П`ятниця, 2024-04-19, 5:55 AM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2014 » Березень » 14 » Чим відрізняються інфекційні хвороби від всіх інших?
9:40 PM
Чим відрізняються інфекційні хвороби від всіх інших?

Чим відрізняються інфекційні хвороби від всіх інших?

Головна відмінна особливість інфекційного хворого полягає в тому, що він виділяє в зовнішнє середовище збудників. Різні інфекційні хворі виділяють в навколишнє середовище контагіозних агентів по- різному, залежно від того, де знаходиться вогнище інфекції в організмі: з повітрям, що видихається, при кашлі, нежиті, з сечею, з фекаліями і т. п. Звідси важливо знати, як заражаються здорові люди, шляхи і способи зараження та що робити, щоб не допустити поширення інфекції.

Друга особливість полягає в тому, що інфекційне захворювання завжди супроводжується загальними реакціями організму: підвищенням температури тіла, лихоманкою, токсичним ураженням нервової системи та ін. У деяких інфекційних хворих можуть розвинутися навіть нервово -психічні розлади.

Третя особливість - гострі інфекційні хвороби дуже динамічні. Симптоми захворювання можуть швидко змінювати один одного: так, висип на шкірі часто з'являється і швидко зникає; розлади стільця зберігаються тільки протягом декількох годин; швидко можуть наростати ознаки зневоднення і т. д. У зв'язку з цим нерідко виникають як складності в діагностиці, так і необхідність надання невідкладної допомоги інфекційному хворому ще вдома.

Четверта особливість полягає в тому, що суб'єктивні ознаки одужання (відсутність скарг) часто випереджають повне відновлення всіх порушених хворобою функцій. Нерідко в періоді одужання зберігаються істотні зміни в окремих органах і системах: серці (дифтерія, ангіна), товстій кишці (дизентерія), печінці (вірусні гепатити), нирках (геморагічна лихоманка) та ін.

Причинним фактором інфекційних захворювань є збудник (мікроорганізм). Він вступає в складну біологічну взаємодію з організмом людини, що призводить до інфекційного процесу, потім - інфекційної хвороби. Як правило кожне інфекційне захворювання має свого збудника. Хоча трапляються й винятки, коли у однієї хвороби може бути декілька збудників (сепсис). І навпаки, коли один збудник (стрептокок) викликає різні хвороби (ангіна, скарлатина, бешиха). Щорічно відкриваються нові збудники інфекційних хвороб.

Основними збудниками інфекційних хвороб є: найпростіші, бактерії, спірохети, рикетсії, хламідії, мікоплазми, віруси та ін. Більшість інфекційних захворювань викликаються бактеріями та вірусами.

• Найпростіші - одноклітинні істоти, здатні здійснювати різноманітні функції, властиві окремим тканинам і органам більш високорозвинених організмів.

• Бактерії - одноклітинні мікроорганізми сферичної (коки), циліндричної (палички) або спіральної (спірили) форми.

• Спірохети - рухливі мікроорганізми, що мають ниткоподібну або спіральну форму.

• Рикетсії, хламідії - паразитуючі внутрішньоклітинні мікроорганізми, що займають проміжне положення між бактеріями і вірусами.

• Мікоплазми - мікроорганізми, що не мають клітинної стінки, але паразитують поза клітинами.

• Віруси - мікроскопічні неклітинні форми життя, здатні проникати в певні живі клітини і розмножуватися в них.

Переглядів: 2263 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz