Четвер, 2024-04-18, 4:58 PM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2012 » Грудень » 2 » Чи завжди причиною підвищення рівня глюкози в крові є цукровий діабет?
6:34 PM
Чи завжди причиною підвищення рівня глюкози в крові є цукровий діабет?

Чи завжди причиною підвищення рівня глюкози в крові є цукровий діабет?

Захворюваність на цукровий діабет зростає з такою неймовірною швидкістю, що його вже називають пандемією 21 століття. Головною його ознакою є гіперглікемія (підвищений рівень глюкози в крові), тому у всіх розвинених країнах з метою профілактики і раннього виявлення цукрового діабету в програму диспансеризації обов'язково включають аналіз крові на глюкозу. Крім того, багато людей, які небайдужі до свого здоров'я, періодично перевіряють вміст цукру в крові в лабораторіях або за допомогою глюкометрів (прилади для вимірювання глюкози в крові), які не є рідкістю в наш час і є у багатьох людей в домашній аптечці. Аналіз на глюкозу входить і в стандартне біохімічне дослідження крові, яке проводять при госпіталізації, перед хірургічними операціями і після них, а також після багатьох інших захворювань.

Лікарі дуже часто стикаються з гіперглікемією, причини якої їм доводиться щоразу з'ясовувати. Якщо вона супроводжується класичними симптомами цукрового діабету, то відповідь ясна. Але нерідко буває так, що рівень глюкози підвищений, а симптомів діабету немає. У таких випадках доводиться звертатися за допомогою в діабетологічну лабораторію.

Гіперглікемія може бути викликана ендокринними хворобами, при яких порушується обмін глюкози (цукровий діабет); має пристосувальний характер (наприклад, при емоційному стресі або інфекційному захворюванні); виникає в результаті прийому лікарських засобів, і, нарешті, ненормальний результат вимірювання глюкози може бути через помилки в аналізах.

Аналітичні помилки

Найбільш поширена причина таких помилок - недотримання умов узяття проби крові. Як відомо, всі біохімічні аналізи, в тому числі і на глюкозу прийнято здавати натще, але, на жаль, не багато пацієнтів розуміють, що таке «натщесерце» і більшість лікарів не пояснюють, як треба готуватися до аналізу. Найчастіше така помилка трапляється при обстеженні дітей та підлітків, так як вони погано переносять голод і таємно від батьків можуть що-небудь з'їсти. «Натщесерце» означає, що перед аналізом не можна споживати ніяких продуктів і напоїв (можна пити тільки чисту воду) на протязі 8-12 годин до здачі аналізу. Також не можна чистити зуби пастами, що містять цукор.

Ще однією причиною аналітичних помилок може бути - похибка вимірювань, яка в лабораторіях не перевищує 3%, а при використанні глюкометрів - до 10% (нові глюкометри дають помилку до 5%).

Стрес

У народі стресом називають будь перенапруження організму! З медичної точки зору, стрес - це стан підвищеної реактивності (реакція на різні ситуації більш посилена) організму, викликане патологічними (не властивими організму при нормальній роботі) подразниками. Ними можуть бути сильні емоції (страх, гнів), глибокі душевні переживання, важкі інфекційні захворювання, різні травми і хірургічні операції. При стресі в кров виділяються гормони (кортизол, адреналін), які швидко підвищують рівень глюкози за рахунок її викиду з печінки (печінка - місце зберігання глюкози у видозміненому стані - глікоген). Це явище - захисна реакція організму. Так як глюкоза - це основне джерело енергії, то її високий рівень забезпечує здатність організму реагувати на сторонній подразник. Отже, навіть при найменшому стресі може спостерігатися значна гіперглікемія. Так, підвищення глюкози нерідко виявляється у пацієнтів, які відчувають сильний страх перед взяттям крові. Цю обставину треба враховувати при вимірі глюкози у маленьких дітей. Коли стрес проходить, рівень глюкози повертається до нормальних показників.

При деяких ендокринних захворюваннях можуть вироблятися в надлишковій кількості гормони, які гальмують вироблення інсуліну (гормон необхідний для засвоєння глюкози), стимулюють викид глюкози з печінки в кров, викликаютьнечутливість м'язової і жирової тканини до інсуліну, тобто в цих тканинах знижується розпад глюкози, в результаті таких змін виникає гіперглікемія.

Як відомо багато лікарських засобів впливають на секрецію інсуліну і на його дію. До таких ліків відносяться сечогінні, гормональні та протипухлинні препарати.

Переглядів: 5276 | Додав: GAL | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz