П`ятниця, 2024-04-26, 9:44 AM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2014 » Серпень » 19 » Апітерапія як метод лікування різних недуг
10:46 AM
Апітерапія як метод лікування різних недуг

Апітерапія як метод лікування різних недуг

Апітерапія - використання в лікувальних цілях різних продуктів бджільництва. Сам мед, наприклад, як виявилося, має антисептичні та антибактеріальні властивості, так само як і речовина, відома під назвою прополіс, яка виробляється бджолами з смоли дерев і використовується ними як цементуючий матеріал для вуликів. Бджолиний пилок вирізняється високим вмістом вітамінів і мінеральних речовин, в той час як маточне молочко - запас поживних речовин, створений спеціально для матки - зарекомендувало себе як збудливий засіб, що стимулює вироблення гормонів в організмі. Але, ймовірно, найбільш дивовижними і спірними є повідомлення про використання бджолиної отрути - вводиться за допомогою ін'єкцій або безпосередньо через укуси бджіл - для зменшення таких симптомів, як біль і запалення при хронічних захворюваннях.

Лікування бджолиною отрутою

Хоча речовина і вважається отрутою за визначенням, проте бджолина отрута містить поряд з іншими активними речовинами і пептид мелітин, що вважається потужним протизапальним засобом. В організмі людини мелітин стимулює діяльність надниркових залоз з виробленням кортизолу - природного стероїду, що володіє сильними лікувальними властивостями без яких-небудь побічних ефектів, властивих синтетичним стероїдам. При введенні бджолиної отрути в тканини, вже уражені хворобою, ділянка введення ще більш запалюється - неминуча реакція на бджолину отруту, але в той же самий час активізується діяльність власних протизапальних речовин в організмі. Вони чинять протинабряковий вплив, а також усувають ознаки запалення.

Показання до апітерапії

- неврологія (остеохондроз, неврити, невропатії, заїкання, тремор кінцівок, тики, мігрень, паркінсонізм, ДЦП, наслідки інсультів);

- кардіологія (ІХС, стенокардія, наслідки інфаркту міокарда, гіпертонічна хвороба, аритмії, міокардити, кардіоміопатії)

- ревматологія (деформуючий остеоартроз, ревматоїдний артрит, подагра)

- дерматологія (псоріаз, екзема, нейродерміт, вітіліго)

- ендокринологія (тиреотоксичний зоб, цукровий діабет 2 типу)

- хірургія (тромбофлебіт, виразкова хвороба шлунка та 12-палої кишки, посттравматичне порушення функції суглобів)

- урологія (хвороби простати, імпотенція)

- гінекологія (трубне безпліддя, міома матки (вузли)).

Протипоказання

Бджолина отрута може викликати серйозну і навіть потенційно небезпечну для життя реакцію, включаючи серйозний розлад дихання і навіть шок. Тому перш ніж починати лікування бджолиною отрутою, необхідно пройти перевірку на алергію, а також упевнитися, що під рукою є протиалергічний набір, що містить адреналін - засіб першої допомоги при анафілактичному шоку. Не слід хвилюватися в разі виникнення невеликого набряку та свербежу, викликаних отрутою, - це бажана протизапальна реакція, необхідна для лікувального процесу.

Походження

Історія апітерапії сягає своїм корінням до древніх цивілізацій Греції та Китаю. Уже давньогрецькі лікарі Гіппократ і Гален використовували бджіл в лікувальних цілях, а апітерапія згадується і в Біблії і в Корані. Австрійський лікар Філіп Терс почав проводити дослідження про умисні укуси бджіл в 1888 році і про результати написав у своїй роботі, названій "Звіт про таємничий зв'язок між бджолиними укусами і ревматизмом". У наші дні кількість медиків і непрофесіоналів, що займаються апітерапією, обчислюється тисячами.

Препарати/прийоми

Більшість продуктів бджільництва є в широкому продажу і або застосовуються місцево, або приймаються всередину. Бджолина отрута вводиться в певних місцях тіла, пов'язаних з відповідною хворобою, або в місця розташування біологічно активних точок і вводиться під шкіру або впорскуванням за допомогою голки або безпосередньо через укус бджоли. Іноді подібне лікування проводять деякі лікарі і, до речі, тільки вони мають право проводити його у вигляді ін'єкцій, але іноді апітерапією займаються і бджолярі, і самі пацієнти або їх помічники.

При лікуванні бджолиною отрутою за допомогою укусів бджіл тримають в банках, наповнених медом; кожну бджолу витягують пінцетом, садять на особливе місце на тілі пацієнта і чекають, поки вона не вжалить. Через три-п'ять хвилин комах прибирають. Число таких процедур залежить від стану здоров'я пацієнта і особливостей його захворювання.

Ін'єкції коштують дорожче, ніж застосування живих бджіл, крім того, невідомо, не знижує чи процес обробки отрути її лікувальний ефект. З іншого боку, бджолині укуси вкрай болючі, а кількість введеної отрути не піддається стандартизації. Менш болісний метод включає в себе витягнення жала із бджоли і прикладання його до шкіри пацієнта.

Переглядів: 1088 | Додав: GAL | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz