Четвер, 2024-05-02, 1:32 AM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2012 » Листопад » 1 » Хірургічний робот Da Vinci (Да Вінчі)
4:27 PM
Хірургічний робот Da Vinci (Да Вінчі)

Хірургічний робот Da Vinci (Да Вінчі)

Згідно з історичними джерелами, першу конструкцію робота принципово розробив Леонардо да Вінчі. Один із найяскравіших прикладів застосування робототехніки в медицині - це хірургічний робот da Vinci. У клініках Німеччини в даний час застосовуються, практично у всіх федеральних землях, більше тридцяти таких систем. Провідні хірургічні клініки Німеччини є також навчальними центрами, що поширюють навички в застосуванні роботизованих операційних систем, навчають хірургів роботі у зв'язці з роботом da Vinci.

 

Головне, що повинен знати пацієнт, якому запропонована операція із застосуванням робота-асистента: оперувати його буде не механічний пристрій, а людина, до того ж один з найбільш досвідчених хірургів, оскільки наука «співпраці» з роботизованими системами викладається, безумовно, кращим хірургам. Робот da Vinci - це, по суті, інструмент, що підкоряється наказам хірурга. Проте не простий інструмент, а хитромудрий цифровий пристрій, що відповідає технічним реаліям XXI століття. Система складається з двох основних компонентів:

К онтрольна консоль, з якою хірург дає електронні команди на виконання тих чи інших дій хірургічними інструментами. Система оснащена системою екранів, що дають докладне зображення (до того ж збільшене) операційного поля. А система управління дозволяє з ювелірною точністю приводити в рух хірургічні інструменти, що виконують будь-які дії в масштабованому співвідношенні. Тобто хірург може на будь-якому кроці, вимірюваному частками міліметра, призупинити дію інструментів на тканину, надати їм інший напрямок, скорегувати кожен рух скальпеля чи іншого інструменту.

Хірургічний штатив з маніпуляторами, які оснащені хірургічними (в тому числі і мікрохірургічними) інструментами, а також відеонасадкамі, що дозволяють хірургу з контрольної консолі спостерігати операційне поле зсередини. Ці зонди дозволяють здійснювати глибоке втручання, але майже не порушуючи цілісність зовнішніх покривів тіла, проникати до оперованого органу. Таким чином будь-які складні операції, в тому числі на важкодоступних внутрішніх ділянках, набувають характеру мініінвазивних. Мініінвазивні - це операції мінімальної травматики, що дають шанси на точкове, суворо дозоване застосування хірургічного інструментарію, на максимальне скорочення крововтрати, швидке післяопераційне загоєння, позбавлення пацієнта від больового шоку, швидке видужання, реабілітацію, повернення до активного життя.

Слід враховувати навіть суто косметичні переваги застосування робота da Vinci. У порівнянні зі звичайною операцією, наслідком якої є помітний шов на тілі, вплив маніпуляторів хірургічного штатива залишає точки-надрізи, практично непомітні оку. Наприклад, класична методика видалення раку простати, полягає в розріз на животі від пупка до геніталій. Робот da Vinci залишає п'ять маленьких точок у нижній частині живота - це сліди точкових розрізів, через які зонди-насадки вводяться в операційне поле.

Хірургічні інструменти, якими оснащені зонди, володіють шістьма ступенями свободи - більше, ніж у звичайних хірургічних зондів, керованих вручну. Тому йдеться, по-перше, про необмежену свободу дій за допомогою зондів хірургічного робота-асистента. І по-друге, про самі різні області його застосування. Наприклад:

• онкологія

• урологія

• кардіологія

• нейрохірургія

• судинна хірургія

• нефрологія

• грудна хірургія

• ортопедія

• кісткова пластика

Переглядів: 1224 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz