Вівторок, 2024-04-23, 9:41 AM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2014 » Жовтень » 14 » Чистотіл як лікувальна трава
9:57 AM
Чистотіл як лікувальна трава

Чистотіл як лікувальна трава

Чистотіл великий - багаторічна трав'яниста рослина родини макових. Зустрічається він майже повсюдно. Зростає чистотіл в тінистих місцях, садах, парках, у дворах, в лісах і т. п.

З лікувальною метою використовують усю рослину, але частіше наземну його частину. Траву заготовляють в період цвітіння, сушать в тіні, під навісом, на горищах.

Сировину краще зберігати в паперових мішках або коробках, в прохолодному сухому і провітрюваному приміщенні. Термін зберігання заготовленого сировини - до 3 років. Чистотіл слід використовувати згідно рецептами, не допускати передозування, а в деяких випадках і під наглядом лікаря.

 

Лікування чистотілом

Чистотіл з успіхом застосовують для боротьби з початковими формами туберкульозу шкіри, істинними аденоматозними поліпами товстого кишечника, ерозіями шийки матки, папіломатозом кишечника і гортані. Також лікуванню чистотілом дуже добре піддається екзема, лишаї і вугрі, крім того, чистотіл сприяє загоєнню гнійних виразок і ран.

У рідкісних випадках гомеопати призначають чистотіл при таких захворюваннях як пневмонія, плеврит, подагра, головний біль, що супроводжуються запамороченням і загальною слабкістю, рак шлунка та печінки.

 

Корисні властивості чистотілу

В траві чистотілу містяться алкалоїди, такі як хелидонін, сангвінарин та інші. Також ця трава багата каротином, аскорбіновою кислотою, в ній містяться флавоноїди, сапоніни, гіркоти, органічні кислоти - такі як яблучна, лимонна, бурштинова, а також смолисті речовини.

В чистотілі міститься хелидонін, властивості і дії якого сильно схожі з морфієм, тому він є досить потужним місцевим анестетиком. Подібна дія може надати і сангвинарин. Тільки він ще здатний збільшувати активність роботи кишечника і підвищує виділення слини, а також може надавати місцеву знеболювальну дію. Як показали численні дослідження, у чистотілу основними властивостями є спазмолітична, жовчогінна та протизапальна.

Алкалоїди, що містяться в чистотілі, володіють найбільшою фармакологічною активністю. Приміром, хелидонін надає яскраво виражене болезаспокійливу і заспокійливу дію. Даний алкалоїд здатний чинити спазмолітичну дію на органи, а також має гіпотензивні і брадикардічні властивості.

В чистотілі міститься і алкалоїд протопин, який здатний зменшувати реактивність вегетативної нервової системи і підвищує тонус гладкої мускулатури.

Алкалоїд хелеритрин, як відомо, надає яскраво виражену місцевоподразнюючу дію.

 

Протипоказання до використання чистотілу

Трава чистотілу - вкрай отруйна рослина! Не дарма домашня худоба на пасовищах ніколи не береться жувати чистотіл. В чистотілі міститься хелидонін, який здатний спочатку викликати у тварин пригнічений стан, після чого настає повний параліч всієї нервової системи тварини. Дана речовина по своїй дії сильно схоже з морфіном. Саме з цієї причини, вживаючи дану рослину, необхідно бути вкрай обережним або застосовувати його в невеликих кількостях разом з іншими травами.

Чистотіл може викликати сильне подразнення і запалення всього травного тракту, а також здатний знижувати артеріальний тиск. При передозуванні або при отруєнні чистотілом спостерігаються такі симптоми: сильна спрага, важкість голови, шлунка, нудота, блювота і пронос, можливе запаморочення, в рідкісних випадках буває навіть втрата свідомості або галюцинації. Відбувається це з тієї причини, що в соку чистотілу присутня досить велика кількість алкалоїдів.

У разі, якщо отруєння чистотілом все-таки сталося, потрібно відразу ж перестати приймати його, ретельно промити шлунок, після чого варто все ж звернутися до лікаря. Чистотіл не рекомендується вживати в лікарських цілях для лікуванні дітей, вагітних і годуючих жінок, так як в рослині високий вміст алкалоїдів, які можуть завдати непоправної шкоди молодому, ще не зміцнілому організму.

Людям, які страждають епілепсією, не слід приймати чистотіл, так як він має здатність викликати судоми. Не варто вживати чистотіл та особам, які хворіють сильними психічними розладами, особливо тим, у кого психоз.

До протипоказань для застосування чистотілу відносяться бронхіальна астма, стенокардія, декомпенсація серцевої діяльності I і II ступеня, а також різні неврологічні захворювання. Не можна використовувати сік чистотілу, якщо існує вірогідність його попадання на місця шкіри, де є пошкодження, так як він викличе сильний запальний процес.

Коли чистотіл застосовується всередину, можуть з'явитися запори або дисбактеріоз. Таке може статися тому, що сік чистотілу здатний викликати порушення мікрофлори кишечника. Щоб позбавиться від цього, можна скористатися старим добрим рецептом: нагріти молоко, щоб було теплим, розчинити в ньому шматочок вершкового масла і зробити клізму. Розрахунок пропорцій – 300 мл молока на 30 г масла.

Коли робиться процедура клізми з молока і масла, найкраще лежати головою трохи нижче таза. Клізму з молока і масла цілком достатньо робити 1-2 рази на день протягом двох або навіть п'яти тижнів.

Переглядів: 996 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz