Четвер, 2024-04-25, 7:19 AM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2013 » Лютий » 21 » Клінічні ознаки раку легень
6:07 PM
Клінічні ознаки раку легень

Клінічні ознаки раку легень

Симптоми центральної бронхогенної карциноми:

- постійний кашель або зміна його характеру в хронічних кур­ців;

- приступи сухого кашлю;

- відкашлювання харкотиння або зміна його кількості в хроні­чних курців;

- прожилки крові в харкотинні, кровохаркання;

- задишка при фізичному навантаженні та при зміні положен­ня тіла;

- стридорозне дихання;

- рецидивні обструктивні пневмонії.

Симптоми периферичної бронхогенної карциноми залежать від розмірів пухлини. У випадку невеликої пухлини, як правило, немає ніяких скарг і симптомів. Коли ж пухлина збільшується, можуть бути кашель, біль, задишка.

Симптоми, пов'язані з локальним поширенням раку (Т3-Т4):

- інвазія пухлини в нерви проявляється болем (інтеркостальні нерви), хриплістю голосу (n. recurrens sin.), задишкою в ре­зультаті паралічу діафрагми (n. phrenicus); парестезією і бо­лем у надпліччі та плечі (інвазія в n. plexus brachialis); синдромом Горнера (truncus simpaticus). Два останні синдроми характерні для раку Пенкоста;

- інвазія або компресія пухлиною прилеглих структур. Синд­ром верхньої порожнистої вени виникає в результаті прямо­го проростання пухлини у вену або здавлення вени збільше­ними метастатичними лімфовузлами середостіння (медіастинальна форма раку). При цьому спостерігається набряк верхньої половини грудної клітки, шиї, обличчя, ціаноз, роз­ширення підшкірних вен, задишка.

Проростання пухлини в серцеву сумку, міокард спричиняє аритмію і серцеву недостатність як результат карциноматозного перикардиту.

Симптоми стравохідної непрохідності виникають при прямій інвазії або компресії стравоходу. Проростання пухлини в плевру з розвитком карциноматозного плевриту проявляється постій­ною задишкою. Резистентне до терапії ікання виникає в ре­зультаті ураження пухлиною діафрагми. Інвазія в грудну стінку проявляється видимою пухлиною з інфільтрацією м'яких тканин і деструкцією ребер (рентгенологічно).

Симптоми метастатичного поширення раку легень:

- метастази в мозок: постійний головний біль, порушення зору;

- метастази в скелет (ребра, плечові, стегнові і тазові кістки): локалізований біль із деструкцією або патологічним перело­мом;

- метастази в спинний мозок: біль у попереку чи між лопатка­ми, слабкість в ногах, неконтрольоване сечовипускання і ви­порожнення кишечника, нижній парапарез чи парапараліч;

- метастази в печінку тривалий час клінічно не проявляються (контроль УЗД);

- метастази в надниркові залози: високий артеріальний тиск, при УЗ-дослідженні чи КТ виявляють збільшені в розмірах надниркові залози;

- метастази в підшкірно-жирову клітковину і шкіру: як прави­ло пацієнти самостійно знаходять щільно-еластичні вузли роз­мірами до 1,0-1,5 см у різних ділянках тіла.

Загальні симптоми: втрата апетиту, ваги, швидка втомлюваність, нічне потовиділення, лабільність нервової системи. Втра­та більш як 10 % маси тіла вважається несприятливим прогно­стичним фактором.

Переглядів: 1699 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz