П`ятниця, 2024-03-29, 5:03 PM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2012 » Грудень » 20 » Коли слід звертатися до онколога?
11:08 PM
Коли слід звертатися до онколога?
Коли слід звертатися до онколога?

Як виглядає базальноклітинна карцинома?

Базальноклітинна карцинома часто починається у вигляді маленького опуклого горбка (або вузлика), покритого невеликими поверхневими судинами, під назвою телеангіоектазії.

Поверхня такого новоутворення зазвичай прозора і блискуча, іноді її характеризують як «перлову». Дуже часто без проведення біопсії базальноклітинний карциному складно відрізнити від родимки тілесного кольору. У деяких випадках такі новоутворення містять пігмент меланін і тоді вони виглядають швидше темними, ніж прозорими.
Зростає базальноклітинна карцинома повільно. До досягнення помітних для очей розмірів можуть пройти місяці або навіть роки. Поширення або метастазування в інші частини тіла для цієї пухлини нехарактерні. Своїм проростанням в навколишні тканини, базальноклітинна карцинома здатна зруйнувати очне яблуко, вухо або ніс.

Досимптомний і симптомний періоди розвитку раку
Пухлина без будь-яких клінічних проявів, як правило, розвивається протягом досить тривалого часу. Період доклінічних проявів злоякісного новоутворення може існувати протягом декількох років, а попередні диспластичні зміни - десятиліттями.

Так, вивчення передракових станів при раку шлунка показало, що тривалість перебігу дисплазії до моменту появи ознак початкового раку становить 10-15 років. З моменту появи перших ракових клітин в шлунку до клінічних проявів пухлини з вираженою симптоматикою проходить в середньому 7-10 років.
Пухлинна тканина, як і нормальна, складається з проліферуючої частини (фракція зростання, або проліферативний пул) і  субпопуляцій клітин, які не діляться. Останню утворюють непроліферуючі клітини, тимчасово виходять з клітинного циклу, що зберігають здатність ділитися (фаза G0). Так, наприклад, при раку молочної залози у фазах G0 і G2 може затримуватися приблизно 5-40% усієї клітинної популяції.
Частка пухлинних клітин, що знаходяться в періоді спокою, може бути незначною, проте саме ці клітини резистентні до хіміопрепаратів і дії променевої терапії. Наявністю таких, «що спочивають», клітин і подальшої їх проліферацією можна пояснити розвиток рецидивів через значний проміжок часу після видалення пухлини і існування «дрімаючих» метастазів. Іонізуюче випромінювання та лікарські хіміотерапевтичні засоби діють в основному на фракцію зростання, тобто це швидко зростаючі пухлини, в яких велика частина клітин перебуває в стані проліферації (лейкози, злоякісні лімфоми, хоріонепітеліома матки, саркома Юінга), є високочутливими до хіміотерапевтичних впливів і опромінення.
Переглядів: 1019 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz