Четвер, 2024-04-25, 5:06 PM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2012 » Грудень » 20 » Цілі і предмет психіатрії
11:30 PM
Цілі і предмет психіатрії
Цілі і предмет психіатрії

Формальне визначення говорить: "Психіатрія - галузь клінічної медицини, що вивчає етіологію, патогенез, клініку і поширеність психічних захворювань, і розробляє методи їх лікування, діагностики та профілактики". Тому слід розібратися, що ж таке "психічне захворювання" і  де шукати критерії "хворий / здоровий".
Спробуємо описати психічне захворювання не на формальній, а на звичайній мові.
Психічне захворювання не є фізичним відхиленням, тобто немає помітних явних дефектів будь-яких органів. Психічне захворювання не зачіпає безпосередньо, які-небудь внутрішні органи, і не може бути прямо виявлено за допомогою аналізів крові / сечі / УЗД / КТ / МРТ, та інших параклінічних методів діагностики. 

Психічний в перекладі з грецького означає "душевний". А якщо я нічого не сплутав, душу ні хто не бачив. Ну і тим більше її захворювання. Однак людина хвора, і це видно не тільки лікарю, але і сторонньому спостерігачу. Згадаймо, що таке хвороба - це стан людини, що викликає зниження якості життя. А якість життя, це:
-можливість спілкування
-можливість соціальної адаптації
-можливість реалізації прав і свобод
-можливість самообслуговування
Тобто отримуємо, що психічна хвороба, це хвороба без фізичних і фізіологічних відхилень. А з якими ж? Правильно! З психічними. Начебто замкнуте коло, але, мені здається, після прочитання усього вищевикладеного, повинно було стати зрозуміліше.
Мабуть ще торкнемося чотирьох основних гарантій, який повинні забезпечуватися при наданні допомоги психіатричним хворим:
-Захист прав та інтересів громадян від втручання в особисте життя
-Захист пацієнта від дискримінації
-Захист суспільства від небезпечних дій пацієнта
-Захист лікаря та медперсоналу при наданні психіатричної допомоги.
Переглядів: 1200 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz