Субота, 2024-04-20, 4:05 AM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2012 » Грудень » 2 » Поради лікаря-ендокринолога
6:33 PM
Поради лікаря-ендокринолога

Поради лікаря-ендокринолога

Незважаючи на свої мініатюрні розміри, щитовидна залоза виконує в організмі цілий ряд важливих функцій, «диригуючи» всіма обмінними процесами. Немає клітини в організмі, яка б не відчувала на собі вплив її гормонів. Порушення функції щитовидної залози, накладають серйозний відбиток на роботу всіх органів і систем. Вони можуть проявитися зниженням функції залози - гіпотиреоз чи її надмірною активністю - тиреотоксикозом.

У ряді випадків причину захворювання щитовидки лікарі бачать у зловживанні так званої зобогенною їжею. До цієї небезпечної категорії продуктів традиційно відносять всіх представників сімейства хрестоцвітних: білокачанну капусту, гірчицю, брокколі та інші види капусти, а також ріпу, корінь маніоки, соєві боби, кедрові горіхи і просо.

Слід зазначити, що кулінарна обробка інактивує зобогени. В якості джерела йоду для профілактики захворювань щитовидної залози рекомендують їсти ламінарію і темно-червону водорость. Особливо важлива їх присутність в раціоні, що включає будь-який з зобогенів.

Помічено, що до зобу (збільшення щитовидної залози) - найбільш схильні жителі гірських районів і віддалених від моря територій, чий раціон практично не містить йоду. З метою профілактики захворювань щитовидки тут успішно застосовується йодування солі.
Клінічна картина гіпотиреозу відповідає тому, що всі процеси в організмі сповільнюються: пульс, обмін речовин, пригнічується моторика шлунково-кишкового тракту, що проявляється підвищеною стомлюваністю, депресією, надмірною масою тіла, сухістю шкіри, випаданням волосся, схильністю до набряків, запорами та іншими симптомами.

При тиреотоксикозі все відбувається з точністю до навпаки: пацієнти дратівливі, нервозні, серце скорочується швидше, ніж в нормі (90 і більше ударів на хвилину), вага, як правило, знижена. Якщо в першому випадку застосовуються стимулюючі рослинні засоби, то в другому показані натуральні препарати з «охолоджуючим» ефектом.
Для оцінки функції щитовидки проводиться дослідження рівня її гормонів в крові. Коли не можна обійтися без замісної терапії, пацієнту призначають синтетичні гормони у формі таблеток. При тиреотоксикозі застосовуються лікарські препарати, які пригнічують функцію залози.
Лікування гіпотиреозу так чи інакше повинно включати синтетичні гормони: одними народними методами домогтися ефекту практично неможливо. У той же час натуральні засоби здатні дещо полегшити перебіг захворювання та знизити потребу в замісній терапії.

Для нормалізації діяльності щитоподібної залози необхідні також цинк, вітаміни Е, А, В1, В2, В6 і фолієва кислота.

Одне з найбільш корисних поживних речовин - амінокислота L-тирозин, яка володіє антистресовою дією і підвищує енергетичний тонус. Її приймають натщесерце, запиваючи водою, з одночасним прийомом невеликих доз вітамінів В і С. Есенціальні жирні кислоти ефективно регулюють функцію залоз.

Переглядів: 1496 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Ira  
0
У мене 11 тижнів вагітності, рівень гормону ТТГ постійно низький 0.72, 0.76. Приймала тирозол, але рівень низький все рівно. Я боюся за здоровя плода. Що порадите робити, чи це дуже погано?

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz