П`ятниця, 2024-03-29, 3:19 AM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2015 » Лютий » 19 » Куряча або кілеподібна грудна клітка
1:51 PM
Куряча або кілеподібна грудна клітка

Куряча або кілеподібна грудна клітка

Деформації грудної клітки по типу кіля (як у птахів) займає 2-ге місце після воронкоподібної (співвідношення 1:10).

Грудна клітка при народжені має приблизно однакові поперечний та передньозадній розміри. В процесі росту дитини відбувається збільшення розмірів легень і спостерігається розширення як нижнього так і верхнього відділів грудної клітки. Такий інтенсивний процес росту відмічається від 3-х років і до періоду статевого дозрівання. Грудна клітка деформується і набуває конусоподібної форми.

Клінічна картина

Кілеподібна грудна клітка зустрічається у дітей з астенічною конституцією та певними диспропорціями маси і зросту. Куряча грудна клітка випинається вперед, ребра займають горизонтальне положення і чітко контуруються по бокових поверхнях. Відмічається збільшення передньозаднього розміру грудної клітки, більш виражений кіфоз грудного відділу хребтового стовпа. Екскурсія грудної клітки зменшена. З ростом кілеподібна деформація наростає.

Класифікація

Відома класифікація запропонована Башировим і Фокіним виокремлює манубріокостальну, корпорокостальну і костальну форми деформації. Така класифікація вказує в якому анатомічному відділі грудини найбільш виражена деформація.

Манубріокостальна – випинання вперед ручки грудини, ІІ-ІІІ ребрових хрящів і проксимальної частини тіла грудини. Нижня частина тіла грудини зміщується назад, при огляді збоку деформація набуває кутоподібної форми.

Корпорокостальна – більш виражена деформація тіла грудини.

Костальна форма частіше більш варіабельна.

Лікування

Вилікувати патологію допоможе операційне втручання. Проводиться стернотомія з низкою пластичних операцій.

Консервативне лікування і постійне динамічне спостереження можливі при відсутності супутніх патологій зв’язаних з деформацією грудної клітки. Рекомендують періодично проводити інструментальні методи обстеження – спірографію, ЕКГ, ехокардіографію та ін. 

Переглядів: 2260 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz