Середа, 2024-04-24, 8:08 PM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2014 » Листопад » 10 » Пити зелений чай - корисно
9:50 PM
Пити зелений чай - корисно

Пити зелений чай - корисно

Зелений чай - це не тільки смачний напій, але він й хороший косметичний та лікувальний засіб.

В своєму складі листя зеленого чаю містить багато біологічно активних речовин, яких значно більше ніж в чорному. Тут зокрема налічується більше 10-ти вітамінів (Р, В2, C, B, K, PP, A, D, E), також мікроелементи та амінокислоти такі як: цинк, йод, кальцій, селен, фтор, мідь, марганець, фосфор, залізо, фолієва кислота, феноли.

За рахунок такої кількості корисних складників чай має протизапальні, протимікробні, протипухлинні, протирадіаційні властивості. Крім цього доведено наявність антикарієсних властивостей цього напою і тому японці радять чистити зуби гущею зеленого чаю: тут є значна кількість фтору, яка разом із загальними бактерицидними властивостями призупиняє руйнуванню зубної емалі.

Зелений чаю має здатність покращувати зір, підвищувати міцність капілярів і кровоносних судин загалом, стимулювати кровотворення, нормалізувати порушення балансу гормонів.

Листя зеленого чаю  сприяє детоксикації організму, сприяє виведенню важких металів, зменшує прояви похмілля, нейтралізує електромагнітні випромінювання, зміцнює кістки, сприяє поліпшенню загального імунітету.

Також чай є чудовим натуральним косметичним засобом. Він має здатність відновлювати й омолоджувати клітини шкіри і тому на його основі виготовляють омолоджуючі креми для обличчя, лосьйони, маски. Звичайний компрес прикладений на 15-20 хв. сприятиме усуненню мішків під очима.

Часте вживання зеленого чаю (6-10 чашок в день) і компреси з нього позбавлять від вугрів, усунуть ознаки запалення і почервоніння. Доведено, що люди, які регулярно вживають зелений чай, рідше потерпають від онкологічних захворювань, атеросклерозу, гіпертонії, захворювань серцево-судинної системи і судин головного мозку.

Сильні оксид антиоксиданти, які присутні в чаї (катехіни з групи флаваноїдів) сповільнюють старіння, як шкіри, так і всього організму в цілому.

Вміст йоду в зеленому чаї сприяє покращенню роботи ендокринної системи, а наявність фтору є хорошим засобом для профілактики карієсу і пародонтозу.

Кому не можна вживати зелений чай

Велика кількість пуринів викликає порушення обмінних процесів, утворюється велика кількість сечової кислоти, яка має здатність відкладатися в нирках, суглобах і м’яких тканинах.  Може виникнути захворювання, яке називають подагра. У такому випадку слід виключити як зелений так і чорний чай, каву.

Збуджуючі компоненти чаю - кофеїн, теобромін, теофілін - знаходяться в рівній мірі і в зеленому чаї. Тому надто міцний чай сприяє перевантаженню серця, різко активізує нервову систему. Кофеїн має здатність викликати звикання, що приведе до збільшення вживання чаю. Зловживання міцним чаєм, в тому числі зеленим, може стати причиною безсоння, підвищеної дратівливості, частої втоми.

Правильне приготування зеленого чаю

Зелений чай виробляється з тієї ж сировини, що і чорний, і зберігає свій колір не тільки в сухому вигляді, а й у настої. Зелений чай немає специфічного запаху і смаку, проте колір досить таки оригінальний.

В Японії для заварювання чаю насипають кілька пучок заварки в чайник і заливають дуже гарячою водою, але не крутим окропом, так як він вбиває смак. Потім чай залишають настоятися (приблизно вдвічі довше чорного чаю) і лише після цього розливають в чашки.

Ще один спосіб правильно заварювати зелений чай: взяти 0,5 чайної ложки листя на чашку води (температура повинна бути – до 70 градусів). Чай залити водою в три прийоми. Спочатку на третину обсягу чайника, через 1-2 хвилини - наполовину чайника, а ще через дві хвилини - на 3/4 об'єму і настоюють дві хвилини. Випивши з чайника половину, в іншу частину додають окріп.

Переглядів: 686 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz