Середа, 2024-04-24, 10:56 PM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2015 » Червень » 22 » Артроз суглобів - не вирок
7:13 PM
Артроз суглобів - не вирок

Артроз – найчастіше захворювання суглобів на земній кулі. Кожен чоловік чи жінка у віці поза 60 років обов’язково мають артроз хоча б 1-ї стадії.

Захворювання є дегенеративно-дистрофічним процесом, який першим ділом вражає хрящ, а в подальшому – кістку і зв'язковий апарат суглобу. Хрящ розволокнюється і втрачає свої властивості, за рахунок чого втрачається повноцінна функція кінцівки. Як і більшість хвороб для артрозу притаманнй хронічний і рецидивуючий перебіг. За походження в переважній більшості ставиться діагноз первинного артрозу (вікового), значно рідше - як результат травми або перенесенного в минулому запалення суглобу. Улюбленим місцем артрозу є коліна, плечі, кульшові суглоби і хребці.

Причин первинної форми цього дегенеративного захворювання суглобів є багато. Конкретно виокремити ключову з них далеко не завжди можливо. Найбільш важливими є важка перенесена травма суглобу, спадковість, надмірне перевантаження конкретної частини тіла та надмірна вага.

В групі ризику по цій хворобі перебувають люди, які більшість робочого чкасу перебувають на ногах або в одному статичному положенні тіла (програмісти) і спортсмени.

На початку розвитку симптоми не дають жодного натяку на дане захворювання. Періодичний хруст і поколювання в суглобі майже завжди залишаються непоміченими. Коли ж людина починає відчувати значний біль, набряк і незначну деформацію суглоба – тоді діагноз є очевидним і необхідно відразу починати лікування.

Як зазначалось вище артроз – хронічний процес. Тому лікування зводиться до гальмування його прогресування. Перш за все слід обмежити навантаження на уражений суглоб шляхом зміни розпорядку робочого дня.  Вживання специфічних препаратів – хондропротекторів значно послаблює динаміку розвитку артрозу. Проте для досягнення ефекту необхідно кількаразові курси прийому препарату – від 1 до 5 років. Для зменшення больового дискомфоту використовують знеболюючі. При стиханні запалення допоможуть закріпити результат – массаж і фізіопроцедури. Значною популярністю користується грязелікування. Дієта допомагає знизити вагу і розвантажити суглоби.

Ускладнення артрозу є досить несприятливими в плані працездатності. Мова йде про контрактуру (різке обмеження рухів і фіксація кінцівки в певному положенні) і анкілоз (повністю знерухомлення суглобу). Тому слід вчасно звертатися до лікаря і правильно лікувати хворі суглоби.

Переглядів: 1162 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz