П`ятниця, 2024-03-29, 12:39 PM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2014 » Жовтень » 7 » Раностоп
1:20 PM
Раностоп

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

РАНОСТОП

 

Склад лікарського засобу.

Діючі речовини: povidone-iodine;

1 г мазі містить 100 мг повідону-йоду (відповідає 10 мг/г вільного активного йоду);

допоміжні речовини: поліетиленгліколь (макрогол) 400, поліетиленгліколь (макрогол) 1500, поліетиленгліколь (макрогол) 6000, проксанол 268, натрію фосфат додекагідрат, вода очищена.

 

Лікарська форма.

Мазь.

Мазь коричневого кольору зі специфічним запахом.

 

Назва і місцезнаходження виробника.

ВАТ “Фітофарм”.

Україна, 84500, Донецька обл., м. Артемівськ, вул. Сибірцева, 2.

 

Фармакотерапевтична група.

Антисептичні та дезинфікуючі засоби. Препарати йоду. Повідон-йод. Код АТС  D08A G02.

Фармакологічні властивості. Мазь – антисептичний препарат із широким спектром протимікробної дії відносно бактерій, вірусів, грибків і найпростіших мікроорганізмів. Повідон-йод є комплексом йоду та полімеру полівінілпіролідону, який звільнює йод протягом певного часу після його нанесення на шкіру. Елементарний йод виявляє сильний герміцидний ефект. Механізм дії: вільний йод здійснює швидкий герміцидний ефект, а полімер є депо для йоду. При контакті зі шкірою та слизовими оболонками з полімера виділяються значні кількості йоду. Йод реагує з окиснюючими групами амінокислот, що входять до складу ферментів і структурних білків мікроорганізмів, інактивуючи чи руйнуючи ці білки. Більшість мікроорганізмів знищуються при дії in vitro менше ніж за хвилину, а основна руйнівна дія відбувається у перші 15 – 30 секунд. При цьому йод знебарвлюється, у зв’язку з чим зміна насиченості коричневого кольору є індикатором його ефективності.

 

Показання для застосування.

Профілактика інфекцій при дрібних порізах та саднах, невеликих опіках і незначних хірургічних процедурах.                                                                        

Лікування грибкових та бактеріальних інфекцій шкіри, а також інфікованих пролежнів і трофічних виразок.                                                                                                                                           

 

Протипоказання.

Підвищена чутливість до йоду або будь-якого іншого компонента препарату, гіпертиреоз, аденома або порушення функції щитовидної залози (вузловий колоїдний зоб, ендемічний зоб і тиреоїдит Хашимото), герпетиформний дерматит Дюринга, період до та після  терапії радіоактивним йодом, ниркова недостатність, ІІ – ІІІ триместри вагітності та період годування груддю, дитячий вік до 1 року.

 

Особливі застереження.

Препарат призначений виключно для місцевого застосування.

Довготривале застосування може спричинювати подразнення, а інколи й тяжкі реакції шкіри. При появі ознак подразнення чи гіперчутливості нанесення препарату слід припинити. Значні кількості йоду можуть спричиняти гіпертиреоз у хворих із порушенням функції щитовидної залози. Тому їм обмежують застосування мазі щодо часу і площі поверхні шкіри, яка обробляється. Якщо під час лікування виникнуть симптоми гіпертиреозу, препарат слід відмінити.                                                                                                

Необхідно бути особливо обережними при регулярному застосуванні препарату в пацієнтів із раніше діагностованою нирковою недостатністю. Слід уникати регулярного застосування мазі у хворих, які отримують препарати літію.

Застосування у період вагітності або годування груддю. Не слід застосовувати препарат у ІІ – ІІІ триместрах вагітності та під час годування груддю.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або роботі з  іншими механізмами.

Не впливає.

Діти. Не слід застосовувати мазь для лікування дітей віком до 1 року.

 

Спосіб застосування та дози.

Препарат для місцевого застосування.                                                                             Для лікування інфекції: наносити 1 - 2 рази на добу. Тривалість лікування - не більше 14 діб.                                                                                                              

Для профілактики інфекції: наносити 1 - 2  рази на тиждень, доки це необхідно. Уражену шкіру необхідно очистити і висушити. Тонким шаром нанести мазь на уражену поверхню шкіри. На оброблену шкіру можна накласти пов’язку.

 

Передозування.

Для гострої йодної інтоксикації характерні такі симптоми:

металічний присмак у роті, підвищене слиновиділення, відчуття печії або біль у роті чи в глотці; подразнення та набряк очей; шкірні реакції; шлунково-кишкові порушення; порушення функції нирок і анурія; недостатність кровообігу; набряк гортані з вторинною асфіксією, набряк легень, метаболічний ацидоз, гіпернатріємія. Лікування: слід провести симптоматичну та підтримуючу терапію з особливою увагою до електролітного балансу, функції нирок і щитовидної залози.

Побічні ефекти.

Препарат може спричинювати шкірні реакції гіперчутливості (свербіж, гіперемія, контактний дерматит з утворенням псоріазоподібних червоних дрібних бульозних елементів). У пацієнтів з раніше виявленими захворюваннями щитовидної залози можливий розвиток елементів гіпертиреозу, спричинених йодом. Нанесення повідон-йоду на обширні поверхні ран чи тяжкі опіки може спричинити небажані явища, наприклад, зміни рівня електролітів сироватки крові (гіпернатріємія) і осмолярності, метаболічний ацидоз, порушення функції нирок та гостру ниркову недостатність.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій.

Одночасне застосування Раностопу і ферментних мазей для лікування ран знижує ефективність обох препаратів. Препарати, що містять ртуть, срібло, перекис водню чи тауролідин можуть взаємодіяти з комплексом повідон-йоду, у зв’язку з цим  їх сумісне застосування не рекомендується.

 

Термін придатності.

2 роки.

 

Умови зберігання.

Зберігати  при температурі від 15 оС до 25 оС.  Зберігати в недоступному для дітей місці.         

 

Упаковка.

По 20 г або 40 г у тубах; 1 туба в пачці.

 

Категорія відпуску.

Без рецепта.

Переглядів: 950 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz