Четвер, 2024-03-28, 11:13 PM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2012 » Грудень » 11 » Неспецифічний виразковий коліт (хірургічне лікування, техніка операції)
7:09 PM
Неспецифічний виразковий коліт (хірургічне лікування, техніка операції)

Неспецифічний виразковий коліт (хірургічне лікування, техніка операції)

 Абсолютними показами до хірургічного втручання є перфорація, профузні кишкові кровотечі, рубцеві стенози і малігнізація. Відносним є гостра форма, що важко перебігає, при безуспішному консервативному лікуванню. Операцією вибору в таких випадках є проктоколектомія.

Операцію починають з мобілізації правої половини ободової кишки, для чого розсікають перехідну складку очеревини довкола сліпої і висхідної кишок до печінкового кута і тупим шляхом мобілізують праву половину товстого кишківника, потім печінковий кут із розсіканням печінковоободової і правої половини шлунковоободової зв’язок. Відступивши на 10-15 см від ілеоцекального кута клубову кишку двічі прошивають УКЛ і пересікають, перев’язують і пересікають судини. Мобілізовану частину виводять із черевної порожнини, зашивають дефект парієнтальної очеревини задньої стінки черевної порожнини. Наступним етапом операції є мобілізація лівої половини ободової кишки після пересікання перехідної складки очеревини вздовж сигмоподібної і нисхідної кишок. Перев’язують і пересікають діафрагмальноободову і ліву половину шлунково-ободової зв'язок та ліву ободову і сигмоподібну артерії. В без судинних зонах пересікають брижу лівої половини поперечно ободової кишки. Мобілізують поперечноободову кишку і всю ліву половину товстого кишечника, яку виймають із черевної порожнини і зашивають дефект заднього листка парієнтальної очеревини. Зшивають між собою кукси шлунковоободової зв'язки і брижі поперечноободової кишки.

Наступним важливим етапом є черевно-промежинна ампутація прямої кишки двома бригадами хірургів. У черевній порожнині перев’язують і мобілізують верхню прямокишкову артерію і пряму кишку виділяють від від тазової очеревини і поза очеревинної клітковини. Перев’язують обидві середньо прямокишкові артерії, з боку промежини кисетним швом зашивають відхідник і висікають довкола нього шкіру, пересікають підіймачі відхідника і цим закінчують мобілізацію прямої кишки. Виймають її через черевну порожнину і видаляють разом зі всім товстим кишківником. Відновлюють цілість очеревини малого тазу і дренують промежинну рану через контрапертуру. Останнім часом більшість хірургів виконує субтотальну колектомію із накладенням ілеоректального анастомозу. 
Переглядів: 1546 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz