Четвер, 2024-04-25, 7:05 AM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2013 » Січень » 16 » Що таке променева терапія? Її наслідки
3:05 PM
Що таке променева терапія? Її наслідки

Що таке променева терапія? Її наслідки

Променева терапія - метод лікування пухлинних і ряду непухлинних захворювань за допомогою іонізуючих випромінювань. Таке випромінювання створюється за допомогою спеціальних апаратів, в яких використовується радіоактивне джерело. Ефект променевої терапії заснований на підвищеній чутливості ракових клітин до іонізуючого випромінювання. Під дією цього випромінювання в клітинах розвивається величезна кількість мутацій, і вони гинуть. При цьому нормальні клітини організму не піддаються таким змінам, так як більш стійкі до опромінення. Загибель пухлини відбувається також за рахунок спеціальної методики опромінення, коли промені підводяться до пухлини з різних сторін. У результаті в пухлині накопичується максимальна доза радіації, яка призводить доїї загибелі

Квант сильного рентгенівського випромінювання або розігнаний до великій швидкості електрон зустрівши на шляху молекулу, порушує її електронну структуру. Такі молекули «руйнуються», перестають виконувати свою функцію в складному внутрішньоклітинному обміні речовин. У результаті клітина або гине, або втрачає здатність до поділу. Пухлинні тканини виявилися найбільш чутливими, тому що інтенсивний поділ клітин, яке в них відбувається з великою частотою, робить їх особливо сприйнятливими до впливу радіації. Тому досить велика доза радіації, поглинена пухлиною, пригнічує її розвиток. У деяких випадках навіть і традиційне хірургічне втручання може не знадобитися.

Проте променева терапія зазвичай не проходить безслідно для пацієнта – з’являється загальна слабкість, нудоту, можливе випадіння волосся, в цілому знижується опірність організму до інфекції. Тобто, незважаючи на позитивний результат лікування, від наслідків потрібно ще довго оговтуватися.

Щось схоже відбувається і при хіміотерапії, коли медикаментами «отруюють» весь організм, для того щоб впливати на один невелику ділянку. Але у променевій терапії є перевага - вона дає можливість прицільно впливати саме на пухлинні тканини. Щоб точніше завдати удару по раковій пухлині, потрібно детально знати її склад та місцезнаходження. Якщо обмежитися вивченням рентгенівських знімків і вручну направити на пухлину джерело випромінювання, то це не дасть позитивного ефекту. Тому необхідно сфокусувати промінь і направити його на пухлину, не відхиляючись ні на міліметр. Таку роботу може безпомилково виконати тільки сучасна автоматика. Комп'ютер сам робить рентгенівський знімок і аналізує його. Але визначення меж пухлини йому довірити не можна - приймати якісь рішення може тільки лікар. Комп'ютер проводить попередню оцінку - робить простий рентгенівський знімок і висвічує на екрані результати. За цим знімком лікар за допомогою маніпулятора проводить розмітку пухлини, вказує її межі і сплановує променеве навантаження. Потім залишається тільки передати управління автоматизованій системі, і вона все зробить сама. Точності, з якою проводиться ця процедура, неможливо досягти вручну.

Для зменшення дози радіації, поглиненої здоровими тканинами комп'ютер вказує не плоский контур, а тривимірний «обсяг роботи». Це можливо, якщо у медперсоналу на моніторі є об'ємне зображення пухлини. Його отримують з допомогою томографа - синтезу рентгенівського апарата та комп'ютера.

На жаль, уникнути опромінення тканин, що знаходяться між рентгенівської трубкою і пухлиною, неможливо: адже промінь так чи інакше повинен пройти через них. При цьому є вірогідність променевого опіку шкіри, особливо якщо використовуються старі апарати. Більш сучасна техніка передбачає захист від опіків.  Паралельно вирішується дуже важливе завдання - централізоване зберігання медичної інформації. І рентгенівські знімки, і призначення лікаря система акуратно запише в пам'ять комп'ютера. Ця інформація потрапить в історію хвороби і потім може бути використана при лікуванні. Адже всі удосконалення в медицині в кінцевому рахунку робляться для пацієнта.

 

Наслідки променевої терапії можуть бути помітні відразу, а можуть проявитися через деякий час, іноді досить тривалий. Їх можна розділити на загальні і місцеві (локальні).

Локальні реакції, що з'являються після променевої терапії

Найбільш розповсюдженим наслідком є ​​пошкодження шкіри над новоутворенням, через яку проходили промені. Під час процедури шкіра може почервоніти, далі можуть з'явитися запалення: езофагіт, епідерміт, який починається з сухої форми, поступово переходить в ексудативну, перихондрит, коліт, цистит, пульмоніт, ларингіт. Дані ускладнення можуть виявитися під час курсу терапії, а можуть протягом шести місяців після закінчення лікування. Для запобігання подібних ускладнень місця на тілі, що піддаються опроміненню, обробляють обліпиховою олією, лініментом алое, бальзамом Шостаковського або іншими препаратами, створеними для попередження променевих опіків слизової або шкіри. У деяких випадках подібні опіки зникають самостійно.

Локальні пошкодження, що з'являються після променевої терапії (радіотерапії)

Подібне лікування викликає незворотні процеси в організмі, такі як атрофія шкіри, збільшення вироблення пігменту меланіну шкірою, витончення шкіри. Шкіра стає дуже чутливою, легко травмується і вимагає спеціального догляду. Пізні ускладнення виявляються на слизових органів, що знаходяться поблизу від опромінюваного місця. Це можуть бути: стравохід, рот, пряма кишка. Ураження стравоходу (езофагіти) характерні для лікування новоутворень середостіння, а також деяких ділянок молочних залоз. Порушення дають про себе знати зміною процесу ковтання, неприємними відчуттями при проходженні їжі. Терапія раку шийки матки найчастіше приводить до появи циститу або ректиту. Пацієнтка страждає від важких і частих позивів до дефекації і сечовипускання. Також опромінення може спровокувати розвиток променевих виразок, некрозу кісток, запалення окістя, утворення нориць, атрофію внутрішніх органів. Але якщо процедура проводиться на сучасному обладнанні, то ймовірність подібних ускладнень зведена до мінімуму. Променеві виразки дуже важко гояться і завдають хворому багато страждань, тому у важких випадках доводиться вдаватися до оперативного лікування. Впливає променева терапія і на загальний стан організму. Спочатку у пацієнта пропадає апетит, відмічається нудота і блювання, змінюється картина крові. Якщо правильно підтримувати організм в цей період, то подібні ускладнення проходять, але іноді порушення можуть тривалий час утримуватися. У зв'язку з цим людина, яка пройшла курс опромінення, повинна здавати аналіз крові один раз на шість місяців. У деяких випадках порушення роботи кісткового мозку лікують спеціальними методами, такими як переливання крові, а також спеціальними медикаментами.

Переглядів: 10102 | Додав: GAL | Рейтинг: 2.2/6
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz