П`ятниця, 2024-04-26, 5:19 PM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2015 » Лютий » 8 » Народні методи лікування розацеа
2:03 PM
Народні методи лікування розацеа

Народні методи лікування розацеа

Рожеві вугрі (розацеа) частіше спостерігаються у жінок після 40 років і в осіб із хворобами органів шлунково-кишкового тракту.

Починається недуга зазвичай із почервоніння шкіри обличчя, що, як правило, обумовлено споживанням гарячої та подразнювальної їжі (кава, чай, спиртне), різким підвищенням температури, впливом емоційних чинників.

Поступово на носі, щоках, рідше на інших ділянках обличчя розвивається стійке почервоніння, яке через деякий час набуває синюшного відтінку. На цьому фоні виникають дрібні розширені судини (телеангіектазії), а також яскраво-рожеві вузлики і гнійнички – рожеві вугрі (розацеа). Вони мають здатність зливатися між собою, тому шкіра стає горбкуватою. У випадку локалізації цих змін в ділянці носа можуть з’явитися пухлино подібні утворення м’якої консистенції. Шкіра над ними набуває фіолетового кольору, спостерігається велика кількість телеангіектазій і розширених гирл вивідних проток сальних залоз, які частково закупорені камедонами. При дослідженні шкірного сала з гнійничків часто можна виявити червоподібних кліщів або железняків (демодексів), які можуть посилювати перебіг хвороби (з’являються печіння і свербіж).

Подібну картину до розацеа має періоральний (навколоротовий) або розацеаподібний дерматит. Він виникає здебільшого у жінок з вегетоневрозами, порушеннями функції печінки, щитоподібної залози, хронічними тонзилітами, особливо на шкірі навколо рота, хоча деколи може поширитися на ніс і повіки. Такий дерматит спостерігають у осіб з підвищеною чутливістю шкіри до деяких миючих засобів, а також як побічна дія тривалого застосування фторовмісних кортикостероїд них мазей (флуцинар, фторокорт та ін.) без контролю лікаря. Починається хвороба з появи ділянок не яскраво вираженого почервоніння або червонуватих дрібних вузликів. На піку розвитку дерматиту цей висип як безліч напівкулястих запальних вузликів (розміром з головку шпильки) на почервонілому тлі. У центрі деяких вузликів утворюються гнійнички. Хворих можуть турбувати свербіж і печіння.   

Лікування хвороби комплексне, потребує корекції наявних порушень шлунково-кишкового тракту, ендокринної та нервової системи, що можна провести тільки після ретельного обстеження. У випадку виявлення демодекса потрібна протикліщова терапія під контролем лікаря.

Особам, котрі хворіють на розацеаподібний дерматит, рекомендують усунути вплив факторів, які спричинюють розширенню кровоносних судин шкіри обличчя (уникати дії холоду, сонячних променів, з раціону виключити гостру і гарячу їжу, спиртне). Крім того, відмовитися від засобів декоративної косметики та мазей на основі кортикостероїдів.

Використання деяких рослин дає гарні результати при лікуванні рожевих вугрів (ще й запобігає рецидивам хвороби):

  1. Журавлина чотирипелюсткова – соком плодів просочують кілька шарів марлі, застосовують як примочки і вологовисихаючі повязки.
  2. Марена красильна – відвар кореневищ (співвідношення 1:10). Застосовують аналогічно як і журавлину.
  3. Можна використати настій деревію (2 столові ложки трави на склянку окропу, настоювати 30 хвилин, процідити) – при множинних рожевих вуграх.
  4. Для приготування засобу від ураження шкіри кліщем потрібно взяти 100 грам хрону і 150 мл води. Натираємо хрін і заливаємо холодною кип’яченою водою в банці. Щільно її закрити і залишити на 12 годин настоюватися. Приймати по 1 чайній ложці кожні 3 години протягом 12 годин. При виникненні болю в шлунку, слід після вживання настою випивати лляний кисіль.
  5. Настій материнки для лікування запалень на шкірі. Візьміть 2 столові ложки материнки і 1 л води. Материнку подрібніть і залийте окропом. Настояти протягом 2-3 годин, після чого процідити. Настій пити 3 р/д після їди.     
Переглядів: 2331 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz