П`ятниця, 2024-04-26, 2:19 AM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2013 » Січень » 4 » Клінічні симптоми апендициту
6:59 PM
Клінічні симптоми апендициту

Клінічні симптоми апендициту

Апендицит – хірургічна патологія, яка зустрічається найчастіше має чи не найбільше клінічних симптомів, які не у всіх випадках дають змогу поставити однозначний діагноз.

Симптом  Brendo - cпостерігають при апендициті під час вагітності: біль праворуч при натисненні на лівий край вагітної матки.

Симптом Булиніна - визначають при гострому апендициті: біль, що виникає при натисканні в точках, розташованих на 3-4 см вправо від остистих відростків I і II поперекових хребців.

Симптом Волковича (I) - можлива ознака хронічного апендициту: гіпотрофія або атрофія м'язів передньої черевної стінки в ілеоцекальній ділянці.

Симптом Волковича (II) - ознака хронічного апендициту: посилення болю при відведенні сліпої кишки назовні.

Симптом Волковича (III) - спостерігають при хронічному апендициті: посилення болю при нахилі тулуба вліво.

Симптом Волковича - Кохера - ознака гострого апендициту: біль, спочатку виникає в епігастрії (іноді безпосередньо під мечоподібним відростком), через кілька годин локалізується в правій клубової області.

Симптом Воскресенського (симптом «сорочки») - ознака гострого апендициту: при швидкому проведенні долонею по передній черевній стінці (поверх сорочки) від правого реберного краю вниз хворий відчуває біль.

Симптом Габая - ознака ретроцекального апендициту: в області трикутника Пті, праворуч надавлюють пальцем, потім швидко його віднімають - в момент відняття пальця з'являється біль як при симптомі Блюмберга - Щоткіна.

Симптом Губергрица - при тазовому розташуванні запаленого червоподібного відростка: біль, що виникає при натисканні під паховою зв'язкою в Скарпівському трикутнику.

Симптом Гусєва (симптом відхилення тулуба) - вказує на хронічний апендицит: при спробі підняти руки вгору і відхилити тулуб назад і вліво в положенні стоячи виникає біль.

Симптом Долінова - виникає при хронічному апендициті: біль в правій бічній ділянці при напруженні і втягуванні живота.

Симптом Жендрінского - диференційна діагностика між гострим апендицитом та гострим сальпінгоофоритом: в положенні лежачи натискають на черевну стінку в точці Кюмеля (2 см вправо і нижче пупка), пальцем і, не віднімаючи його, пропонують хворій встати. Посилення болю свідчить про апендицит, зменшення - про гострий сальпінгофорит.

Симптом Захаржевського - визначають при хронічному апендициті: біль, що виникає при утворенні складки шкіри над гребінцем правої клубової кістки і масуванні цієї складки у напрямку до правої підреберної ділянки.

Симптом Захаровича - визначають при хронічному апендициті: біль, що виникає в правій бічній ділянці в положенні хворого лежачи на животі, - правою рукою лікар піднімає стегно хворого (за нижню третину), а лівою рукою натискає на грудний відділ хребетного стовпа.

Симптом Ікрамова - ознака гострого апендициту: посилення болю у правій здухвинній ділянці при притисненні правої стегнової артерії.

Симптом Міхельсона - ознака гострого апендициту у вагітних: посилення болю в правій половині живота в положенні хворої на правому боці (внаслідок тиску матки на вогнище запалення).

Симптом Образцова - ознака хронічного апендициту: посилення болю під час пальпації в ілеоцекальній ділянці, при цьому права нога піднята.

Симптом Ольшанецького - застосовують для диференціальної діагностики гострого апендициту і ниркової кольки: при пальпації передньої черевної стінки, в положенні хворого стоячи, з корпусом, зігнутим під кутом 90 ° по відношенню до нижніх кінцівок, передня черевна стінка розслабляється і органи, розташовані в черевній порожнині, легко пальпуються. У той же час органи, розташовані заочервинно (сечовід, нирка), не відчувають тиску. У випадках, коли червоподібний відросток запалений, виникає біль при пальпації - симптом позитивний. Якщо зацікавлені органи, розташовані заочеревинно, пальпація безболісна - симптом негативний.

Симптом Островського - спостерігається при гострому апендициті: хворому пропонують підняти вгору (до кута 130-140 градусів) випрямлену в колінному суглобі праву ногу й утримувати її в цьому положенні. Лікар швидко розгинає її, укладаючи горизонтально, при появі болю симптом – позитивний.

Симптом Певзнера - спостерігають при хронічному апендициті: посилення болю при відведенні сліпої кишки догори.

Симптом Петрова - визначають при апендициті: різкий біль, що виникає в правій бічній ділянці у момент натискання на черевну стінку при одночасному переведенні хворого з положення лежачи в положення сидячи.

Симптом Подоненко - Богданової - вказує на гострий апендицит тазової локалізації: при тиску на область висхідної ободової і сліпої кишок хвора відчуває біль у глибині таза, більш інтенсивний, ніж при піднятті шийки матки догори або зміщенні її в сторони при попередньому піхвовому дослідженні.

Симптом Пржевальського - визначають при хронічному апендициті: при пальпації правої бічної області визначають сплощення м'язів (у порівнянні з лівою). Хворий не в змозі довго утримувати праву кінцівку, випрямлену в колінному суглобі і підняту в повітрі. Визначають при хронічному апендициті.

Симптом Пуніна - спостерігають при апендициті: біль, що виникає при натисканні біля кінця поперечного відростка II поперекового хребця справа.

Симптом Роздольського - можлива ознака гострого апендициту: при перкусії черевної стінки молоточком або пальцем виявляється болючість в правій здухвинній ділянці.

Симптом Руткевича - спостерігають при апендициті: посилення болю при відведенні сліпої кишки всередину.

Симптом Сітковського – Ортнера - ознака гострого апендициту: при положенні хворого на лівому боці в ілеоцекальній ділянці з'являється біль.

Симптом Філатова - свідчить про гострий апендицит (симптом локальної хворобливості): посилення болю на певній ділянці в правій бічній ділянці при пальпації живота у дітей.

Симптом Фоміна - ознака гострого апендициту: зниження або відсутність черевних рефлексів.

Симптом Черемського - Кушніренко, «кашльовий симптом» - ознака гострого апендициту: глибокі форсовані дихальні рухи і кашель викликають посилення болю у правій здухвинній ділянці.

Симптом Чугаєва, "струни апендициту" - ознака гострого апендициту: при пальпації вдається, промацати скорочені волокна зовнішнього косого м'яза живота, що нагадують натягнуті струни.

Симптом Шіловцева - диференційна діагностика злукової хвороби та гострого апендициту: у положенні лежачи на спині виявляють больову точку в правій здухвинній області і, не віднімаючи руки, пропонують хворому повернутися на лівий бік. Якщо немає спайкового процесу і сліпа кишка зміщується, то в знайденій точці біль зменшується і зміщується нижче і лівіше. При цьому симптом оцінюють як позитивний для гострого апендициту.

Симптом Яуре – Розанова  - ознака ретроцекального апендициту: болючість в правій поперековій області, в області трикутника Пті.

Симптом Яуре (II) - ознака хронічного апендициту: болючість при натисканні над гребінцем клубової кістки.

Симптом Аагоn - ознака апендициту: біль або відчуття розтягнення в епігастральній або прекардіальній ділянці при натисканні в точці Мак-Берні (С. McBurney).

Симптом Baron - ознака хронічного апендициту: підвищена чутливість до тиску правого поперекового м'язу (m. psoas).

Симптом Bartomier – Міхельсона - ознака гострого апендициту: болючість при пальпації сліпої кишки, що підсилюється в положенні хворого на лівому боці.

Симптом Bassler - ознака апендициту: при натисканні на черевну стінку в точці, що знаходиться посередині між пупком і передньою верхньою остю клубової кістки, і при напрямку тиску більше вправо хворий відчуває різкий біль.

Симптом Bastedo - ознака апендициту: при введенні повітря через пряму кишку з'являються біль і відчуття напруги в ілеоцекальній області у зв'язку з розтягуванням ободової кишки.

Симптом Ben-Asher - ознака гострого апендициту: під час глибокого дихання або покашлювання хворого лікар надавлює кінчиками двох пальців на ліве підребер'я; у разі апендициту з'являється біль в ілеоцекальній області.

Симптом Brittain - ознака гострого апендициту: пальпація нижнього відділу правої половини живота викликає ретракцію правого яєчка.

Симптом Brown - ознака гострого апендициту: на шкірі живота відзначають болючу ділянку, після чого хворого укладають на здоровий бік; протягом 15-30 хв ділянка поболювання переміщається на 2,5-5 см або ж біль і м'язова ригідність значно посилюються.

Симптом Chase - ознака апендициту, тифліту і перитифліту: біль в області сліпої кишки при швидкій і глибокій пальпації вздовж поперечної ободової кишки зліва направо (при затисканні іншою рукою низхідного відділу ободової кишки).

Симптом Соре (I)- ознака апендициту: болючість у ілеоцекальній області при ротаційних рухах в тазостегновому суглобі.

Симптом Соре (II) - ознака апендициту: біль при здавлюванні стегнової артерії в стегновому (скарповому) трикутнику.

Симптом Dieulafoy (тріада- характерна для гострого апендициту: біль, м'язова напруга і гіперестезія шкіри в правій бічній області.

Симптом Donnelly(psoas-симптом) - ознака ретроцекального апендициту: якщо хворий у положенні лежачи розгинає праву ногу і лікар виконує пальпацію живота одночасно вище і нижче точки Мак-Берні, то хворий відчуває біль.

Симптом Dubard - спостерігають при апендициті: біль при натисканні на потиличні точки блукаючого нерва.

Симптом Gray (I) - ознака апендициту: підвищена чутливість на 2,5 см донизу і праворуч від пупка.

Симптом Gray (II) - можлива ознака апендициту: біль у правому плечі.

Симптом Horn - ознака гострого апендициту: при розтягуванні елементів правого сім'яного канатика хворий відчуває біль.

Симптом Iliescu - можлива ознака апендициту: болючість при здавленні шийної точки правого діафрагмального нерва.

Симптом Jaworski - ознака апендициту: при піднятій правій нозі пальпація ілеоцекальної області болюча.

Симптом Klemm - можлива рентгенологічна ознака апендициту: при рентгенологічному дослідженні черевної порожнини нерідко виявляється скупчення газів в ілеоцекальній ділянці.

Симптом Kobrak - можлива ознака ретроцекального апендициту: хворий лежить на лівому боці, ноги зігнуті в тазостегнових і колінних суглобах і притиснуті до живота; лікар направляє свій вказівний палець (при пальцевому ректальному дослідженні у чоловіків і вагінальному у жінок) вгору і вправо; при натисканні в цьому місці на затульну перетинку (membrana obturatoria), хворий відчуває сильний біль.

Точка Kommell - визначають при хронічному апендициті: болюча точка, розташована на 2 см вправо і нижче від пупка.

Симптом Lanz - ознака апендициту: ослаблення або зникнення правостороннього кремастерних рефлексів.

Точка Lanz - визначають при апендициті: болюча точка на межі зовнішньої і середньої третини (праворуч) лінії, що з'єднує обидві верхньо-передні ості клубових кісток.

Симптом Laroch - відзначають при гострому апендициті: відсутність гіперекстензії в правому тазостегновому суглобі.

Симптом Larock - можлива ознака гострого апендициту: підтягнуте положення правого або обох яєчок, що виникає мимовільно або при пальпації живота.

Симптом Lennander - спостерігають при гострому деструктивному апендициті: різниця температури більше 1 ° С в пахвовій ямці і прямій кишці.

Симптом Lockwood - ознака апендициту і злук черевної порожнини: при повторній пальпації ілеоцекальній ділянці у хворого, лежачого на спині з дещо зігнутими в колінних суглобах ногами, іноді чутно бурчання або шум перетікає рідини.

Симптом Mastin - спостерігають при апендициті: біль в області ключиці.

Симптом McBurney - ознака апендициту: болюча при пальпації точка, що знаходиться посередині між пупком і передньою верхньою остю клубової кістки справа.

Симптом Meltzer - ознака апендициту: активне згинання в тазостегновому суглобі витягнутої ноги і одночасне натискання у точці, що знаходиться посередині між пупком і переднім верхнім остюком клубової кістки, викликають біль.

Симптом Morris - ознака апендициту: поява болю при пальпація живота на відстані 5 см вправо від пупка по лінії, що з'єднує пупок з передньої верхньої остю клубової кістки.

Симптом Murphy - ознака невеликої кількості випоту при апендициті: при перкусії чотирма пальцями поспіль (як при грі на роялі) в нижньому відділі живота праворуч звичайний тимпанічний звук відсутній.

Симптом Munro - ознака апендициту: при пальпації болюча точка на лінії, що з'єднує пупок з передньою верхньою остю клубової кістки в місці перетину її з зовнішнім краєм правого прямого м'яза живота.

Симптом Ott - ознака апендициту: при положенні на лівому боці хворий відчуває тягнучий біль.

Симптом Payr - спостерігають при тазовому апендициті: гіперестезія сфінктера з тенезмами і спастичним стільцем.

Симптом Pasqualis - розбіжність ректальної і пахвовій температури менше ніж на 1 С при температурі 38 ° С і вище вказує на субсерозний ретроцекальний апендицит або прихований апендицит будь-якої іншої локалізації. Розбіжність температури більш ніж на 1 ° С свідчить про запалення відростка, вільно лежачого в черевній порожнині.

Симптом Przewalsky (I) - можлива ознака апендициту: збільшення лімфатичних вузлів, розташованих навколо артерії, що огинає стегно, і обумовлене цим припухання над паховою зв'язкою.

Симптом Przewalsky (II) - можлива ознака апендициту: можливість піднімання правої ноги обмежена.

Симптом Reder  - ознака апендициту: біль вище і правіше точки, відповідно переходу сигмоподібної кишки в пряму кишку.

Симптом Richet ("Richet et Netter") - ознака апендициту: поява скорочення м'язів стегна.

Точка Rotter - ця больова точка свідчить про наявність деструктивного апендициту: при ректальному пальцевому дослідженні в області дугласового простору проти передньої стінки прямої кишки зверху і праворуч виникає відповідна реакція з боку очеревини, проте немає реакції при дослідженні живота у вигляді гіперестезії, сильного болю.

Симптом Roux - ознака гнійного апендициту з інфільтратом: при пальпації сліпої кишки відчувається м'який опір, що нагадує консистенцію "промоклої картонної трубки".

Симптом Rovsing - ознака апендициту або тифліту: при пальпації лівої клубової області і одночасному натисканні на нисхідний відділ ободової кишки тиск через гази передається на ілеоцекальну ділянку, що супроводжується болем.

Симптом Sattler - ознака апендициту: якщо хворий у положенні сидячи піднімає випрямлену праву ногу, з'являється біль в ілеоцекальній області.

Симптом Sellheim - ознака апендициту у жінок: при вагінальному, а іноді і при пальцевому ректальному дослідженні прощупується потовщена і болюча крижово-маткова зв'язка (lig. sacrouterinum) праворуч. Симптом має діагностичне значення тільки тоді, коли можна виключити гінекологічні захворювання (запалення, позаматкову вагітність).

Симптом Soresі – ознака апендициту: якщо хворий, який лежить на спині із зігнутими ногами, покашлює, то при одночасній пальпації правого підребер'я у нього нерідко з'являється біль в точці Мак-Берні.

Симптом Soupault - Seille - спостерігають при запаленні червоподібного відростка, розташованого в тазу: глибокий вдих викликає біль в області сечового міхура.

Симптом Tressder - спостерігають іноді при апендициті: в положенні лежачи на животі біль зменшується.

Симптом Wachenheim – Reder - ознака апендициту: при пальцевому ректальному дослідженні з'являється біль в ілеоцекальному куті.

Симптом Widmer - ознака апендициту: іноді температура в правій пахвовій ділянці вища, ніж у лівій.

Симптом Wolf - кульгавість при апендициті.

Переглядів: 6015 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz