П`ятниця, 2024-04-19, 1:08 AM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2015 » Травень » 13 » Дисбактеріоз у малюків, що порадити?
2:25 PM
Дисбактеріоз у малюків, що порадити?

Дисбактеріоз у дітей, а особливо грудного віку є досить актуальною проблемою медицини дитинства.

Саме по собі поняття дисбактеріоз означає зміну кількісного і якісного складу мікроорганізмів. Самі по собі мікроби, особливо в кишечнику створюють специфічне природнє середовище для перетравлювання і всмоктування їжі. Власне кількісна перевага біфідо- і лактобактерій над патогенними мікроорганізмами і сприяє правильній роботі кишечника.

Причини дисбактеріозу у дитини

Формування мікробного фону в організмі малюка відбувається відразу після народження. Проте суттєвою проблемою в цій ситуації є нестабільний імунітет дитини і початкова слабкість адаптаційних процесів. Тому при дії як провокуючих факторів (неправильне вигодовування, не раціональне введення прикорму), так і універсальних факторів – алергії, стресу і екологічних факторів виникає порушення флори. Рідше причиною є безпосередньо патогенний збудник, який потрапив ентеральним шляхом.

Дисбактеріоз у малюка: симптоми

Не завжди легко розпізнати початок дисбактеріозу у дітей грудного віку. Тут слід проводити спостереження за дитиною під час і після прийому їжі. Біль по типу спазмів в животі далеко не завжди вказує на дане захворювання. Відмова дитини від їжі, а також часте здуття живота та чередування проносу і закрепу дають більше підстав думати про дисбактеріоз. В такому випадку слід негайно звернутися до педіатра, який призначить мікробіологічний аналіз калу. Це дослідження дає змогу показати співвідношення мікробів в кишечнику дитини. Інколи для встановлення діагнозу достатньо копрологічного аналізу.

Лікування

Після встановлення діагнозу проводиться корекція мікробного фону кишечнику. Для дітей грудного віку використовують спеціальні молочні суміші з вказаними властивостями. Дієта додатково збагачується харчовими волокнами, для покращення перетравлювання використовують ферментні препарати. Додатково підсилить ефект лікування комплекс вітамінів і мінералів. З препаратів призначають перш за все пробіотики – групу ліків, яка містить живі бактерії (найбільше біфідобактерії). У випадку виявлення патогенних збудників у великій кількості використовують антибіотики, при грибковій інвазії – протигрибкові засоби. Для видалення продуктів життєдіяльності патогенних мікробів додають ентеросорбенти.

Нелікований дисбактеріоз сприяє порушенню всмоктуванню поживних речовин за рахунок чого розвиваються ускладнення у вигляді порушення обміну речовин з затримкою росту і розвитку, атрофії м’язів. А в рідкісних випадках може виникнути навіть псевдомембранозний коліт, лікувати якого значно важче ніж дисбактеріоз.

Переглядів: 1069 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz