Четвер, 2024-03-28, 10:00 AM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2012 » Грудень » 23 » Йодобак
5:34 PM
Йодобак

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

Йодобак

(Jodobac)

Загальна характеристика:

міжнародна назва: povidone-iodine;

основні фізико-хімічні властивості: прозорий розчин коричневого кольору з характерним запахом; густина – приблизно 1,055 г/см3; рН – 5,9 ±0,3; добре розчиняється у воді;

склад: 100 г розчину містять: повідон - йоду – 10,0г (вміст йоду – 1,24 г);

допоміжні речовини: калію йодат, гліцерин (85%), динатрію фосфат додекагідрат, кислота лимонна, ноноксинол 9, вода очищена.

Форма випуску. Розчин для зовнішнього застосування.

Фармакотерапевтична група. Антисептичні та дезінфекційні засоби. Препарати йоду. Код АТС D08А G02.

Фармакологічні властивості:

Фармакодинаміка. Препарат має бактерицидну (у т. ч. по відношенню до антибіотикорезистентних бактерій), фунгіцидну, спороцидну, туберкулоцидну та віруліцидну дію (інактивує віруси ВІЛ, гепатиту В, герпесу типу І та ІІ, рота-, адено-, вакцинія- та ін.).

Антисептичні властивості повідон-йоду обумовлені біологічно активним йодом. За рахунок цієї комплексної сполуки стало можливим зменшення вмісту вільного йоду в лікарському препараті у порівнянні з водно-спиртовим розчином йоду. Крім того, повідон-йод не пече та не подразнює тканини, знімає набряк, біль, запалення, має поглинаючі властивості, що забезпечує очищення ран від некротизованих тканин.

Повідон-йод виділяє вільний йод внаслідок рівноважної зворотної реакції, що й забезпечує швидку та пролонговану антимікробну дію препарату. Йод, що виділився, окислює складові клітин мікроорганізмів та їхніх спор. Обмін речовин патогенних мікроорганізмів настільки порушується, що подальше їх розмноження неможливе.

Фармакокінетика. Дані відсутні.

Показання для застосування. Для одноразової антисептичної обробки неушкодженої шкіри, слизової оболонки ротової порожнини, наприклад, в стоматологічній та ЛОР-практиці, а також для антисептичної обробки слизових оболонок в гінекології, урології та ін.

Для багаторазового обмеженого часом використання: катетеризації сечового міхура, обробки ушкодженої шкіри, наприклад, при пролежнях, виразках гомілки, ранах та опіках.

Для гігієнічної та хірургічної антисептичної обробки рук, перед- та післяопераційної обробки шкіри, слизових оболонок та ран.

Спосіб застосування та дози.

Гігієнічна антисептична обробка шкіри та слизових оболонок.

Йодобак® використовується без розведення для обробки шкіри перед ін’єкціями, забиранням крові, пункціями та дрібни­ми медичними втручаннями. Ділянку шкіри або слизової оболонки, що потребує обробки, слід змочити або обприскати до повного зволоження.

Антисептична обробка операційного поля.

Заплановане місце розтину обробити стерильним тампоном, просоченим Йодобаком®.

 

 

 

 

 

При асептичній операції спочатку обробити місце запланованого розтину, а потім прилеглі ділянки шкіри.

При септичній операції операційне поле обробити, починаючи з периферії до центру. Антисептична обробка операційного поля повинна проводитись мінімум двічі. Хірургічні плівки накладати після висихання шкіри.

 

Післяопераційна обробка ран.

Після видалення хірургічної плівки шов та прилеглу шкіру очистити стерильним тампоном, просоченим Йодобаком®. Закриття рани проводити при вологій шкірі, але у разі необхідності заклеїти рану хірургічною плівкою, шкіра повинна бути сухою.

 

Йодобак® в урології та гінекології.

При катетеризації та при трансуретральних операціях у гінекології, урології використання Йодобаку® протягом 5 хв. значно знижує кількість аутогенних та екзогенних мікроорганізмів.

 

Йодобак® при опіках.

При опіках порушуються захисні функції шкіри, тому організм повинен боротися з полімікробною флорою. Антисептична обробка Йодобаком® при підтримуючій терапії, а також перед операційним втручанням виконується протягом 5 хв. Проти вірусів та спор бактерій час дії повинен бути мінімум 15 хв.

При гігієнічній антисептичній обробці ділянок шкіри та слизових оболонок змащувати або обприскувати до повного зволоження та залишати на 1 хв. Для перед- або післяопераційної обробки шкіри, слизових оболонок та ран, а також для хірургічної антисептики рук ділянки шкіри, що повинні бути оброблені, ретельно змочують та залишають на 5 хв. Для ділянок шкіри з великою кількістю сальних залоз час експозиції 10 хв.

 

Згідно з вимогами DGHM (Німецьке товариство гігієни та мікробіології):

 при гігієнічній антисептичній обробці рук втирати мінімум 2х3 мл Йодобаку® протягом 1 хв.

 при хірургічній антисептичній обробці рук втирати мінімум 3х3 мл Йодобаку® протягом 5 хв.

Частота та тривалість антисептичної обробки шкіри та ран залежить від ступеня ексудації рани.

Можливе багаторазове щоденне застосування.

Для прийняття ванн та промивання порожнин достатньо розвести препарат до концентрації 0,1-1%.

Побічна дія. При багаторазовій обробці поверхні може виникнути ефект ушкодження клітин. У вигляді суб’єктивних симптомів можуть виникати швидкоминаючий біль, печіння та відчуття тепла. В окремих випадках були описані контактні алергічні реакції уповільненого типу. При тривалому використанні на великій поверхні ушкодженої шкіри (наприклад, опіки) можливий розвиток системної дії, а також метаболічний ацидоз.

Протипоказання. Забороняється систематичне використання повідон-йоду при захворюваннях щитовидної залози, дерматиті Дюринга, ідіосинкразії до йоду, при вагітності та годуванні дітей груддю, дітям до 6 місяців, до або під час терапії або діагностики радіоактивним йодом.

Передозування. Не встановлене.

Особливості застосування. У зв’язку з небезпекою виникнення хімічного опіку під дією йодиду ртуті не можна використовувати одночасно або незабаром після прийому похідних ртуті. Значне знебарвлення препарату у процесі його використання може свідчити про втрату його ефективності. Комплекс повідон-йод ефективний при значеннях рН в межах 2 – 7.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Йод взаємодіє зі сполуками ртуті з утворенням йодиду ртуті, з токсичною місцевою дією. При використанні одночасно з ензимними препаратами останні стають неефективними. Повідон-йод несумісний з перекисом водню, препаратами, що містять срібло, та тауролідином. У випадку вживання пацієнтами препаратів літію, потрібно уникати регулярного використання Йодобаку, особливо на великих поверхнях, оскільки у цьому випадку йод може викликати гіпофункцію щитовидної залози.

Умови та термін зберігання. Зберігати в щільно закритій ємності при температурі не вище +25 °С. Захищати від прямих сонячних променів. Зберігати в недоступних для дітей місцях!

Термін придатності препарату – 2 роки.

Умови відпуску. Без рецепта.

Упаковка. Пластикові флакони по 1 л.

 

Виробник.                            BODE Chemie GmbН & Co.

Адреса.                                 Melanchtonstr. 27

22525 Hamburg, Germany

                                               Tel. (+49-40) 5 40 06-0

Ексклюзивний імпортер в Україну продукції БОДЕ Хемі ГмбХ і Ко. (Німеччина) -
ТОВ "НВП "ВІЛАН”, Київ (044) 249-04-40.

Переглядів: 889 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz