Четвер, 2024-04-25, 9:13 AM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2014 » Лютий » 8 » Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба, її клінічні прояви
0:04 AM
Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба, її клінічні прояви

Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба, її клінічні прояви

 Термін "шлунково -стравохідний рефлюкс" (ГЕР) застосовується для опису патологічного стану, що характеризується клінічними симптомами або гістопатологічними ознаками ураженнями стравоходу, викликаного "закиданням" в нього вмісту шлунку і дванадцятипалої кишки. ГЕР зустрічається досить часто. При обстеженні працівників лікарні з'ясувалося, що 7% з них відчувають печію щодня і 36% - щонайменше один раз на місяць. У результаті подальших досліджень було встановлено, що шлунково -стравохідний рефлюкс є у 3-4% всієї популяції людей, причому поширеність його у осіб старше 55 років збільшується приблизно до 5%. Найбільш часто страждають від печії вагітні жінки - 48-79%. Захворювання з однаковою частотою вражає як чоловіків, так і жінок, але у чоловіків частіше розвиваються ускладнення ГЕР: езофагіт (2-3:1), стравохід Барретта (Barrett) (10: 1).

 

Типові клінічні симптоми шлунково- стравохідного рефлюксу

Печію можна охарактеризувати як відчуття печіння за грудиною, що іррадіруює в шию та іноді в лопатку. Слабка печія часто проходить протягом 3-5 хв після прийому молока або антацидних засобів. Інші симптоми шлунково- стравохідного рефлюксу перераховані нижче.

Регургітація являє собою закид шлункового соку або вмісту шлунку в глотку і часто супроводжується неприємним присмаком у роті. Регургітація, як правило, виникає після прийому значно кількості їжі, при нахилах вперед і в положенні лежачи.

Дисфагія являє собою утруднення ковтання. У хворих з тривало існуючим шлунково -стравохідним рефлюксом причиною дисфагії зазвичай є доброякісні стриктури стравоходу. Часто дисфагія виникає тільки при ковтанні твердої їжі, наприклад м'яса і хліба. Порушення ковтання виникає при значному звуженні просвіту стравоходу (менше 13 мм). Тривало існуюча дисфагія, при якій пацієнт не може ковтати навіть слину, вимагає ретельного обстеження і часто - ендоскопічного хірургічного втручання.

Шлунково-кишкові кровотечі при шлунково-стравоходу рефлюксі зустрічаються досить рідко. При ендоскопічному обстеженні у пацієнтів з кровотечею з верхніх відділів шлунково-кишкового тракту тільки в 2-6 % випадків причиною виникнення кровотечі є ерозивний езофагіт, що виник внаслідок шлунково-стравохідного рефлюксу.

Одинофагія - це біль за грудиною при ковтанні; захворювання не слід плутати з дисфагією. Одинофагія рідко виникає при шлунково-стравоходу рефлюксі, але часто - при інфекціях (викликаних вірусом простого герпесу, цитомегаловірусом ), ковтанні подразнюючих речовин або лікарських препаратів ( тетрациклінів, вітаміну С, хінідину, естрогенів, аспірину або нестероїдних протизапальних засобів ) і раку. Відрижка рідиною - рідкісний, але дуже характерний для шлунково-стравохідного рефлюксу симптом. У пацієнтів в роті з'являється піна, так як слинні залози починають виробляти до 10 мл слини в хвилину у відповідь на стравохідно-слинний рефлекс, що виникає при ГЕР.

Нехарактерні скарги і симптоми при шлунково-стравохідному рефлюксі включають захриплість, напруженість тканин шиї, астму, кашель, гикавку, рецидивуючі отити у дітей та ерозії на язику в місцях контакту з зубами.

 У здорових людей також часто зустрічається гостро-езофагеальний рефлекс. Виникати закид в стравохід кислоти або шлункового вмісту, особливо після прийому їжіу великих кількостях. У нормі у людини є захисні механізми, до яких відносяться нижній стравохідний сфінктер і так зване " самоочищення " стравоходу, що перешкоджають появі симптомів шлунково- стравохідного рефлюксу та розвитку специфічних ушкоджень стравоходу. Амбулаторні дослідження рН стравоходу показали, що менш ніж у 2% здорових людей шлунково -стравохідний рефлюкс виникає в денний час (у вертикальному положенні) і менш ніж у 0,3% - у нічний час (у положенні лежачи).

Переглядів: 1133 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz