П`ятниця, 2024-03-29, 12:28 PM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2013 » Лютий » 2 » Хімічна та практична класифікація отруйних речовин
8:23 PM
Хімічна та практична класифікація отруйних речовин

Хімічна та практична класифікація отруйних речовин

У народному господарстві та побуті використовується дуже велика кількість хімічних речовин, що мають реальну і потенційну небезпеку для людини, тварин і рослин. При цьому характер їх біологічного впливу на організм надзвичайно різноманітний. При цьому для більш конкретної характеристики шкідливої ​​дії виділяють певні групи речовин або які-небудь ознаки та критерії їх впливу на організм. У силу цього розроблено декілька видів класифікації ОР, що відображають зв'язок між окремими фізико-хімічними або іншими властивостями речовин і проявами їх токсичності.

Хімічна класифікація передбачає поділ отруйних речовин на органічні, неорганічні і елементоорганічні. У відповідності з цим ОР можуть бути розділені на наступні основні групи:

- Вуглеводні насичені і ненасичені;

- Галогенопохідні вуглеводнів;

- Фосфорорганічні і хлорорганічні сполуки (ФОС і ХОС);

- Ароматичні вуглеводні і їх похідні;

- Спирти, прості і складні ефіри, альдегіди і кетони;

- Органічні кислоти та їх похідні;

- Неорганічні кислоти та їх похідні;

- Органічні сірковмісні сполуки;

- Органічні азотовмісні сполуки;

- Мишяковмісні сполуки;

- Металоорганічні сполуки;

- Важкі метали та їх сполуки;

- Органічні розчинники і т.д.

Хімічна класифікація широко поширена і є досить зручною. Однак у ній можуть спостерігатися відхилення від закономірностей прояву речовинами токсичних властивостей: в межах одного і того ж класу зустрічаються як отруйні, так і менш отруйні представники.

Практична класифікація (по цілі застосування) має велике значення для профілактики отруєнь. У цій класифікації розрізняють наступні ОР:

1. Промислові отруйні речовини, які використовуються на виробництві; серед таких речовин широко поширені розчинники (дихлоретан, бензол, толуол, ксилоли і т.д.), паливо (метан, пропан, бутан, бензини і т.д.), барвники (анілін та ін), хімічні реагенти (метанол, сірковуглець, сполуки ртуті, миш'яку і т.д.)

2. Отрутохімікати (пестициди), які застосовуються для боротьби з бур'янами та шкідниками сільськогосподарських культур. До них відносяться хлорорганічні пестициди (гексахлоран, поліхлорпінен і т.д.), фосфорорганічні інсектициди (карбофос, хлорофос, фосфамід, хлорметафос, метилмеркаптофос і т.д.), похідні карбамінової кислоти (севин та ін) , ртутьорганічні речовини (гранозан та ін)

В залежності від призначення пестициди поділяють на кілька груп:

- Інсектициди - знищують комах;

- Акарициди - знищують кліщів;

- Зооциди - знищують гризунів;

- Фунгіциди - знищують грибкові мікроорганізми;

- Бактерициди - знищують бактерій;

- Гербіциди - згубно діють на рослини;

- Дефоліанти - для видалення листя;

- Десиканти - для висушування рослин;

-Репеленти - відлякують комах і т.д.

3. Лікарські засоби, що мають свою фармакологічну класифікацію.

4. Побутові хімікалії, які використовуються в побуті: харчові добавки (оцтова кислота та ін); засоби санітарії, особистої гігієни та косметики; засоби догляду за одягом, меблями, автомобілем і т.д.

5. Біологічні рослинні і тваринні отрути, які містяться в різних рослинах і грибах (аконіт, цикута, мухомор та ін), тваринах (змії, бджоли, скорпіони та ін) і викликають отруєння при потраплянні в організм людини і тварин.

6. Бойові отруйні речовини (БОР), які застосовуються в якості хімічної зброї для масового знищення людей (зарин, зоман, іприт та ін.).

Переглядів: 4845 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz