Для анальної тріщини характерна тріада симптомів:

-біль у задньому проході під час або після дефекації,

-спазм анального сфінктера,

-незначна кровотеча під час дефекації.

Біль під час дефекації більш характерна для гострих тріщин, а після неї - для хронічних. Необхідно відзначити, що інтенсивні болі змушують хворих рідше відвідувати туалет, а тому виникає затримка стільця, що сприяє розвитку закрепів. У рідкісних випадках при тривало існуючій анальній тріщині болі можуть бути відсутні. Біль, що посилюється під час дефекації, викликає спазм м'язів анального сфінктера, а він в свою чергу лише підсилює біль. В тій чи іншій мірі виражений спазм сфінктера спостерігається майже у 60% хворих.

Виділення крові із заднього проходу при анальній тріщині порівняно невеликі, виникають під час або відразу після дефекації і пояснюються звичайним травмуванням стінок тріщини. Більш рясні кровотечі, як правило, свідчать про наявність інших захворювань - геморою, пухлини і т. д.

Класифікація і типи тріщин

При постановці діагнозу "анальна тріщина" лікар, як правило, визначає характер захворювання - "гостра анальна тріщина" або "хронічна анальна тріщина".

Гостра анальна тріщина - дефект слизової оболонки анального каналу, який виник порівняно недавно і ще не перейшов у хронічну фазу.

При гострій анальної тріщині біль, як правило, сильна, постійна, але порівняно короткочасна - тільки під час дефекації і протягом 15-20 хвилин після неї. Спазм сфінктера при гострій анальної тріщині зазвичай різко виражений, а кровотеча, як правило, мінімальна. При гострій тріщині зазвичай виявляють тільки болючу ділянку на стінці заднього проходу.

З плином часу при відсутності відповідного лікування гостра анальна тріщина трансформується в хронічну. При хронічному перебігу захворювання краї анальної тріщини ущільнюються і товщають, в них відбуваються рубцеві зміни, біля основи тріщини формуються поліпоподібні, сполучнотканинні потовщення - сторожовий горбок. При хронічній тріщині біль носить триваліший характер, посилюється не тільки після дефекації, але і при тривалому вимушеному положенні.

За місцем розташування у переважної більшості хворих анальна тріщина локалізується на 6 годинах (задня анальна тріщина), у 8-9% хворих, в основному у жінок, - на передній стінці заднього проходу (передня анальна тріщина) і виключно рідко (0,5% ) зустрічаються тріщини на його бічних стінках. Іноді відзначається поєднання двох тріщин, розташованих на передній і задній стінках задньопрохідного каналу. Найбільш часто зустрічається локалізація тріщини в області задньої стінки заднього проходу, що пояснюється особливостями будови і функції його сфінктера. На 6 і 12 годинах, особливо ззаду, є гірші умови кровопостачання і існує велика небезпека травмування слизової оболонки при акті дефекації.

Переглядів: 2534 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz