П`ятниця, 2024-04-26, 6:57 PM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2012 » Грудень » 20 » Психіатри і психологи: шукаємо різницю
11:30 PM
Психіатри і психологи: шукаємо різницю
Психіатри і психологи: шукаємо різницю

Поширена думка, що психіатри лікують психічно хворих людей, а психологи працюють з різними варіаціями в межах норми, допомагаючи психічно здоровим людям у непростих життєвих ситуаціях. У більшості випадків ця думка вірна, але спеціалізація психіатра включає в себе не тільки лікування хворих людей. Є психіатри, що працюють з цілком здоровими людьми, як є і психологи, що спеціалізуються на психічних захворюваннях.
Таким чином, можна сказати і психіатр і психолог - поняття відносні, і межа між ними існує відносна. Але це не зовсім так.
Психологи можуть займатися викладанням і науковою діяльністю, вести тренінги та бесіди, проводити тести на виявлення здібностей і рівня інтелекту. Існує безліч педагогів-психологів, що працюють у школах. Є також клінічні психологи, які часто допомагають лікарям поставити правильний діагноз хворій людині. Але треба відзначити, що візит до психолога не замінює візиту до лікаря, і психолог сам не має права ставити клінічний діагноз.
Психіатри ж - це люди з медичною освітою. Вони розбираються в психології дещо поверховіше, так як їх мета полягає саме в постановці діагнозу та лікуванні. Але, як було сказано вище, психіатри можуть консультувати і здорових людей, що підозрюють у себе психічні (саме психічні) розлади.
Психіатр не має права вести бесіди з пацієнтом без його письмової згоди. Однак же, психіатр може примусово госпіталізувати людину, якщо впевнений в його небезпеки для суспільства або самого себе.
Отже, до психолога Ви можете звернутися, якщо Вам потрібна консультація або тестування, а до психіатра - при необхідності лікування або більш ретельного вивчення психіки.
Переглядів: 947 | Додав: GAL | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz