Четвер, 2024-04-25, 8:17 AM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2014 » Травень » 11 » Методи масажу
2:17 PM
Методи масажу

Методи масажу

Виділяють такі методи проведення масажу:

1 ) апаратний;

2 ) ручний;

3 ) комбінований;

4 ) ножний.

 

Ручний (мануальний) масаж

Ручний, або мануальний масаж - це масаж, який масажист проводить за допомогою рук, а також із застосуванням різних масажерів, наприклад щіток та інших пристосувань.

За допомогою ручного масажу можна виконати всі масажні прийоми, комбінувати і чергувати їх по мірі необхідності. Негативною стороною цього виду масажу є стомлення масажиста, особливо при тривалих сеансах.

 

Апаратний масаж

Цей метод полягає в тому, що масаж проводять за допомогою спеціальних апаратів або приладів. У масажної практиці найбільшого поширення набули вібромасаж, пневмомасаж (вакуумний) і гідромасаж. Але такий вид масажу протипоказаний пацієнтам з онкологічними захворюваннями і тим, кому нещодавно провели операцію.

Вібромасаж

Це спосіб апаратного масажу, який заснований на передачі поверхні тіла вібрацій різної амплітуди і частоти за допомогою вібраційного апарату. Ступінь впливу вібрації, яка виробляється апаратом, залежить від амплітуди і частоти коливань та тривалості їх дії.

Вібромасаж чинить стабілізуючу дію на нервову систему. Можливість міняти силу вібрацій дозволяє стимулювати нервову діяльність або ж, навпаки, гальмувати її. Стимуляції сприяють слабкі вібрації, а гальмуванню - сильні.

Також вібромасаж впливає на серцево- судинну систему, сприяючи поліпшенню кровообігу і нормалізує роботу серця.

Вібрація, викликана масажером, покращує роботу органів дихання і активізує обмінні процеси в організмі. Вібромасаж сприятливо впливає на нервово- м'язовий апарат, підвищує працездатність м'язів, покращує їх кровопостачання і стимулює окислювально-відновні процеси, що відбуваються в м'язовій тканині.

Пневмомасаж

Пневмомасаж діє за тим же принципом, що і медичні банки. За допомогою наносу апарат спочатку наповнюють повітрям, а потім його відкачують. Через такий спосіб створення лікувального ефекту цей метод масажу ще називають вакуумним. Пристрій, який забезпечено манометром і вакууметром, регулює кількість повітря, яке нагнітається і відсмоктується. Апарат має насадки, які накладаються на масажовану поверхню. Ці насадки мають різну форму, залежно від того, для якої частини тіла призначена та чи інша насадка. Вони приєднуються до апарату за допомогою шланга.

Вакуумний масаж покращує кровообіг, підвищує м'язовий тонус. Такий масаж застосовується при лікуванні радикулітів, невралгій, міозитів, застосовується як профілактичний засіб після операцій, проведених на колінному суглобі з метою попередження атрофії м'язів стегна.

Вакуумний масаж має протипоказання. Так, його не можна застосовувати при лімфостазі, гематомах, тромбофлебіті, травмах опорно-рухового апарату, запальних захворюваннях шкіри, серцево -судинній недостатності.

Гідромасаж

Цей масаж покращує обмінні процеси в організмі, а також активізує кровопостачання тканин, знімає напругу м'язів. Гідромасаж застосовується при захворюваннях опорно -рухового апарату та центральної нервової системи. Він знайшов широке застосування в спортивній практиці, особливо при підготовці до тренувань або змагань. Але проводити його потрібно не пізніше, ніж за 2,5 год до початку змагань або тренувань.

Існує такий різновид гідромасажу, як підводний гідромасаж, тобто коли на пацієнта, який знаходиться у ванні, під тиском подається вода з шланга.

Під час гідромасажу людина повинна лежати у ванні, максимально розслабившись.

Спеціальний пристрій регулює тиск води, що подається. Вода може впливати безпосередньо на тіло або ж потрапляти на нього через воду у ванні. Якщо струмінь води впливає на тіло через воду, то її тиск дещо послаблюється. Крім того, вода таким чином впливає на весь організм, а не тільки на його окремі ділянки. Для такого масажу використовується спеціальне пристосування, за допомогою якого регулюється температура води і тиск.

Ступінь впливу гідромасажу на людину залежить від сили водяного струменя, від кута його падіння на масажовану поверхню, від форми насадки, температури води і тривалості впливу водяного струменя.

 

Комбінований масаж

Комбінований масаж поєднує в собі два види масажу - ручний і аппаратний. Зручність комбінованого масажу полягає в тому, що з його допомогою можна скоротити час проведення одного сеансу і зробити масаж більшій кількості пацієнтів.

 

Ножний масаж

Ножний масаж показаний спортсменам з підвищеним тонусом м’язів. Не рекомендують використовувати даний метод при травмах, захворюваннях опорно-рухового апарату, туберкульозі хребта, остеопорозі, попереково-крижовому радикуліті, хворобі Бехтєрєва, інфаркті міокарду, бронхіальній астмі, гіпертонічній хворобі ІІ-ІІІ ступеня, онкологічних захворюваннях.

При масажі спини масажист стає обома ногами на спину пацієнта і виконує розминання в напрямку від поперекового відділу до ділянки шиї. При розминанні нижніх кінцівок рухи виконуються в напрямку від стегна до гомілки. Після масажу ногами проводять ручне погладжування, розтирання і розминання всіх ділянок тіла.

Переглядів: 2856 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz