Вівторок, 2024-04-23, 8:48 AM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2012 » Грудень » 21 » Що таке піурія?
7:59 PM
Що таке піурія?

Що таке піурія?

Піурія являє собою наявність домішок гною в сечі. Інша назва цього патологічного явища - лейкоцитурія. Піурія може бути симптомом величезної кількості захворювань сечостатевої системи як у жінок, так і у чоловіків. Виявлення піурії може здійснюватися на підставі дослідження відстояної сечі під медичним мікроскопом в умовах медичних лабораторій. Наявність незначної кількості лейкоцитів в рідині сечі може розглядатися в межах норми у здорової людини. З цієї причини сечу на аналіз при підозрі на піурію у жінок беруть за допомогою катетера, а у чоловіків - після дезінфекції голівки статевого члена. Якщо в результаті аналізу встановлюється, що в осаді рідини сечі міститься більше шести білих клітин крові в області зору мікроскопа, говорять про наявність у пацієнта піурії.

Якщо в рідині сечі відзначається велика кількість гнійних виділень, то змінюється якість сечі - вона набуває каламутності, в ній утворюються пластівці і нитки. Більш чітке уявлення про те, яка кількість гнійних виділень міститься в рідині сечі, може дати спеціальний підрахунок форменних складових рідини сечі в спеціально обладнаній лічильній камері. У разі розвитку явної піурії чисельність лейкоцитів в добовій дозі рідини сечі становить не більше трьох мільйонів.
Гнійні виділення можуть проникати в сечу з уражених запальними процесами органів сечостатевої системи або з запаленої простати. Вкрай рідко піурія виникає з причини перфорації гнійного вмісту з довколишніх внутрішніх органів.

Піурія розділяється на початкову, кінцеву і повну. Приблизно з'ясувати розташування запалення стає можливими за допомогою так званої спеціалізованої трьохстаканної проби. Для цього пацієнта просять здати сечу на аналіз по черзі в три різні ємності. Якщо в результаті дослідження в першій ємності виявляється гній, то говорять про наявність у хворого початкової пиурии. Це означає, що запалення розташовується в передній області сечівника. У разі, коли гній виявляється лише в третій ємності, говорять про кінцеву піурію. Це, в свою чергу, означає, що запальний процес вражає передміхурову залозу або сім'яні канальці.


Якщо у всіх трьох ємностях виявляється приблизно рівне і значне число гнійних клітин, то це може бути симптомом запального процесу в нирках, їх мисках або безпосередньо сечового міхура. Для встановлення етіологічних факторів тривалої піурії потрібне ретельне урологічне обстеження пацієнта.

Піурія практично завжди протікає в супроводі бактеріурії. Якщо в аналізі сечі відсутні звичайні мікроорганізми, то говорять про піурію асептичного характеру, яка може виникати, наприклад, при нирковому туберкульозі.

Дитяча піурія зазвичай виникає унаслідок інфекційного запалення в нирках. За характером перебігу піурія у дітей може бути гострою та хронічною. При цьому гостра піурія виникає, відповідно, при гострих інфекційних запаленнях нирок. Хронічна піурія супроводжує вроджені патології і хвороби сечостатевої системи. Перед початком терапії піурії у дітей необхідно пройти урологічне обстеження.

Лікування піурії грунтується на комплексному підході. При загостренні піурії слід дотримувати строгий постільний режим, як можна більше пити, приймати вітаміни, збалансувати харчування, проводиться обробка інфекційного вогнища. Лікування піурії хронічного характеру обумовлюється специфікою перебігу основного захворювання.

Переглядів: 3152 | Додав: GAL | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz