Четвер, 2024-03-28, 10:05 AM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2015 » Квітень » 20 » Грижа хребцевого диска: як лікувати
10:56 AM
Грижа хребцевого диска: як лікувати

Грижа диска хребця представляє собою дегенеративно-дистрофічне захворювання, яке виникає за рахунок деформації міжхребцевих дисків і наступним стисненням нервових корінців, які відходять від спинного мозку. Хвороба зустрічається відносно часто і має серйозний прогноз стосовно подальшої працездатності.

Причин захворювання може бути кілька. Насамперед це остеохондроз хребта, початкові прояви якого є в кожної людини, якій поза 50 років. Тривала деформація хребців і м’язовий спазм сприяють неправильному навантаженні на хребет, щ з часом призводить спочатку до протрузії, а потім до грижі диска. Значно рідше грижа диска виникає як наслідок важкого одномоментного фізнавантаження, при деяких вроджених захворюваннях.

Лікування слід починати якнайшвидше з метою гальмування прогресування захворювання. Спочатку проводиться консервативне лікування, яке повинно бути комплексним і проводитися в повному об’ємі. В Україні є відносно небагато лікувальних закладів, які займаються комплексним лікуванням цієї патології.

Перш за все слід забезпечити ліжковий режим для пацієнта з мінімізацією навантажень на хребет і нижні кінцівки. Виражений больовий синдром вдається зняти поєднанням нестероїдних протизапальних препаратів з сечогінним та еуфіліном (останні зменшують набряк корінця нерва). Міорелаксанти знімають м’язів спазм завдяки чому покращується місцевий кровообіг. При неможливості відразу зняти біль застосовують паравертебральні блокади, які полягають у введенні анестетика в глибину тканин навколо ураженого хребця. Після стихання гострого процесу, а це зазвичай буває через 7-10 днів, використовують індивідуально підібраний комплекс лікувальної фізкультури, вакуум терапію, голкорефлексотерапію. Ці методи допомагають нормалізувати кровообіг в уражених хребцях, зміцнити м’язи та зв’язковий апарат хребта загалом. Приблизно в 10% консервативні заходи є неефективними і тоді проводять операційне лікування, яке полягає в видаленні частини диска та відновленні цілісності міжхребцевого суглобу.       

Переглядів: 1296 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz