П`ятниця, 2024-04-26, 7:59 PM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2014 » Жовтень » 22 » Карпатський чай
10:18 AM
Карпатський чай

Карпатський чай

Трав'яний чай оповитий густою пеленою фольклору, легенд і міфів набагато більше, ніж чорний чай. Для лікування хворих медицина протягом тисячоліть використовує трави, фрукти та квіти. Трав'яні чаї вживали древні єгиптяни, китайці, греки, індійці, римляни, а також жителі Близького Сходу. Хроніки древніх культур містять свідчення застосування трав у медицині, виготовленні напоїв і барвників, а також в кулінарних рецептах. Давньоримський лікар Гален у другому столітті і великий вчений Авіценна в одинадцятому столітті для лікування своїх пацієнтів використовували трави і відвари з них.

У середньовічній Європі використовували знання про трави, які з часів античності залишили предки. З розвитком фармацевтичної промисловості, вкладенням великих сум у рекламу, нас переконали в чудодійну силу хімічних препаратів до такого ступеня, що рідко хто згадує досвід лікування далеких предків. У них, на відміну від нащадків, трав'яні чаї рецепти мали невигадливі, просто включали в свій склад дари садів, луків, полів і лісів. У старовину люди були ближче до природи, вони відрізнялися великою допитливістю і спостережливістю. Це допомагало їм помічати, чим тварини виліковують себе від хвороб, а потім ці знання застосовували у своїй практиці.

 

Вживаючи щодня трав'яний чай, ви вибираєте здоровий спосіб життя. Трав'яний чай зранку підбадьорить, в спекотний полудень він освіжить, в холоднечу - зігріє. Трав'яні чаї рецепти складні мають, вони готуються з великої кількості рослин. Для їх виготовлення використовуються не тільки листя, а й насіння, кора, коріння, квіти. Змішуючи різні трави в певних поєднаннях і пропорціях, можна отримати нескінченну кількість смачних поєднань і корисних властивостей. Трав'яні чаї в своїй більшості не містять кофеїну, що викликає їх зростаючу популярність у всьому світі.

Трав'яні чаї корисні, дуже смачні і мають лікувальні властивості. Від виду рослин, що входять до складу трав'яного чаю, залежать його властивості. Заспокійливими властивостями володіють листя малини, м'яти, звіробою, іван-чаю, первоцвіту, меліси та вишні. Тонізуюче діють чаї з любистку, лаванди, лимонника, листя і квіток конюшини, листя суниці, дягеля. Від авітамінозу взимку та ранньої весни позбавить чай з чорної смородини, горобини, обліпихи, кропиви, ожини, плодів шипшини, морквини, малини, барбарису. Від головного болю врятує чай з ромашки. Чебрець допоможе впоратися з застудою. На печінку людини сприятливо діє звіробій. При проблемах із зором незамінна чорна смородина, в якій міститься вітамін С, лимонна та янтарна органічні кислоти, залізо та інші мікроелементи. Регулювати обмін речовин в організмі допомагає трав'яний чай з м'яти і листя смородини. У трав'яний чай при лікуванні застуди необхідно додати декілька гілочок малини.

При захворюваннях органів дихання корисний чебрець звичайний. При легких депресіях, нервових напругах, безсонні допоможе трав'яний чай із звіробою продірявленого. Для підвищення імунітету і при перевтомі рекомендується ехінацея пурпурова. При бронхіті, ангіні, надмірному потовиділенні необхідна шавлія лікарська. Болі травного тракту заспокоїть меліса лікарська. Вона також корисна при втраті апетиту і безсоння. М'якою заспокійливою дією володіють трав'яні чаї алоїзії трилистної. При осиплості голосу і кашлі корисний аніс звичайний.

Як заспокійливий засіб використовують трав'яні чаї з кореневища валеріани. При діареї, хронічних колітах використовують трав'яний чай з коренів оману. При розладах сечовипускання, коліках, захворюваннях травної системи ефективний трав'яний чай з розмарину лікарського. При запаленнях порожнини рота і верхніх дихальних шляхів допомагає трав'яний чай з чебрецю. Як протизапальний засіб використовуються трав'яні чаї календули.

 

Рецептів карпатського чаю є багато, проте все залежить від ваших уподобань.

Наводимо приклад шлунково-кишкового чаю, який використовують при порушеннях травлення.

Склад:

іван-чай

ожина

звіробій

деревій

вереск

м'ята

золототисячник

подорожник

кріп


Переглядів: 4852 | Додав: GAL | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz