Середа, 2024-04-24, 11:37 PM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2015 » Травень » 23 » Гастрит – наслідок стресу і поганого харчування
5:03 PM
Гастрит – наслідок стресу і поганого харчування

Запалення слизової оболонки шлунка стало в ХХ і ХХІ століттях одним з найпоширеніших захворювань. Це передусім пов’язано зі змінами якості харчових продуктів та посиленням впливу стресу на організм людини.

Якщо розглядати комплексно то причин виникнення гастриту є досить багато. Сюди відносять порушення харчування, вірусну і бактеріальну інфекції, зловживання алкоголем та деякими ліками (аспірин, нестероїдні протизапальні препарати), стресові фактори.  Крім того в деяких випадках гастрит розглядається як ускладнення іншого захворювання (наприклад при уремії). З бактеріальних агентів найбільш вірогідне зараження кислотостійкою бактерією – Hellicobacter pylori, яка по даних численних досліджень виявлена у 75% хворих на гастрит. Вірусні збудники можуть бути різноманітними – ентеровіруси, рота віруси та ін. Стрес є універсальним і потужним фактором, який провокує виникнення гастриту.

Симптоматика гастриту не відрізняється особливостями. Пацієнт зазвичай скаржиться на дискомфорт в верхніх відділах живота, відчуття кислого присмаку в роті. Зазвичай такі симптоми спостерігаються «на голодний шлунок», тобто через 2,5-3 години після їжі. Часто хворі відмічають нудоту, здуття живота, закрепи.

Запальний процес у шлунку може розвиватися на фоні підвищеної кислотності і носить назву гіперацидний гастрит. В тому випадку коли pH шлункового соку знижена – його називають гіпоацидним.

При наявності вказаних симптомів протягом кількох днів слід відразу звернутися до лікаря. Обов’язковим методом обстеження є фіброгастроскопія, яка вважається золотим стандартом діагностики гастриту. Процедура не є приємною, проте дозволить правильно поставити діагноз і призначити лікування. Варто також здати кров з вени на антитіла до вищезгаданих Helicobacter pylori. Як альтернативний варіант виявлення цього збудника можна провести дослідження калу на відповідні антигени або скористатися С-уреазним дихальним тестом.

Лікування призначає лікар на основі отриманих результатів обстежень. Якщо кислотність у шлунку висока призначають засоби для її зниження (омепразол, ранітидин). Також додають обволікаючі засоби і слизи (відвар льону). Якщо виявлено Helicobacter pylori – призначають специфічні препарати (Пілобакт). У випадку зниженою кислотності призначають препарати на основі соляної кислоти та ліки для підсилення перистальтики (мотиліум). Обов’язкове дотримання дієти №1 впродовж усього курсу лікування.

Переглядів: 1119 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz