Субота, 2024-04-20, 9:46 AM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2012 » Грудень » 20 » Поради лікаря-інфекціоніста
10:44 PM
Поради лікаря-інфекціоніста
Поради лікаря-інфекціоніста

Як попередити інфекційні захворювання?
Заходи, спрямовані на профілактику інфекційних захворювань, називаються протиепідемічними.
Протиепідемічні заходи - сукупність рекомендацій, які забезпечують попередження інфекційних захворювань серед окремих груп населення, зниження захворюваності та ліквідацію окремих інфекцій.

Описано багато методів профілактики інфекційних захворювань. З них можна виділити чотири основних: 
- Обмеження контактів;
- Імунізація;
- Хіміопрофілактика інфекцій: застосування лікарських препаратів для запобігання зараження і розмноження збудника;
- Підвищення опірності людини до інфекційного захворювання.
Обмеження контактів
Обмеження контакту зводиться до ізоляції хворих і інфікованих осіб. Це реально в умовах дому, сім'ї, де проводяться в основному режимно-обмежувальні заходи. У ряді випадків необхідно спостереження за контактними особами (обсервація) і навіть введення карантину. У відношенні частини хворих може виявитися необхідної госпіталізація.
Кожна людина повинна пам'ятати, що при появі перших ознак інфекційного захворювання необхідно негайно звернутися за медичною допомогою. Ухилення від медичного обстеження повинно розглядатися як грубе порушення заходів по боротьбі з заразними захворюваннями.
Імунізація
Що стосується особистої профілактики, то найбільш надійним способом попередження інфекційної хвороби є своєчасна імунізація. Необхідно підвищити специфічну опірність організму до тих чи інших збудників, тобто впливати на імунітет. Вплив на імунітет - імунізація, яка може бути активною і пасивною.
Імунітет до інфекційних захворювань виробляється в період природного одужання інфекційного хворого або при штучному введенні здоровій людині вакцини. Мета активної імунізації полягає в тому, щоб викликати специфічну імунну відповідь на певний інфекційний агент - введену вакцину.
При деяких захворюваннях створення вакцин поки не здійснено (сальмонельоз, заразний нежить, СНІД тощо).
Пасивна імунізація - це введення готових антитіл (білків-імуноглобулінів, що утворюються у відповідь на введення мікроорганізмів або їх частини-антигену), отриманих від людини або тварини після активної імунізації. Імунітет після пасивної імунізації нетривалий.
Хіміопрофілактика інфекцій
З метою попередження деяких захворювань проводиться профілактичне застосування антибіотиків або хіміопрепаратів.
Прикладом може служити профілактика реінфекції при ангіні, коли хворим після курсу пеніциліну вводять біцилін-5, що попереджає ускладнення ревматизмом. Вживання мефлохіну доцільно при виїзді в кліматичні зони, де поширена малярія. Ефективність хіміопрофілактики грипу є застосування ремантадина.
Підвищення опірності організму

Стійкість організму до різних інфекцій підвищує суворе дотримання правил особистої гігієни, раціональне і повноцінне харчування, вітамінізація, застосування за показаннями адаптогенів, дозовані фізичні навантаження і постійне загартовування організму.
Переглядів: 1166 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz