Субота, 2024-04-20, 4:33 AM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2012 » Грудень » 20 » Метод обстеження: рентген
11:32 PM
Метод обстеження: рентген
Метод обстеження: рентген

Всі знають, що таке рентген, але не багато хто довіряють цим методом обстеження, вважаючи, що процедура небезпечна. Чи так це?
Рентген є одним з найбільш поширених методів одержання графічних зображень кісток і внутрішніх органів. Медики запевняють, що більшість сучасних методів рентгенологічного обстеження абсолютно безпечні для здоров'я людини, оскільки в ході процедури використовуються мізерно малі дози радіації.
Як працює технологія?
Спеціальна трубка всередині рентгенівської установки посилає контрольований пучок випромінювання в заданому напрямку. Щільні тканини, такі як кістки, блокують більшу частину випромінювання, а м'які тканини, такі як жири або м'язи, в меншій мірі. Після проходження через тіло, промінь потрапляє на плівку, на якій закарбовується зображення.
Тверді тканини, які блокують більшу кількість випромінювання, відображаються білим кольором, м'які тканини - різними відтінками сірого, а органи, в яких міститься повітря (наприклад, легені) - чорним. Тканини пухлин, як правило, щільніше інших тканин, тому вони часто візуалізуються як більш світлі відтінки сірого.
Рентгенографічне дослідження із застосуванням контрастної речовини дають більш детальну інформацію. Пацієнт отримує дозу контрастної речовини, (орально, ректально, через катетер або за допомогою ін'єкції), після чого проходить дослідження. Контраст дозволяє візуалізувати порожнисті органи (судинну систему, легені, органи травної системи і т.д.).
Як проходить дослідження?
Для проходження дослідження, вас попросять зняти одяг і металеві предмети, які можуть вплинути на якість зображення, з тієї частини тіла, яку вивчатимуть. Вам запропонують сісти, лягти або стати біля рентгенівського апарату. Технолог включить машину, яка просвітить пучком світла потрібну зону. Можливо, інші частини тіла при цьому закриють спеціальними щитами, щоб не піддавалися впливу радіації. Зазвичай технолог виходить з кімнати, щоб керувати машиною за допомогою дистанційного керування. Ви можете почути короткий звук, коли апарат працює.
Час, необхідний для обробки зображення:

· Стандартне рентгенівське обстеження: від 5 до 10 хвилин

· Ангіографія: від 1 до 3 годин

· Внутрішньовенна пієлографія: близько 1 години

· Лімфографія: від 2 до 5 годин

Можливі ускладнення та побічні ефекти дослідження
Сучасне рентгенівське дослідження не представляє небезпеки при раціональному використанні. Проводилося багато досліджень, які в даний час підтвердили, що рентгенівське випромінювання в тих дозах, в яких воно зараз використовується, практично ніякого клінічного значення не має. На сучасних апаратах при звичайній діагностиці перевищити допустиму дозу просто неможливо. Поберегтися потрібно, перш за все, дітям. Чим менше вік, тим більше чутливість організму до іонізуючого випромінювання. А ось літнім людям можна взагалі не думати про те, скільки вони зробили рентгенівських досліджень.
Стандартне рентгенівське обстеження: виникнення проблем малоймовірно.
Ангіографія: ви можете відчувати тепло або печіння. Також контрастна речовина може викликати нудоту, блювоту, почервоніння, свербіж або гіркий / солоний смак. У рідкісних випадках, можуть проявитися важкі алергічні реакції на йод, що міститься в контрастному розчині.
Внутрішньовенна пієлографія: цей тест, як правило, безпечний, але не повинен призначатися людям, які страждають алергією на контрастну речовину з йодом. У рідкісних випадках спостерігається тяжка реакція на контрастну речовину, яка потребує невідкладної допомоги.
Лімфографія: можлива алергічна реакція на контраст. Контраст може змінити колір сечі, калу і навіть шкіри протягом декількох днів, але з часом зникне.
Переглядів: 2001 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz