П`ятниця, 2024-04-26, 6:41 PM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2014 » Грудень » 4 » Калган (або перстач прямостоячий) – де росте і як використовувати
12:57 PM
Калган (або перстач прямостоячий) – де росте і як використовувати

Калган (або перстач прямостоячий) – де росте і як використовувати

Калган є однією з найдавніших рослин, яку наш народ застосовував для лікувальних цілей. Це обумовлено її широкою поширеністю і легкістю приготування цілющих ліків.

Росте рослина повсюдно по Україні, за винятком Криму. Найбільш вірогідно знайти калган можна на луках і пасовиськах, в долинах рік, де є значний відсоток вологості. Для легшого пошуку навесні слід запримітити характерні жовті квіти (червень-серпень), які цвітуть на довгому стеблі. Рідко можна зустріти цвіт рослини і в жовтні, до настання холодів. Стебло тонке і має трійчасті, характерні для калгану, листочки.

Лікувальні властивості мають кореневища. Їх рекомендують викопувати пізно восени (жовтень) або ранньою весною (березень-квітень). Саме по собі кореневище має невеликі розміри (в середньому 4-15 см) і знаходиться на незначній глибині.

Після викопування їх слід помити і висушити кілька днів на повітрі, а далі остаточно досушити в сушарці або духовці. При досушуванні температура має бути не вище 70°C.

За своїм хімічним складом калган є досить своєрідною рослиною. Тут присутні у великій кількості дубильні речовини (до 20%), глікозиди, леткі олії, смоли, терментилін і катехін. Саме ці сполуки забезпечують різноспрямованість дії калгану як лікарської рослини (знеболюючий, кровоспинний, жовчогінний, в’яжучий, знезаражуючий, загоюючий ефект).

Застосувань для калгану є досить багато. Найчастіше застосовують відвар з перстачу для терапії кровотеч з шлунково-кишкового тракту, гінекологічних кровотеч, при екземах і гнійних ранах, при подагрі і туберкульозі. Для приготування відвару необхідно 40 грам кореневищ подрібнити і залити 300 грамами окропу і прокип’ятити 20 хвилин. Після проціджування рекомендують вживати по столовій ложці 4 рази на день за годину до прийому їжі. Відвар застосовується у вигляді примочок і компресів для лікування запальних процесів шкіри (дерматити, екзема, нейродерміт та інші). Для ран, які довго не гояться готують мазь – 5 грамів порошку з калгану змішують з 120 грамами вершкового масла і змазують двічі на день.

Чай з калгану також приготувати не важко. Для цього чайну ложку корінців заливають склянкою окропу і настоюють 10 хвилин при температурі 100°С на водяній бані. Після проціджування вживають по склянці 3 р/д. Рецепт допоможе в боротьбі з запальними захворюваннями ротової порожнини (стоматитом, ангіною), при гастритах і колітах, хворобах печінки.

Препарати на основі калгану мають певні протипокази. Це стосується гарячки, гастриту зі зниженою кислотністю, вагітності, станів повязаних з підвищеним згортанням крові, атонічного закрепу. Завжди слід памятати про можливість індивідуальної непереносимості рослини.  Тому необхідно дотримуватися належного дозування і тривалості прийому ліків на основі калгану.

 

Переглядів: 3844 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz