Субота, 2024-04-27, 8:46 AM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2012 » Листопад » 6 » Оливкова олія в медицині
7:42 PM
Оливкова олія в медицині

Оливкова олія в медицині

Оливкова олія виходить із плодів маслинового дерева (оливок або маслин) - вічнозеленої рослини сімейства маслинових, батьківщиною яких вважається узбережжя Середземного моря. І сьогодні маслинове масло із країн Середземномор'я є кращим, незважаючи на те, що оливки вирощуються навіть в Америці. Смакові якості оливкової олії цінуються дуже високо, але не менш цінні його цілющі якості.

Хімічний склад оливкової олії

Хімічний склад оливкової олії являє собою суміш гліцеридів (складних ефірів) жирних кислот з дуже високим вмістом ефірів олеїнової кислоти. Жирні кислоти по своїй будові поділяються на насичені (вони мають лише одинарні зв'язки між атомами вуглецю), ненасиченими (з одного подвійним зв'язком між атомами вуглецю) і поліненасиченими (з двома і більше подвійними зв'язками). Насичені жирні кислоти містяться в основному в тваринних жирах і є джерелом отримання в організмі «шкідливого» холестерину, відкладається в кровоносних судинах у вигляді бляшок. З ненасичених і поліненасичених жирних кислот в організмі утворюється «добрий» холестерин, який бере активну участь в обмінних процесах, в тому числі сприяє зменшенню в крові кількості «поганого» холестерину.

У оливковій олії містяться:

• гліцериди олеїнової кислоти (до 80%) - ненасиченої жирної кислоти;

• гліцериди пальмітинової кислоти (до 10%) - насиченою жирної кислоти;

• гліцериди стеаринової кислоти (5-8%) - насиченою жирної кислоти;

• гліцериди лінолевої кислоти - поліненасичені жирні кислоти;

• гліцериди арахіновой кислоти - насиченою жирної кислоти та інші кислоти;

• терпени - вуглеводні, що стимулюють секрецію жовчі;

• фосфоліпіди - головні компоненти клітинних мембран, в тому числі мембран нервових клітин;

• токофероли (вітамін Е) - вони мають властивості антиоксидантів;

• кальциферол (вітамін D) - сприяє всмоктуванню кальцію в кишечнику;

• каротиноїди (з них в організмі виробляється вітамін А);

• флавоноїди - біологічно активні речовини, які беруть участь в окисно-відновних реакціях;

• хлорофіл - стимулює ріст клітин;

• сквален - біологічно активну речовину, яка захищає від розвитку раку шкіри;

• олеокантал - біологічно активна речовина, що володіє протизапальною, знеболюючою дією і здатністю запобігати токсичний вплив продуктів обміну на мозок людини;

• олеуропеїн - біологічно активну речовину, що сприяє зниженню артеріального тиску.

Чим корисна оливкова олія для здоров'я

Перш за все, під впливом ненасичених жирних кислот поліпшуються всі обмінні процеси в організмі, що сприяє омолодженню організму і запобіганню розвитку атеросклерозу. Саме атеросклероз найчастіше буває причиною таких хвороб, як інфаркт міокарда, ішемічних інсульт, облітеруючий ендартеріїт (закупорка артерій з поступовим відмиранням функцій тканин, до яких вони приносили кров), старечого слабоумства й інших не менш значущих захворювань. Біологічно активна речовина олеуропеїн сприяє зниженню артеріального тиску.

Встановлено також, що оливкова олія поліпшує вуглеводний обмін, сприяючи збільшенню чутливості клітин до інсуліну. Тому його рекомендують приймати людям похилого віку для профілактики цукрового діабету 2-го типу, зниження ризику серцево-судинних захворювань та ожиріння. У дітей оливкова олія стимулює ріст кісток.

Оливкова олія може попереджати різні шкірні захворювання, в тому числі рак шкіри (дія сквалену) - це було помічено ще в давнину. А регулярний прийом оливкового масла всередину попереджає рак молочної залози, тому в країнах, де оливкова олія використовується для постійного приготування їжі (Італії, Іспанії, Греції та інші), рак молочної залози зустрічається рідше, причиною цього, як з'ясувалося, є вміст в оливковій олії великої кількості олеїнової кислоти.

Нещодавно виділене з оливкової олії холодного віджимання (без теплової та хімічної обробки) біологічно активна речовина олеокантал здатна змінювати будову токсичних білків, які порушують обмінні процеси в головному мозку і сприяють початку хвороби Альцгеймера (важкого недоумства). Олеокантал також має протизапальну і знеболюючу дію, підвищує імунітет.

Оливкова олія чинить прекрасне лікувальне і профілактичний вплив на шлунково-кишковий тракт. Воно знижує кислотність шлункового соку та захищає слизову оболонку шлунка і 12-палої кишки від ерозій і виразок. Крім того, оливкова олія стимулює виділення жовчі, відновлює роботу жовчовивідних шляхів, перешкоджаючи утворенню в них застою і каменів, сприяє правильній роботі кишечника і виведенню всіх продуктів обміну з організму.

При тривалому прийомі оливкової олії завдяки поліпшенню обмінних процесів відновлюється нормальний стан шкіри, волосся і нігтів, відновлюється сила і тонус м'язів, імунітет і нормальний клітинний склад крові.

Оливкова олія - ​​один з кращих натуральних оздоровчих засобів!

Переглядів: 2195 | Додав: GAL | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz