Четвер, 2024-04-25, 11:17 AM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2014 » Березень » 12 » Що таке грижа (кила), причини виникнення
11:43 PM
Що таке грижа (кила), причини виникнення
Що таке грижа (кила), причини виникнення

З перших років радикальної хірургії гриж, покладеної Бассіні (Bassini) у 1987 році, рецидиви дратували хірургів усіх віків, різного досвіду та ступеня майстерності.

Вивченням цієї патології починають свою класичну освіту по хірургії всі лікарі. В житті хірурга грижесечіння часто  є першою операцією, яка  приносить велике задоволення. Однак бувають рідкі випадки коли, здавалося б, відмінно виконана операція веде до тяжких страждань для хірурга з приводу післяопераційних ускладнень оперованого ним хворого, які, на жаль, бувають і в наші дні.

Навіть найбільш поширені втручання з приводу пахової чи стегнової грижі при невмілому травматичному оперуванні містять в собі небезпеку поранення магістральних кровоносних судин та сечового міхура, розвитку інфекції в операційній рані, тощо.

Протягом останнього сторіччя навіть затятим прихильникам пластики власними тканинами стала зрозумілою необхідність у деяких випадках використання синтетичних матеріалів для закриття дефектів черевної стінки.

В даний час в світі широке поширення отримали нові типи оперативних втручань із застосуванням алопластичних матеріалів, які практично не викликають реакції відторгнення, знижують ризик розвитку рецидиву до мінімуму та дозволяють закривати великі грижові дефекти передньої черевної стінки. Для зниження травматичності операцій із приводу гриж, скорочення термінів перебування хворих в стаціонарі, а також термінів соціальної і трудової реабілітації в теперішній час розробленні методи лапароскопічних грижесічень із застосуванням сітчатих матеріалів, що дозволяє робити пластику грижових дефектів без великих розрізів.

За даними симпозіуму "Актуальні питання герніології”, що пройшов в жовтні 2001 р. у Москві, за 2000 рік у Європі виконано близько 860000 операцій при пахових грижах з використанням сітчастого протезу (лапароскопічним і "відкритим” способами), а також 230000 операцій при вентральних грижаж, з них –75% - без натягу.

Не зважаючи на сучасні досягнення герніології, летальність при защемлених грижах у хворих молодого та середнього віку,  складає 2,8 - 3%. (Козлов І.З., Андросова Т.П.,1972; Комаров В.Д., Буляков В.М.,1978).

Грижі живота поділяють на зовнішні та внутрішні.

Зовнішні грижі живота утворюються в анатомічно слабих місцях черевної стінки. Розрізняють такі види зовнішніх гриж живота: пахові, стегнові, пупкові, білої лінії живота. До внутрішніх гриж відносяться: діафрагмальні (Бохдалека), парастернальна грижа зліва (Ларея), справа -  грижа Морганьї, парадуоденальная грижа ( грижа Трейца), грижа отвору Вінслова, грижа брижі тонкої або поперекової кишки, надміхурова грижа, грижа брижі сигмоподібної кишки, хіатальна грижа (грижа стравохідного отвору діафрагми). Рідкі грижі (бічні грижі живота, мечеподібного відростка, поперекові, промежині, сіданичні, грижі спігелевої лінії, грижі піхви прямого м’язу живота, внутрішні грижі). Виділяють також післяопераційні та пістравматичні грижі.

До поняття «грижа» наближаються поняття «евентерація» та «випадання».

Евентерація - дефект, що гостро розвивається в очеревині та м’язово - апоневротичному шарі передньої черевної стінки, внаслідок утворення якого створюються умови для розгерметизації черевної порожнини та виходу кишок за її межі.

Евантерації бувають травматичні та післяопераційні.

Випаданням називають такий стан, коли відбувається вип’ячування органу або частини його, не вкритої очеревиною.

Зовнішні грижі живота складаються з грижових воріт, грижового мішка, грижового вмісту та зовнішніх грижових оболонок.

Причини виникнення. Розрізняють грижі вроджені та набуті грижі.

Для утворення набутих гриж необхідні фактори, що створюють передумову для грижі і саму грижу.

До факторів, що створюють передумову для грижі відносяться анатомічна  «неповноцінність» черевної стінки (зазвичай вродженого ґенезу), «особливість» будови таза та великі розміри «внутрішнього кільця» у жінок (конституційна особливість), паралічі нервів, що іннервують черевну стінку.

До причин, що ведуть до грижі (кили), відносяться: тяжка фізична праця, важкі пологи, тривалий кашель, асцит, закрепи та інші патологічні стани, що супроводжуються частим підвищенням внутрішньочеревного тиску.
 
Переглядів: 2905 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz