П`ятниця, 2024-04-19, 3:10 PM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2013 » Лютий » 10 » Гігієна шкіри, нігтів, волосся
1:27 PM
Гігієна шкіри, нігтів, волосся

Гігієна шкіри, нігтів, волосся

Основний закон особистої гігієни - чистота.

Догляд за здоровою шкірою тіла, здоровими волоссям, нігтями і зубами носить назву гігієнічної або профілактичної косметики. Корекційною косметикою, консервативною та хірургічною, займаються фахівці – косметологи. Привабливий зовнішній вигляд людини створює гарний настрій їй самій і оточуючим, сприяє запобіганню деяких шкірних захворювань. Догляд за шкірою повинен відбуватися постійно, тільки в цьому випадку можна домогтися бажаного результату, виглядати красивим і залишатися здоровим. Основними помічниками в цій справі служать вода й мило. Догляд за тілом включає щоденний догляд, що складається з ранкових і вечірніх процедур та щотижневе загальне миття, бажано в лазні. Під впливом води з милом звільняються вільні основи, які емульгуються  в жировому шарі, утворюють піну, механічно очищаючи шкіру від відмерлих клітин рогового шару, секрету сальних і потових залоз, бруду і мікробів. Від складу основ залежить подразнююча дія мила, тому мило необхідно вибирати з урахуванням індивідуальної чутливості.

Вода не тільки очищає шкіру, але і має терапевтичний ефект. Під впливом води виникає рефлекторна відповідь з боку внутрішніх органів, змінюється кровопостачання, артеріальний тиск, потовиділення. Швидка зміна температури води (контрастний душ) сприятливо впливає на нервові закінчення, будучи своєрідною гімнастикою для кровоносних судин, що в кінцевому підсумку покращує живлення шкіри, призупиняє її старіння. Лазня ідеально підходить для таких процедур. Непридатною для догляду за шкірою вважається жорстка вода. Вступаючи у взаємодію з жиром шкіри і милом, солі кальцію, магнію і заліза утворюють нерозчинні в'язкі речовини, які сприяють закупорці сальних і потових залоз, викликають свербіння і подразнення шкіри. Жорстку воду можна пом'якшити. Найпростіший спосіб - кип'ятіння. Для здорової людини корисною вважається температура води 34 ° за Цельсієм. Для шкіри обличчя рекомендується вода кімнатної температури. Догляду за шкірою обличчя треба приділяти особливу увагу, на ній знаходиться багато сальних і потових залоз, обличчя постійно піддається дії атмосферних явищ, сонця, вітру, морозу, пилюки.

Гігієна нігтів включає в себе манікюр і педікюр, які можна виконувати самостійно або в косметичних кабінетах.

Манікюр - гігієнічна процедура по догляду за нігтями рук. Її періодичність 1 раз в 10 днів. Необхідно пам'ятати, що травматизація нігтьових валиків може призвести до розростання деформованого нігтя. Вільний край нігтя повинен виступати на 3-4 мм, довгі нігті часто ламаються, під ними накопичується бруд і це потребує більш ретельного догляду. При ряді професій довгі нігті неприпустимі, наприклад, у медичних працівників. Застосовуваний для манікюру лак може викликати запалення шкіри навколо нігтя. При найменших симптомах цього явища лак необхідно замінити або не користуватися ним взагалі, оскільки існує загроза виникнення екземи.

Педікюр - гігієнічна процедура по догляду за стопами. Його рекомендується проводити щомісяця, але якщо на шкірі або нігтях стоп є прояви захворювання, то необхідно звернутися за допомогою до лікаря-дерматолога. При проведенні педікюру видаляють надшкіря нігтьового валика, коректують довжину нігтів. Всі гіперкератичні нашарування знімітьються спеціальними пристосуваннями без травматизації шкіри, щоб не викликати біль при ходьбі. Ніготь великого пальця повинен бути довшим за інші нігті і злегка виступати над м'якою частиною пальця. На відміну від манікюра, коли вільному краю нігтя кисті можна надавати будь-яку форму, нігті стопи повинні мати вільний край у вигляді прямої лінії.

При проведенні манікюру і педікюру необхідно дотримуватися правил асептики. Незначне порушення цілісності шкірного покриву може призвести до бактеріальної і грибкової інфекції. При відвідуванні косметичних кабінетів виникає ризик зараження захворюваннями, які можуть передаватися через забруднені кров'ю предмети (гепатити В, С, ВІЛ-інфекція та ін).

При виборі косметичних засобів для догляду за волоссям необхідно пам'ятати, що всі косметичні процедури, що проводяться з волоссям, здійснюються в «омертвілій частини» волосини - стержні. Будь-які шампуні, виключаючи лікувальні, застосовувані для догляду за волоссям, не пртникають на глибину залягання волосяного фолікула, отже, не можуть впливати на ріст волосини.

Шампуні складаються з очищувальних поверхнево-активних речовин сурфактантів, кондиціонерів та функціональних добавок, консервантів і естетичних добавок. Цими складовими і визначається якість шампуня. Поверхнево-активні речовини складаються з жиророзчинного компонента, який очищає волосся від жиру і бруду і водорозчинного компонента, завдяки якому бруд і жир розчиняються у воді і змиваються. Кондиціонери додають волоссю блиск, попереджкують його сплутування, полегшують розчісування. Велике значення мають функциональні добавки шампуню, що регулюють рН (важливий параметр для підтримки фізіологічної кислотності шкіри) і в'язкість шампунів.

Для запобігання розвитку мікроорганізмів в шампуні додають консерванти. Естетичні добавки складаються з віддушок і барвників і, як правило, безпечні. Слід вибирати шампуні, на упаковці яких написаний склад. Після миття волосся необхідно сушити при кімнатній температурі. Постійне використання фена травмує стрижень, в результаті чого волосся стає сухим і ламким.

Хімічні завивки, фарбування та знебарвлення волосся негативно впливають на стан стрижня волоса. У процесі завивки під дією химічних речовин відбувається руйнування дисульфідних зв'язків кутикули волоса і поверхневих шарів коркової речовини, завдяки чому виникає можливість змінювати форму волоса. При закріпленні хімічної завивки не всі дисульфідні зв'язки відновлюються, тому зменшується первинна міцність волоса. При здоровому волоссі забарвлення слід проводити не частіше одного разу на чотири місяці. 


Переглядів: 6806 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz