П`ятниця, 2024-04-26, 8:03 PM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2014 » Жовтень » 19 » Лікувальні властивості шипшини
6:04 PM
Лікувальні властивості шипшини

Лікувальні властивості шипшини

Шипшина є прекрасним лікарським засобом - насамперед за рахунок вмісту в ньому великої кількості аскорбінової кислоти (вітаміну С). Зазвичай використовують свіжі або висушені ягоди шипшини, останні часто застосовують для приготування настоїв, соків, відварів, чаю і багато чого іншого. Приготований з шипшини чай має безліч корисних властивостей: перш за все він допомагає зняти запалення, служить для підвищення тонусу і зміцнення організму, допомагає при склеротичних захворюваннях, а також нормалізує процеси обміну, діяльність серцево-судинної системи, печінки і шлунково-кишкового тракту, позитивно впливає на нервову систему.

Краще всього використовувати шипшину, зібрану до настання легких холодів, так як нехай і злегка, зовсім небагато підмерзлі ягоди втрачають свою лікувальну силу. Далі зібрані ягоди висушують за допомогою печі (температура від дев'ятисот до ста градусів, але спостерігаючи, щоб ягоди не підгоріли) або за допомогою сушарки. Якщо все зроблено вірно, ягоди стануть жовтуватого або темно-червоного, бордового кольору. Тримати ягоди в спеціальних мішечках або банці, закритій кришкою, можна роки два максимум. Також можна застосовувати квіти шипшини, набираючи їх, коли цвітуть, і висушуючи як будь-які інші квіти, а потім наполягати. Даний засіб покращує стан шкіри.

 

Корисні властивості шипшини

Ягоди шипшини багаті не тільки вітаміном С, вони включають в свій біологічний склад вітаміни А, К, Р, Е, а також вітаміни групи В. Не менш різноманітний і принесе здоров'ю величезну користь комплекс мікроелементів, який міститься в плодах шипшини: калій і кальцій, залізо і магній, марганець і натрій, фосфор і хром, а також мідь, кобальт, молібден і марганець. Але і це ще не все! В шипшині є цукри, пектини, дубильні речовини, органічні кислоти, ефірні олії і багато інших речовин, необхідні для нормальної життєдіяльності людського організму.

Багатий біологічний склад шипшини визначає широку сферу застосування цієї лікарської рослини для лікування різних захворювань. Відомо, що шипшина дуже корисна для органів травлення, стимулює більш активну діяльність нирок, має сечогінну дію. Вживання шипшини дозволяє перешкоджати розвитку запальних процесів, а також сприяє знищенню шкідливих бактерій.

Висушені корені шипшини мають в'яжучі властивості, а насіння є джерелом олій, до складу яких входить цілий комплекс вітамінів і жирних кислот. Її використовують для прискорення процесу загоєння ран і як протизапальний засіб.

Дуже високо цінується така корисна якість шипшини, як високий вміст аскорбінової кислоти, що дозволяє застосовувати шипшину при авітамінозі, атеросклерозі, простудних захворюваннях і використовувати її для зміцнення імунної системи. Ще більше користі вона має завдяки наявності в своєму складі вітамінів Р і К; шипшина володіє такими рідкісними корисними властивостями, як прискорення регенераційних процесів і зрощення кісток. Вживання шипшини також дозволяє ефективно зміцнювати судинну систему, лікувати розлади сечостатевої системи, покращувати стан хворих при малярії, анемії, кровотечах, сприяти зниженню тиску.

Щоб скористатися цілющими корисними можливостями цієї дивної рослини, ви можете не тільки заварювати традиційний відвар з її плодів, а й готувати чай, настойки, екстракти і т.д.

 

Застосування шипшини:

• при недокрів'ї;

• при атеросклерозі;

• для позбавлення від проблем з травленням, при захворюваннях колітом і гастритом, а також при виразці шлунка;

• при зниженій секреції шлунка;

• при маткових кровотечах;

• у разі захворювань жіночих органів;

• при збої в кровотворенні;

• для підвищення загальної активності організму за рахунок великої кількості вітамінів;

• при ранах, які погано гояться;

• при загальному виснаженні або недокрів'ї;

• при виразці дванадцятипалої кишки;

• при повільному зрощуванні кісток;

• при малярії;

• при хронічних або інших формах хвороб кишечника або печінки і т. п.

 

Протипоказання до застосування шипшини

Необхідно досить акуратно застосовувати цей лікарський засіб. Справа в тому, що в шипшині міститься велика кількість аскорбінової кислоти, яка може мати несприятливий вплив на організм людей, що страждають захворюваннями шлунка, наприклад, виразкою або гастритом, а також підвищеним вмістом кислотності. У зв'язку з цим приймати її необхідно дуже акуратно.

Крім цього, існує несприятливий вплив настою шипшини на зуби і емаль, тому після його застосування необхідно щоразу прополіскувати рот звичайною водою. Ні в якому разі не слід здійснювати прийом шипшиновмісних засобів тим, у кого є схильність до тромбофлебіту і тромбоутворення.

З обережністю потрібно приймати шипшину при захворюваннях серця, обмежити прийом у випадках різного роду хвороб серця, наприклад, таких як ендокардит (запалення ендокарда, або внутрішньої оболонки серця).

Прийом складу небажаний для осіб, які страждають від порушень кровообігу. Також існує розмежування в прийомі для хворих на гіпотонічну хворобу і підвищений артеріальний тиск. Для перших рекомендується прийом спиртових настоїв з шипшини і протипоказаний прийом водного настою, для других - все з точністю навпаки. Т. е. Особи з підвищеним артеріальним приймають водний настій, а спиртові - їм заборонені.

Крім цього, тривале лікування шипшиновмісними засобами негативно впливає на функцію печінки, аж до неінфекційної жовтяниці.

З обережністю належить використовувати шипшину при наявності різних захворювань дерматологічного характеру, перед використанням хворим потрібна попередня консультація лікаря. Враховуючи, що засоби, що містять корінь шипшини, уповільнюють вихід жовчі, дані препарати не призначаються особам, які страждають від закрепів, так як спостерігається прогресування хвороби. Застосовують лікарські препарати з петрушки, селери або кропу, що допомагає пом'якшити вплив на травлення і шлунок, а також зменшити утворення газів, що може теж бути наслідком прийому шипшиновмісних засобів.

 

Настій шипшини з неочищених плодів готують таким чином: 1 столову ложку плодів подрібнюють, щоб частинки були не більше 0,5 мм, в емальованому посуді заварюють 2 склянками окропу, накривають кришкою і на киплячій водяній бані витримують 15 хвилин. Потім знімають і ще настоюють 30 хв. Процідивши настій, приймають по 0,5 склянки 2 рази на день, перед їдою.

Дітям дозу треба зменшити вдвічі і підсолодити.

Якщо у вас плоди шипшини висушені разом з насінням, то можна приготувати відвар (на паровій бані, для цільних плодів) або заварити в термосі (для подрібнених плодів), з розрахунку 40 ягід на 1 л окропу. Ягоди шіповніта можна попередньо подрібнити, тоді напар буде більш насиченим. Приймати по 0,5 склянки 2-3 рази в день не більше місяця через трубочку.

Настій шипшини рекомендується також при гіпертонічній хворобі, атеросклерозі (знижує рівень холестерину в крові), при всіх інфекційних захворюваннях, недокрів'ї, при різнихкровотечах, для поліпшення зору.

Пелюстки квіток шипшини, зварені з медом, застосовують при бешихових запаленнях шкіри. Відвар квіток (100 г на 1 склянку води, проварити 1 годину) використовують для примочок при хворобах очей. Сік, що отримується з квіток пересипаних цукром, приймають по 1 столовій ложці за півгодини до їжі.

Відвар коренів шипшини рекомендується при каменях у нирках і гіпертонії, а квіток - при дизентерії та розладах шлунково-кишкового тракту. У коренях містяться таніни. Їх ще використовують для фарбування тканин у коричневий колір.

Відвар з коріння шипшини готують наступним чином: 1 столову ложку коренів заливають 1 склянкою окропу і кип'ятять на малому вогні не більше 15 хвилин, настоюють і проціджують. П'ють тільки теплим, тому настій радять тримати в термосі або в закутаний посуді.

Напар з гілок і молодих листя ефективний при радикуліті з больовими відчуттями. Відвар коренів шипшини також радять використовувати для лікування ванн при паралічах.

Олію з шипшини застосовують всередину - по 1 чайній ложці 2 рази на день до їди. Зовнішньо - просочені маслом серветки накладають на уражені ділянки і накривають вощеного папером. В порожнину носа вводять змочені тампони 2 рази на день. У вигляді клізм - щодня або через день по 50 мл протягом 2-4 тижнів (при виразковому коліті).

При псоріазі радять застосовувати зовнішньо мазь із золи шипшини (стебел).

Лікер з шипшини: 1 склянку подрібнених плодів змішують з 1,5 склянками цукру, заливають 3 склянками горілки і ставлять на 5 днів на сонці; потім знову додають 2 склянки горілки і витримують ще 5 днів. Потім проціджують і віджимають. Приймають після їди по 15-20 грам.

Вино із шипшини. На 16 літрів води взяти 1,5 кг плодів шипшини (сухих), 5 кг цукру, 20г дріжджів (розділити навпіл і класти в 2 прийоми, через 2 дні). Помістити все в 20 л бутель і встановити гідрозасув. Плоди перед закладкою подрібнити. Поставити в тепле місце і нехай бродить, до 3 місяців, періодично струшуючи. Потім процідити через шланг і закріпити 200 мл спирту. Можна дати йому ще відстоятися кілька місяців і розлити по пляшках. Таке вино можна віднести до категорії лікувальних вин, проте пити його багато не можна. Адже перебір вітамінів теж шкідливо.

Відеоролик про користь шипшини 

Переглядів: 2960 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz