Вівторок, 2024-04-23, 7:17 PM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2012 » Грудень » 21 » Поради лікарів-фізіотерапевтів
8:02 PM
Поради лікарів-фізіотерапевтів

Поради лікарів-фізіотерапевтів


Практичні рекомендації фізіотерапевта, які можна і потрібно проводити в домашніх умовах

Стрес
Заспокійлива ванна.
Для цієї ванни вам потрібні листя м'яти, шавлії і берези. Візьміть по 2 столові ложки кожного компонента, змішайте і залийте двома літрами окропу. Залиште на 1-2 години, процідіть. Вилийте залишився розчин у ванну з теплою водою. Приймайте таку ванну двічі в тиждень перед сном.

Нервове напруження
Заспокійлива трав'яна аерозоль.
Візьміть по 50 грамів листя м'яти, шишок хмелю і трави чебрецю. Змішайте і помістіть в яку-небудь підходящу коробочку. Взимку на 1-2 години поставте відкриту коробочку з травами на батарею опалення, а влітку залиште її відкритою на всю ніч у вашій спальні. Курс 10-14 днів. Через місяць можете повторити все спочатку, не забувши змінити використані трави.

Безсоння
Якщо вам важко заснути, перед сном погуляйте на свіжому повітрі, а потім зробіть ножну ванну з теплою водою або покладіть до ніг гарячу грілку. Ці процедури викликають сонливість за рахунок того, що частина крові від голови переміщається в нижню частину тулуба. А для кращого ефекту покладіть під подушку матерчатий мішечок з сухими шишками хмелю.

Головний біль
Компреси з холодною і теплою водою.
Якщо у вас розболілася голова - шматочок тканини приблизно 30x 30 сантиметрів (можна використовувати носовичок) складіть в чотири рази, змочіть холодною водою, злегка відіжміть і прикладіть на потилицю. Кожні 3-4 хвилини тканину знову змочуйте водою і прикладайте на колишнє місце. Якщо головний біль не пройшла, замініть холодну воду на теплу.
Ця процедура допомагає, якщо головний біль викликаний ненормальним станом мозкових судин. Звужені вони у вас або надмірно розширені визначити за характером болю складно, тому і неможливо відразу сказати, яка потрібна вода, тепла або холодна. Спробуйте і тоді зрозумієте.

Підвищений артеріальний тиск
Лікувальна ванна для рук з підвищенням температури: заповніть тазик водою з температурою 35-37 градусів. Помістіть в цей тазик обидві руки. Поступово, протягом 10 хвилин, доливанням гарячої води, доведіть її температуру до 42-46 градусів і ще хвилин 5-10 потримайте руки в цьому тазику. Подібні маніпуляції проводите через день. Курс лікування - 7-10 процедур.
Гаряча вода розширює судини рук, куди спрямовується кров з інших ділянок організму, що призводить до зниження артеріального тиску. Той же механізм спрацьовує при розширенні судин нижніх кінцівок. Для більшого ефекту у воду можна додати гірчичний порошок.
Ванни для ніг з гірчицею. У відрі з теплою водою (38-40 градусів) розмішайте дві-три столові ложки гірчичного порошку. Тримайте в цій воді ноги в плині 5-10 хвилин, потім обмийте їх теплою водою і витріть насухо. Процедури проводьте через день перед сном. Курс лікування 7-10 процедур.

Лікувальні банки
Якщо у вас вдома є медичні банки, то при схильності до підвищеного артеріального тиску їх потрібно ставити на комірцеву область спини і вздовж хребта. Результат - приголомшливий.
Ванни і банки найчастіше допомагають знизити дози гіпотензивних ліків, а в не важких випадках і зовсім їх скасувати. Але регулювати прийом медикаментів потрібно не "на око", а під контролем артеріального тиску.

Застуда
Поруч із ліжком повісьте мішечок з дрібно нарізаним часником. Особливо гарний цей спосіб для дітей.

Нежить
Подрібніть два зубки часнику, залийте двома склянками окропу і додайте туди чайну ложку солі. Кілька разів на день промивайте цим розчином ніс. Якщо вам важко вбирати носом цей "коктейль", змочуйте їм ватку і на 10-15 хвилин вставляйте її в ніс 3-4 рази на добу.
Алергічний нежить ця процедура не ліквідує, а простудний зникне за 1-2 дні.

Гайморит
(Народний спосіб лікування).
Зваріть круто яйце. Дайте йому трохи охолонути і в теплому вигляді протягом 5-7 хвилин прикладайте до запалених гайморові пазухи. Потім яйце почистіть і знову прикладайте на протязі 5-7 хвилин. Повторюйте процедуру вранці і ввечері протягом декількох днів.

Ангіна
Вичавіть з сирого червоного буряка склянку соку і додайте туди столову ложку оцту. Полощіть таким розчином горло 5-6 разів на день. Після кожної процедури пожуйте скибочку лимона.
Антибіотики приймати все-таки потрібно, але з цими додатковими маніпуляціями ангіна пройде набагато швидше.

Хронічний тонзиліт
Коли світить яскраве сонце сядьте навпроти нього з відкритим ротом і закритими очима так, щоб сонячне світло в плині 8-10 хвилин потрапляв на мигдалини. Нехай вони "загоряють" кілька разів на день. Крім цього мигдалини необхідно гартувати. Це можна зробити за допомогою водних полоскань. Спочатку температура води така ж, як і температура тіла (36-37 градусів), але кожен наступний день її потрібно знижувати на половину градуси - градус. Коли дійдете до крижаної - курс закінчений.

Бронхіт. Інгаляція.
Одну столову ложку ромашки залийте склянкою окропу. Накрившись рушником кілька хвилин подихайте парою з цього стакана.
Ромашка, володіючи гарною протизапальну дію, у багатьох випадках може замінити прийом медикаментів.

Слабкий імунітет. Загартовування холодною водою.
Щодня потрібно приймати ванну 1-3 день. Наповніть ванну водою температурою 34-36 градусів. Приймайте її протягом трьох хвилин. Далі 4-7 день. Температура води 30-33 градуси, тривалість процедури дві - дві з половиною хвилини. 8-11 день. Температура 28-30 градусів, тривалість півтори - дві хвилини. 12-15 день. Температура 25-27 градусів, тривалість хвилина - півтори. 16-25 день. Температура 21-24 градуси, тривалість близько однієї хвилини. Щодня знижуючи температуру води, необхідно її до кінця другого місяця довести до 12 градусів, а тривалість знаходження у ванні скоротити до 15-20 секунд. Ймовірно небагато послідують цієї рекомендації, але той, хто дійде до кінця, надовго забуде про те, що таке простуда. Замість ванни за цією ж схемою можна приймати душ.

Ниркова або печінкова коліки
Вони викликаються проходженням дрібних каменів по сечоводах або по протоку жовчного міхура. Для того, щоб розширити їм шлях, необхідно випити спазмолітик типу ношпи, покласти на місце, де відчуваєте біль грілку і прийняти гарячу ванну.

Нетримання сечі
Звертаються досить багато пацієнтів зі слабкістю сфінктера сечового міхура. Сеча у таких людей постійно підтікає дрібними краплями. Зарадити цьому неприємному недугу можна. Для цього щодня, приймаючи теплий душ, на 1-2 хвилини потрібно вимкнути або майже вимкнути кран з теплою водою і прохолодною водою обмивати ноги і низ живота. Така процедура тонізує і укріплює м'язи сечового міхура.

Геморой
При геморої важливо насамперед нормалізувати стілець, щоб він був щоденним і нетравмуючим для вузлів. А ліквідувати їх запалення можна наступним чином. У каструлю налийте 2 літри молока і киньте туди 4 сирі цибулини. Закип'ятіть. Дайте трохи охолонути. Перелийте в дитячий горщик і сядьте на нього. Посидьте 10-15 хвилин. Процедури проводите через день, всього 5-7 разів. При кровотечі цього робити не можна.

Радикуліт
Радикуліт - це гостра біль у попереку, викликана запаленням нервового корінця.
Водний або алкогольний зігріваючий компрес. Складіть кілька разів шматочок тканини, змочіть його теплою водою, горілкою або будь-яким іншим 40-градусним алкоголем. Відіжміть зайву воду або горілку, накладіть цю тканину на хвору ділянку, зверху покладіть целофан, на целофан вату або вовняну тканину. Все це щільно зав'яжіть бинтом або рушником і полежіть 2-4 години. Проводьте компреси через день, всього 5-7 разів.
Самостійно все це накласти на поперек складно, тому, швидше за все, вам буде потрібен помічник.
Перцевий пластир помістіть на місце, де відчуваєте біль, а якщо такого пластиру у вас немає, звичайним лейкопластиром приклейте шматочки стручки червоного перцю. Він теж добре знімає біль і запалення. Не турбуйтеся, якщо відчуєте несильне печіння.
Шматочок магніту, якщо ви змогли його знайти, хвилин на 30-40 покладіть на болюче місце. Засіб чудовий. Перевіряв неодноразово.

Ревматизм дрібних суглобів кистей або стоп. Мішечки з листям берези.
Зшийте невеликі мішечки, в які можна помістити кисті рук або стопи ніг. Помістіть в них свіжі, а якщо немає свіжих, то сухі березові листя і тримаєте в цих мішечках кисті або стопи всю ніч під час сну. Повторюйте процедуру кожну другу ніч, всього 5-7 разів. Якщо через потіння листя стануть занадто мокрі, опівночі їх змініть.
Замість мішечків можна використовувати ганчіркові рукавички або шкарпетки.

Варикозне розширення вен нижніх кінцівок. Контрастні ванни для ніг.
Приготуйте два відра. В одне налийте теплу воду температурою 38-39 градусів, а в інше прохолодну - 20-25 градусів (різниця температур спочатку становить 7-10 градусів). На дві - три хвилини занурте ноги спочатку в теплу воду, а потім на одну - дві хвилини в холодну. Протягом одного сеансу п'ять-шість разів повторюйте цю процедуру. На наступний день збільште різницю температур на 1-2 градуси. До кінця курсу (10-12 сеансів) вона повинна становити 20-30 градусів. Цю процедуру проводити не можна, якщо в розширених венах є тромби.
Крім цього вранці, лежачи в ліжку, смужкою лляної тканини необхідно бинтувати підняті вгору ноги.

Зайва вага
Кожен третій день (крім звичайних гігієнічних процедур) протягом 15-20 хвилин приймайте лікувальну ванну. Початкова температура води 37-38 градусів, потім доливанням гарячої води доведіть температуру до 41-42 градусів.
Гаряча вода прискорює обмін речовин, що сприяє схудненню.

Грибкове ураження шкіри
Воно найчастіше виникає на кистях рук.
Зваріть міцну каву, дайте йому трохи охолонути і щодня полощіть в ньому кисті і ступні.
На будь-яке ураження шкіри, особливо з сверблячкою, сприятливо діє сонячне світло або опромінення ультрафіолетовою лампою.

Шкірні вугри
Виникають на обличчі у підлітковому віці. Щоб їх ліквідувати, потрібно вранці і ввечері вмиватися теплою солоною водою. Сіль "витягне" із запалених сальних залоз те, що змусило їх запалитися. Якщо вугри є не тільки на обличчі, потрібно приймати солону ванну.

Анемія
При анемії (недокрів'ї) організм потребує заліза. Застроміть в сире яблуко кілька чистих цвяхів і залиште їх там на ніч. Якась частина заліза з цвяхів перейде в яблуко. Вранці з'їжте яблуко, не забувши витягнути з нього цвяхи.

Втома очей. Компрес.
Столову ложку меліси залийте склянкою окропу і залиште на 10-15 хвилин. Цим розчином змочіть дві невеликі шматочки, трохи їх відіжміть і прикладайте до очей, коли відчуєте їх втому. Тримайте поки не охолонуть. При необхідності повторіть процедуру. Замість меліси можна використовувати кружечки свіжих огірків. У навколишньому вас обстановці вдома і на роботі, постарайтеся позбутися від яскравих червоних і жовтих квітів, нехай переважають відтінки зеленого або блакитного.
Ці маніпуляції необхідні людям, що працюють з комп'ютером, водіям, годинниковим майстрам, студентам, особливо під час іспитів і всім тим, кому потрібно тривало напружувати очні м'язи.

Слабка потенція
Лікувальний комплекс складається з трьох процедур.
1. Чайну ложку подрібненого кореня женьшеню по ранках заварюйте і пийте як чай.
2. Загорніть у целофановий мішечок лід. Тримайте цей мішечок 1 хвилину на потилиці, 1 хвилину між лопатками, 1 хвилину на крижах і 1 хвилину (якщо вистачить терпіння) на мошонці. Процедури проводите кожен вечір протягом тижня. У цей тиждень ніяких сексуальних контактів!
3. 100 гр. м'яти кип'ятіть протягом 10 хвилин в одному літрі води. Процідіть і вилийте у ванну з теплою водою. Приймайте цю ванну перед сном два рази в тиждень протягом місяця.

Масаж живота
Основне показання до масажу живота - закреп. Чому ж тільки одному захворюванню я приділив цілий розділ? Тому що закреп - це інтоксикація застояними харчовими масами. Часто саме ця інтоксикація викликає втому, головний біль, дратівливість, безсоння, запалення жовчного міхура і підшлункової залози, шкірні захворювання. Закреп знижує імунітет і сприяє передчасному старінню. Жінка, яка страждає закрепом не може виглядати красивою і щасливою. Втім, чоловік теж особливого задоволення не відчуває. Якщо у вас два дні, а то й тиждень, не було стільця, вранці випийте склянку води. Нічого більше не їжте й не пийте. Ляжте на спину, зігніть в колінах ноги. Оголіть живіт і змастіть його якимось кремом. Всією долонею за годинниковою стрілкою (ні в якому разі не проти) почніть легко гладити шкіру живота навколо пупка. З кожним новим рухом ваша рука натискає на черевну стінку все сильніше і сильніше. Але тут необхідно звернути увагу на ритм вашого дихання. Ви повинні відкритим ротом набирати повітря, роздуваючи живіт. Спочатку можуть виникнути труднощі, але вони легко долаються. Видих робіть не поспішаючи, на рахунок 8-10. Натискати на живіт потрібно тільки під час видиху, як би допомагаючи проходженню по кишечнику його вмісту. Один видих - один цикл кругового ковзного натискання. Потім ви знову робите вдих надуваючи живіт. У цей момент ви на нього не надавлюєте, рука лише стосується стінки живота. Як тільки ви починаєте видих - це є стартом до руху руки, вона знову йде вниз і, обігнувши пупок в кінці видиху повертається на колишнє місце.
Ці маніпуляції потрібно проводити протягом трьох-п'яти хвилин. Потім підіть в туалет. Навіть якщо позивів немає, все одно трохи потужтесь і спробуйте викликати стілець. Можливо, що перші 2-3 рази у вас нічого не вийде, але зазвичай після п'ятого разу утворюється рефлекс, як би біоритм походу в туалет після масажу.

Якщо вам нікому допомогти, масаж живота можна робити самостійно, але краще, щоб його проводив хтось інший. Тоді ви будете більш розслаблені. Цю маніпуляцію обов'язково проводите удома, а не на прийомі у навченого масажиста, тому що її потрібно робити кожен день з самого ранку, поки ви ще не їли і ні куди не ходили. Тому мимоволі вам доведеться навчитися робити цей масаж і навчити своїх домочадців.
Тільки цього масажу для повної нормалізації стільця не завжди достатньо. Дотримуйтесь відповідну дієту, заварюйте чай з травами. У запущених випадках потрібне очищення печінки і кишечника.

Не звикайте до проносних ліків! Кишечник, якому ви захочете допомогти медикаментами, почне лінуватися і надалі буде працювати ще гірше. А ви перетворитеся в "наркомана" проносних засобів.

Переглядів: 1698 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz