П`ятниця, 2024-04-19, 2:57 AM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2013 » Січень » 31 » Гістологічна картина раку легень
9:48 PM
Гістологічна картина раку легень

Гістологічна картина раку легень

Знати морфологічні варіанти раку легень необхідно для ро­зуміння клініки, інтерпретації лабораторно-діагностичних даних, вибору лікування та контролю за перебігом захворювання.

Розрізняють такі гістологічні варіанти раку легень:

1. Дрібноклітинний рак становить близько 20 % від усіх карцином легень. Він розвивається з гормональних клітин легеневої тканини й характеризується надзвичайною агреси­вністю (період подвоєння 30 днів) з швидким метастазуван­ням. У більшості випадків (95 %) - це центральна (чи в корені легень) карцинома. Дрібноклітинний рак метастазує гематогенно в печінку, мозок, надниркові залози, кістки (кістковий мозок); дисемінація часто супроводжується плев­ральним випотом. Лімфогенне метастазування відбувається в медіастинальні лімфовузли. Асоціюється з такими паранеопластичними синдромами: гіперкальціємією (при метастазах у кістки), синдромом підвищеної секреції антидіуретичного гормону (5-10 % пацієнтів), синдромом Кушінга (5 %) - підвищеною секрецією АКТГ (як і в попередньому випадку гормони продукуються додатково клітинами самої карциноми), гіперкоагуляцією, гінекомастією.

2. Недрібноклітинний рак легень — це загальна назва трьох морфологічних варіантів:

а) плоскоклітинний рак (25-35 % від усіх карцином) лока­лізується центрально в 80 % випадків, периферично - в 20 %; розвивається з епітелію трахеобронхіального дере­ва. Порівняно з дрібноклітинним раком цей тип карциноми менш агресивний (період подвоєння 100 днів), і тривалий час він росте локалізовано. Супроводжується паранеоплазією: гіперкальціємією (результат ектопічної продукції пухлиною паратиреоїдних гормонзалежних пептидів), гі­пертрофічною остеоартропатією, гіперкоагуляцією;

б) аденокарцинома становить 20-35 % від усіх злоякісних новоутворень легень, розвивається з респіраторного епі­телію секреторної зони бронхіального дерева. Поділяється на ацинарну, папілярну, бронхоальвеолярну і солідну карциноми (класифікація ВООЗ). У більшості жінок і в не­курящих виявляється цей гістологічний тип раку, який характеризується відносно повільним ростом (період по­двоєння пухлини 180 днів), периферичною локалізацією (75 % випадків), метастазуванням у периферичні лімфовузли, мозок, надниркові залози, нирки; неврологіч­ною симптоматикою, паранеопластичними синдромами (остеоартропатія, гіперкоагуляція, гіперкальціємія);

в) крупноклітинна карцинома (10-15 %) локалізується як у периферичній зоні (дещо частіше), так і в центральній, метастазує гематогенно (кістки, печінка, мозок), паранеоплазія проявляється гінекомастією.

Переглядів: 2009 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz