Субота, 2024-04-20, 5:25 AM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2012 » Грудень » 4 » Дієта при ішемічній хворобі серця
9:41 PM
Дієта при ішемічній хворобі серця
Дієта при ішемічній хворобі серця

Ішемічна хвороба серця (ІХС) - це ураження міокарда, обумовлене порушенням коронарного кровообігу, яке виникає внаслідок невідповідності між потребою міокарда в кисні і надходженням його разом з кров'ю по артеріях.

На виникнення і прогресування ІХС істотно впливає харчування людини. Одним з найбільш важливих факторів ризику в розвитку цієї хвороби вважається вживання їжі з високою енергетичною цінністю, особливо простих вуглеводів (цукор, цукерки, тістечка, торти і т.д.), а також жирів тваринного походження, з великою кількістю жирних кислот і холестерину.

Розвиток ІХС часто пов'язаний з такою шкідливою звичкою, як куріння. Прогресуванню ІХС сприяють також перенапруження нервової системи і часті стресові ситуації, недостатнє використання ліпідів в обмінних процесах у зв'язку з обмеженням фізичної активності людини (гіподинамією). Відомо, що переїдання і недостатня фізична активність людини ведуть до розвитку ожиріння, яке сприяє появі і прогресуванню ІХС.

Раціон хворого, який страждає ІХС, треба будувати за принципами збалансованого харчування при помірному обмеженні продуктів і страв, які містять велику кількість тваринних жирів, холестерину і солі. Їжа повинна бути насичена вітамінами, особливо аскорбінової кислотою.

Виключати треба страви, багаті на азотисті речовини (м'ясні, рибні бульйони і т.д.), а м'ясо і рибу треба вживати відвареними. Їжа повинна містити в денному раціоні 90-100 г білків, 80-90 г жирів (з них 30 г рослинних) і 300-350 г вуглеводів.

Кількість вуглеводів у раціоні зменшують за рахунок виключення або обмеження простих вуглеводів, які знаходяться в цукрі, меді, варення, здобних та кондитерських виробах, цукерках, стравах з манної крупи і рису. У той же час необхідно збільшити вживання складних вуглеводів, які містяться в клітковині овочів, несолодких фруктах і зернових.

Гальмують розвиток ІХС також деякі макро-і мікроелементи: калій, магній, фосфор, йод. Треба частіше вживати морепродукти, в яких багато йоду: морську капусту, рибу, кальмарів, крабів, креветок і т.д. Джерелом калію є фрукти і печена картопля. Найбільш цінними джерелами фосфору для організму людини є яйця (особливо жовтки), молоко, печінка, боби і горох.

Рекомендується обмежити продукти, що містять багато холестерину і тваринних жирів: ікру, мозок, нирки і т.д. Але повністю виключати з раціону ці продукти не слід. Треба врахувати, що в яєчних жовтках холестерин міститься в найбільш раціональної пропорції з лецитином, який покращує обмін холестерину і попереджає розвиток атеросклерозу. Сметана і вершки також містять багато лецитину в порівнянні з вершковим маслом, тому цим продуктам також слід віддати перевагу рослинній олії (соняшникова, кукурудзяна, оливкова і т.д.), багатій на ненасичені жирні кислоти і фосфоліпіди, які утримують холестерин у розчиненому вигляді і це попереджає розвиток ІХС. Крім цього, рослинні жири сприяють інтенсивному виділенню жовчі і разом з нею холестерину.

При лікуванні ІХС харчуватися необхідно не рідше 4-5 разів на день. Вечеря повинна бути легкою, за 3 години до сну. Рекомендується вживати, в основному, відварні або запечені страви. Кількість солі обмежити до 8-10 г на день.

У раціон харчування включають повноцінні продукти, які не обтяжують шлунок, серце, печінку і нирки, містять невелику кількість холестерину: житній хліб, борщ, капусняк, молочні, фруктові й овочеві супи, нежирні м'ясні супи (1 раз на тиждень). Нежирну телятину, баранину, курку або індичку (відварені), нежирну рибу (тріска, судак, окунь), вимочений нежирний оселедець (1 раз на тиждень), кисломолочні продукти, сир, омлет з яєчних білків. Вживання жовтків обмежують до 4 шт. на тиждень.

Рекомендують страви з овочів - вінегрети, салати з рослинною олією. Корисні фрукти, ягоди і свіжі фруктові соки. Треба обмежити вживання жирних м'ясних супів, жирного м'яса, яловичого і баранячого жирів, гострих і солоних закусок, кави, какао, шоколаду. При схильності до ожиріння треба виключити продукти, що містять прості вуглеводи, вироби з тіста, картоплі.

Переглядів: 3220 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz