П`ятниця, 2024-04-26, 1:27 AM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2013 » Січень » 1 » Метеочутливість! Що робити?
1:47 PM
Метеочутливість! Що робити?

Метеочутливість! Що робити?

 Клімат і  погода впливають на людину, відомо давно. Ще в Стародавній Греції Гіппократ регулярно проводив метеорологічні спостереження і вперше описав метеозалежність - сезонне чергування загострень різних хвороб. У своїх книгах про епідемічні захворювання опис кожної хвороби він починає з впливу на неї метеорологічних умов.

До нас дійшли твори з біокліматології грецького лікаря Діокла, який розділяв рік на шість періодів, протягом кожного з яких рекомендувалися певні зміни в способі життя хворих.

Інтерес до впливу метеозалежності на людину проявляли і класики літератури. Так зокрема Гете, наприклад, належить праця "Досвід вивчення погоди". Він вказує, що при високих показах барометра йому працювалося легше, ніж при низьких. Тому при низькому тиску він намагався напругою волі усунути його вплив. І це, як вважав Гете, йому вдавалося.

В останні роки з'являється все більше досліджень, які доводять вплив погодних умов на самопочуття людини, на перебіг різних захворювань. Вивчені добові та сезонні ритми основних метеорологічних чинників різних кліматичних зон (температура, тиск, вологість повітря), геліогеофізичних факторів (сонячна радіація і активність, коливання атмосферного електрики). Виявилося, що в умовах середніх широт добові коливання атмосферного тиску зазвичай не перевищують 2-3 міліметрів ртутного стовпа, температури повітря взимку приблизно 5-10 градусів, а влітку-10-15.

До таких коливань основних метеорологічних чинників організм людини, як правило, добре пристосовується, і тому вони не позначаються на самопочутті та настрої.

До того ж нерізкі ритмічні коливання погоди є своєрідним природним «тренуванням», чке сприятливо впливає на адаптивні властивості організму.

У тих, хто мало буває на свіжому повітрі, знаходиться в основному у виробничих і житлових приміщеннях, в певній мірі слабшають біологічні зв'язки з природним середовищем, послаблюється опірність і адаптаційні механізми організму. Навіть звичайні коливання погоди і тим більше зміна кліматичних умов можуть стати у них причиною поганого самопочуття.


Причини метеозалежності

При зміні магнітної ситуації, кров сповільнює свій рух по капілярах. Фахівці припускають, що якщо тиск у судинах раптово падає, то включається рефлекс, який захищає організм від зупинки кровообігу. З одного боку, це рятує організм від загибелі. З іншого - суттєво позначається на самопочутті. Саме за рахунок зміни інтенсивності кровопостачання реагують системи органів зокрема найбільше нервова, серцево-судинна і опорно-рухова.

Симптоми метеозалежності

Прояви можуть бути різними як за характером так і вираженістю. Людина відчуває слабкість і сонливість або, навпаки, збудження і підвищену активність - передбачити це складно. До цих симптомів можуть додаватися:

• головний біль;

• запаморочення;

• безпричинне занепокоєння;

• болі в суглобах;

• порушення серцевого ритму;

• підвищення або пониження тиску;

• загострення хронічних захворювань.

Щоб визначити, з чим пов'язане нездужання, зверніться до терапевта. Можливо, він направить вас до невропатолога і кардіолога, а також на ряд діагностичних процедур. Необхідно виявити можливі захворювання або переконатися в їх відсутності, щоб вибрати тактику боротьби з метеозалежність.

 

Проте в даній ситуації можна дотримуватися порад, які зменшать прояви реакцій вашого організму у відповідь на зміну погоди:

• У дні, коли погода змінюється чи відбуваються магнітні бурі, проаналызуйте свій раціон, щоб не перевантажувати шлунково-кишковий тракт. Виключіть занадто солону, солодку, гостру їжу, копченості, алкоголь, щоб не викликати додаткові коливання самопочуття, пов'язані з підвищенням і зниженням рівня цукру в крові.

• Якщо ви посилено займаєтеся фітнесом, краще відкласти важкі навантаження і замінити заняття прогулянкою на свіжому повітрі, або перенести відвідування фітнес-центру на ранкові години і дещо зменшити навантаження.

• Відмовтеся від куріння або зменшіть кількість викурених сигарет.

Зменшіть в раціоні кількість кави, міцного чаю, енергетичних напоїв та інших збудливих напоїв. Замініть їх відварами м'яти, ромашки, трав'яними чаями.

• Проводьте додаткові оздоровчі процедури - ранковий контрастний душ, загартовуючі заходи.

• При зниженому тиску корисно вранці проводити таку процедуру: невеликий масаж струменем води в ділянці наднирників (поперекова ділянка - від нижнього краю ребер до початку крижів по обидва боки хребта), чергуючи прохолодну і теплу воду протягом 1-2 хвилин, це викличе викид природних гормонів і підвищення тонусу судин, тиск трохи підніметься.

• За узгодженням з лікарем приймайте полівітамінні комплекси.

• У вихідні намагайтеся частіше бувати на свіжому повітрі. У будні дні в обідню перерву гуляйте на вулиці, хоча б частину шляху на роботу і з роботи проходіть пішки.

• Намагайтеся повноцінно відпочивати. Спіть при температурі повітря не вище 18 градусів, краще 14-16. Ваш сон повинен становити не менше 8 годин.

• Щодня влаштовуйте собі сеанси «розслаблення» по 15-30 хвилин - полежіть в тиші, помедитуйте або послухайте спокійну музику. (http://www.youtube.com/watch?v=ezd0oDs7YZg - гарна релаксуюча музика)

Переглядів: 1804 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz