Четвер, 2024-04-25, 1:39 PM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2015 » Червень » 11 » Астенозооспермія
12:41 PM
Астенозооспермія

З початку ХХ століття причини безпліддя молодої пари шукали в організмі молодої жінки. Проте від початку 90-х років минулого століття питома вага чоловічого безпліддя зрівнялася з жіночим і становить в середньому 50-52%. Причин чоловічої статевої неспроможності є багато, проте найчастіше в медичному висновку андролога можна побачити запис – астенозооспермія.

Значення терміну і які причини астенозооспермії

Складний термін «астенозооспермія» означає неповноцінність сперматозоїдів, а саме порушення їх рухливості. Сім'яна рідина чоловіка складається зі сперматозоїдів і продуктів вироблення статевих залоз, які забезпечують досягнення ними основної цілі – яйцеклітини. В нормі переважаюча більшість сперматозоїдів повинна рухатися організована в одному напрямку з певною мінімальною швидкістю. Такий спрямований і злагоджений рух забезпечує 100% запліднення яйцеклітини, у випадку коли немає порушень в статевих шляхах жінки або з боку самої яйцеклітини. При астеноззоспермії сперматозоїди рухаються повільно і різнонапрямлено, а частина взагалі просто плавають в сімяній рідини. Результат очевидний – неможливість запліднення.

Причин такої патології є багато, проте в основному їх можна звести до двох факторів: генетичних порушень, наслідків впливу навколишнього середовища, способу життя.

Генетичні порушення є наслідком мутацій, які призводять до вироблення статевими залозами дефектних сперматозоїдів, які в звичайних умовах не здатні здійснити процес запліднення.

Спосіб життя, що пов'язаний зі зловживанням алкоголю, курінням і малорухомим способом життя, ставить клеймо на всіх системах організму, в тому числі і на репродуктивній.

Факторів навколишнього середовища, які впливають на репродуктивну систему, є досить багато, проте найбільш суттєво впливає іонізуюче випромінювання і магнітні поля, які викликають необоротні процеси в статевих залозах, за рахунок чого продукуються дефектні статеві клітини.

На частку інших причин (ендокринні порушення, хвороби простати і сімяних міхурців, варикоцеле) припадає незначна кількість випадків.

Астенозооспермія: прояви

В переважній більшості випадків патологія ніяк себе не проявляє. Досить рідко на перший план виходить симптоматика хронічного простатиту або варикоцеле, які можуть бути причинними факторами вказаної проблеми. Тому якщо здорова жінка після 6 місяців статевого життя з чоловіком не може завагітніти, відразу слід подумати про астенозооспермію.

Діагностика

Встановити факт наявності астенозооспермії в чоловіка може спермограма. Це якісний і кількісний аналіз еякуляту. Для «малорухомих» сперматозоїдів навіть розроблена окрема класифікація, яка вказує відносну кількість повноцінних сперматозоїдів, що має прогностичне значення для подальшого лікування.

Сперматозоїди поділено на чотири класи – A, B, C і D. Клас А – це ті, які активно прямолінійно рухаються; їх кількість при астенозооспермії складає до 20%. Клас В – це ті, які рухають прямолінійно, проте повільно; їх кількість – менше 30%. Клас С – це ті, які рухаються непрямолінійно, тобто в різні сторони і досить повільно, їх кількість коливається від 40 до 50%. Клас D – нерухомі сперматозоїди, їх кількість складає до 10%.

Як видно з приведеної класифікації вірогідність запліднення різко зменшується, в той час як у здорового чоловіка від 70 до 100 % сперматозоїдів повинні відноситися до класу А.

Лікування

Для правильного лікування слід перш за все виявити причинний фактор або фактори, які викликали патологію. Слід в першу чергу звернутися до андролога, який призначить додаткові аналізи і обстеження для визначення потенційної причини. Обовязковим компонентом є спермограма, яку інколи доводиться проводити по кілька разів.

Приблизно в половині випадків астенозооспермія є наслідком тривалого впливу факторів зовнішнього середовища та не зовсім здорового способу життя. Тому тут є високі шанси на виздоровлення. Чоловік, який планує мати дітей повинен відмовитися від своїх шкідливих звичок, значно розширити «руховий» режим дня, або зайнятися спортом, навчитися правильно харчуватись.

Дієта повинна здебільшого складатися з каш, супів, варених і тушених страв, фруктів та овочів. До раціону включені нежирні сорти риби і мяса, соняшникова і оливкова олія, мінеральні води. Обовязково в достатній кількості потрібно включати вітаміни, а найбільше А, Е, омега-3 ненасичені жирні кислоти і коензим Q10. Їх найбільше в рослинних оліях, печінці і висівках. Зрештою легко підбере дієту професійний дієтолог, який врахує Ваші смаки і звички.

У випадку виявлення супутніх хвороб, які можуть в тій чи іншій мірі впливати на сперматогенез (процес утворення сперматозоїдів) слід в першу чергу зайнятися лікування цих проблем. Варікоцеле потребує хірургічного лікування, хронічний простатит вдасться підлікувати медикаментами і фізіопроцедурами, а пр. ендокринних розладах допоможе терапія гормонами та правильна дієта.

За певний час потрібно повторно здати спермограму для визначення ефективності проведеної терапії.

У випадку генетичних порушень прогноз не є оптимістичним. Здебільшого доводиться використовувати технологію екстракорпорального запліднення для того, щоб стати батьком.

Переглядів: 1452 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz