Четвер, 2024-05-02, 5:38 AM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2012 » Листопад » 1 » Чудеса сучасної хірургії
10:10 PM
Чудеса сучасної хірургії

Чудеса сучасної хірургії

До чого наука і техніка дійшла! Доктора творять нині такі чудеса, що умільцям з фантастичних фільмів і не снилося. У 21 столітті завдяки відкриттям учених, новим технологіям і відваги самих лікарів (це вам не п'явки ставити!) виконуються найскладніші і не менш унікальні операції, які, до речі, багато чого обіцяють виправити і полегшити в майбутньому, якщо будуть проводитися більш-менш регулярно. Отже, представляю вашій увазі рідкісні хірургічні втручання, зроблені за останній час в світі.

Ви чули коли-небудь про людину-слона, нещасний, над яким насміхаються навколишні через його хворобу - нейрофіброматозу - генетичного відхилення? Куди тут кіногероям Лінча, якщо від цієї хвороби страждала реальна людина - 30-річний француз Паскаль Коле (Pascal Coler). Але французькі хірурги ризикнули і зробили чоловіку-слону пересадку ... цілого обличчя. Тепер у месьє Колі є нормальний ніс, щоки, нові губи, і він вміє посміхатися - адже вперше в житті він зможе жити нормальним життям. Операція тривала 16 годин, але пройшла успішно. До речі, вона перша - подібних втручань доктора ще ніколи не проводили.

Ще одна дивна процедура - звичайна пересадка нирки, але одночасно шістьом людям. Раніше вже проводилися подібні одночасні операції з трансплантації, але тоді пацієнтів було менше - шість чоловік - це вперше. Так вийшло, що у п'ятьох пацієнтів, які потребують нової нирки, були донори, але в кожній парі сумісність тканин була відсутньою. Отже, хірургам довелося зважитися на обмін донорами, щоб кожному з пацієнтів підібрати підходящу нирку. Як тільки з'явився донор-альтруїст, не знайомий ні з одним з шести хворих, дев'яти командам лікарів довелося прооперувати одночасно дванадцять чоловік. Операція пройшла успішно, і потрібно відзначити, що вона була першою масштабною трансплантацією. Ви запитаєте: «Навіщо оперувати відразу всіх?» Доктора просто підстраховували пацієнтів, щоб хтось із донорів, дізнавшись, що його близькій людині вже пересадили потрібний орган, не відмовився віддавати свою нирку незнайомцю.

Нам вже відомо про операції, що проводяться без надрізів, а, отже, і не змушують пацієнтів довго реабілітуватися і чекати загоєння шва. Ось і в Каліфорнії, США, була проведена апендектомія - видалення апендициту у дівчини - через вагіну (ще варіант - та ж процедура, але за допомогою анального отвору). Операція такого роду проводилася вперше, але, треба очікувати, що це тільки початок. Нічого страшного в ній немає, причому одужання проходить набагато швидше. Щодо відсутності надрізів, це звичайно, не зовсім, правда - адже для витягання апендикса був зроблений маленький надріз в стінці вагіни, і ще один - зовсім крихітний - трохи нижче пупка - щоб камеру для контролю над операцією можна було ввести в черевну порожнину. Загалом, в результаті хірургії у прооперованої дівчини залишилося тільки відчуття, що у неї крепатура м’язів після активних присідань.

І знову незвичайна трансплантація - на цей раз нервів з рук і ніг матері в руку її сина, що постраждав в автокатастрофі - його верхня кінцівка залишилася паралізованою. Після вилучення нервів мати відчувала оніміння в ступнях і ліктях, але лікарі пообіцяли, що дотик відновиться. А юнакові доведеться приймати препарати для пригнічення імунітету протягом року, щоб його організм не відторгнув імплантовані нерви.

Остання чудесна операція - видалення пухлини головного мозку у 21-річної мешканки Канади - з використанням дворукого робота NeuroArm, керованого хірургами дистанційно. Робот був створений розробниками Canadarm - канадського дистанційного маніпулятора, встановленого на Міжнародній космічній станції, за таким же принципом.

Ми не перестаємо дивуватися тому, наскільки далеко йдуть сучасні технології, завдяки яким рятуються і якісно поліпшуються життя багатьох людей. Головне, щоб такі операції були доступні багатьом стражденним, і не тільки за кордоном, але і в нашій країні.

Переглядів: 676 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz