Четвер, 2024-03-28, 10:33 PM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2012 » Грудень » 6 » Як провидится загальна анестезія?
10:29 PM
Як провидится загальна анестезія?
Як провидится загальна анестезія?

На сьогоднішній день стандарти в анестезіології дозволяють проводити загальну анестезію безболісно з відносно невеликими ризиками для здоров'я хворого. Варто більш докладно позначити основні етапи загальної анестезії.
На перших етапах проводиться ін'єкція болезаспокійливого засобу для розслаблення і заспокоєння хворого, коли він ще перебуває в лікарняній палаті. Може поєднуватися з м'язово-розслаблюючою ін'єкцією.


Хворому, якому роблять загальну анестезію, може здатися, що втрата свідомості відбувається швидко, однак насправді це поступовий процес, що протікає трьома окремими етапами, зокрема:

1). Спочатку хворий, якому анестезіолог-реаніматолог здійснює загальну анестезію, відчуває приємне заколисливе дію знеболюючого засобу і починає втрачати свідомість. Це так звана стадія індукції, в момент якої пацієнт може відчувати крайнє занепокоєння та іноді розмовляти вголос.

2). Під час другого етапу пацієнт знаходиться в несвідомому стані, але все ще зберігає деякі рефлекторні функції, а його дихання переривчасте.

3). На останньому етапі анестезії хворий перебуває в повністю несвідомому стані, зі спокійним і рівним диханням і розслабленими м'язами. Зауважимо, що в цей час хірург може вже починати операцію.
Анестезіолог навчений розпізнавати фізичні ознаки стану пацієнта на кожному з етапів проведення анестезії. Зауважимо, що контроль здійснюється за допомогою складного обладнання. Останнім часом були розроблені і вже впроваджені багато анестезуючих газів, всі вони мають приємний запах і дозволяють швидко повернути пацієнта до свідомості після операції.
Окремо потрібно відмітити, що сучасна анестезіологія виробила методику введення загального знеболюючого засобу при одночасному введенні м'язових релаксантів, які значно полегшують проведення медичних обстежень і хірургічних операцій.


Місцева анестезія

Місцева анестезія - анестезія, досягається впливом анестезуючого речовини на нервові закінчення і стовбури в місці операції.
Місцева анестезія зазвичай використовується в амбулаторній практиці при невеликих хірургічних втручаннях або діагностичних дослідженнях. Місцеву анестезію використовують при наявності протипоказань до загальної анестезії (наркозу).

Способи місцевої анестезії:
 - Поверхнева анестезія припускає нанесення анестетиків на шкіру або слизові, охолодження. Для цього використовуються хлоретил, місцевоанестезуючі речовини (10% розчин новокаїну, 0,25-3% розчини дикаїну, 2-5% розчини лідокаїну і трімекаїну та інші).
 - Інфільтраційна анестезія. Тонкою голкою вводиться в м'які тканини 0,25-0,5% розчин новокаїну (або інших більш сучасних анестетиків), в результаті чого виникає просочування тканин в області операції розчином місцевого анестетика і блокується провідність нервових імпульсів. При інфільтраційної анестезії досягається не лише знеболення, але й інша мета - гідравлічна препаровка тканин, яка значно полегшує маніпуляції хірурга і зменшує крововтрату.
 - Регіонарна анестезія - анестетик вводиться в безпосередній близькості до нервового стовбура.

Види регіонарної анестезії:
 *Провідникова - анестетик вводиться поблизу нервового вузла, нервового сплетення або стовбура периферичного нерва (наприклад, при видаленні зубів).
 *Спинномозкова (синоніми: люмбальна, субдуральна анестезія, субарахноїдальна анестезія) заснована на введенні анестетика в субарахноїдальний простір спинного мозку. При цьому тимчасово втрачається чутливість і функція органів, які отримують іннервацію нижче місця введення препарату. Подібна анестезія використовується при операціях на шлунку, кишечнику, печінці і жовчних шляхах, селезінці, органах малого таза, нижніх кінцівках. 
Протипоказання до спинномозкової анестезії: шок, тяжка інтоксикація, зниження артеріального тиску, важка патологія внутрішніх органів, запальні захворювання шкіри в місці передбачуваної ін'єкції препарату, деформації хребта і ін.

* Епідуральна - анестетики (лідокаїн, бупівакаїн, ропівакаїн) вводяться в епідуральний простір хребта через спеціальний катетер. Подібне знеболювання практично безпечно використовується при аналгезії грудей, живота, паховій області і ніг, часто застосовується при пологах. Перевагою епідуральної анестезії є використання дуже малих доз анестетиків, рідкісні побічні явища (нудота, блювання, зниження артеріального тиску тощо).

 * Внутрішньосудинна - внутрішньовенна анестезія, яку використовують при операціях на кінцівках, коли анестетик вводиться в кінцівку, на яку накладено кровоспинний джгут. Різновидом внутрішньосудинної анестезії є внутрішньокісткова анестезія.

Переглядів: 2752 | Додав: GAL | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz