П`ятниця, 2024-04-26, 0:33 AM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2016 » Лютий » 23 » Як правильно здавати аналізи
11:37 AM
Як правильно здавати аналізи

Якщо хтось думає, що, гучно посвяткувавши напередодні ввечері, вранці зробить аналізи і результати будуть зі 100-відсотковою точністю, то дуже помиляється. Фахівці застерігають, що до цієї процедури слід ставитися дуже уважно.

Як правильно здавати, наприклад, ве­нозну кров

Забір венозної крові слід проводити натще. Адже після вживання їжі в крові збільшується вміст глюкози, холестерину, тригліцеридів, заліза, неорганічного фос­фору, амінокислот. Тож до такого аналізу впродовж 12 годин не можна споживати їжі, вживати спиртне чи курити. Здавати кров найкраще в період між 7-9 годинами ра­нку в лежачому або сидячому положенні. На загальний аналіз кров можна здавати після легкого сніданку.

Правила підготовки до здавання сечі на перевірку

Найкраще збирати першу концентро­вану нічну порцію сечі, відразу ж після сну, при вільному сечовиділенні (але забирає­ться сеча не відразу, а посеред сечовипускання). Ранкові проби сечі мають переваги, оскільки відхилення, спричинені дієтою, фізичною активністю і положенням тіла, ви­являються мінімальними. Перед збором сечі треба провести ретельну гігієну зов­нішніх статевих органів. Напередодні також слід обмежити вживання спиртного.

Найчастіше у дослідженні сечі стаються помилки, які пов'язані з недотриманням правил її збору та зберігання. Сечу слід зібрати в одноразовий посуд із широким горлом або в чисту стерилізовану скляну посудину. А от сечу із судна чи горщика бра­ти не рекомендують, бо навіть після оброб­ки в них може залишатися осад фосфатів, який сприяє розкладу сечі. Не можна досліджувати сечу під час менструального циклу. Зібрану сечу треба якнайшвидше до­ставити в лабораторію. Аналіз сечі мають проводити протягом години після забору.

Що треба врахувати, щоб одержати точні результати аналізу калу

Для проведення копрологічних до­сліджень, які допомагають оцінити роботу та стан шлунково-кишкового тракту, вияви­ти порушення в обміні речовин, 10-20 грамів свіжовиділеного калу збирають у чи­стий скляний або пластиковий посуд. Забір калу для проведення копрологічних до­сліджень потребує спеціальної підготовки хворого.

Протягом чотирьох днів до забору калу з меню хворого слід вилучити зелені та чер­воні овочі, м'ясо, медикаменти. Ємності з калом повинні бути щільно закриті криш­ками або корками. Не можна збирати кал після клізми, введення ректальних свічок, вживання рицинової олії, застосування ва­зелінового масла тощо. Не можна зберігати кал у термостаті, теплій воді. Кал не пови­нен містити домішок сечі. Для проведення якісної проби на наявність прихованої крові треба вилучити з харчування пацієнта на три-чотири дні м'ясо, рибу, зелені овочі всіх видів, помідори.

Чи такі суворі правила і коли йдеться про бактеріологічні дослідження

Тут необхідно обов’язково дотримуватися правил. Наприклад, мазочки з носоглотки для дослідження флори верхніх дихальних шляхів забирають стерильним тампоном натщесерце або через дві-три години після вживанням Перед забором не можна чи­стити зуби, полоскати ротову порожнину. Забір такого матеріалу проводять лише ме­дичні працівники.

Додаткові фактори, які суттєво впливають на результати лабораторних досліджень

На результативність аналізів можуть вплинути лікарські препара­ти, які приймав пацієнт, оперативні втру­чання, ін'єкції, внутрішньовенні вливання. Також впливатимуть на точність аналізу пункції", біопсії, масаж, введення рентген-контрастних речовин, імуносцинтиграфія, ендоскопічні дослідження та навіть спе­ціальні дієти. Наприклад, після оперативно­го втручання зміни різних показників мо­жуть тривати від декількох днів до трьох тижнів. Після внутрішньовенного вливання забір крові треба відтермінувати не менш ніж на годину. Прийом лікарських препа­ратів, які впливають на результати призна­ченого тесту, слід припинити за два-три дні до його проведення, якщо можна з огляду на стан пацієнта. Якщо відмова від препа­ратів неможлива, слід враховувати в інтерпретації результатів їх можливий вплив.

Переглядів: 1173 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz