Четвер, 2024-04-18, 8:08 AM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2012 » Грудень » 20 » Що таке тератоми?
11:09 PM
Що таке тератоми?

Що таке тератоми?

Тератоми - це експансивно розростаючі пухлини, які часто досягають великого розміру, що складаються з різноманітних тканинних структур - похідних усіх трьох зародкових листків з наявністю або відсутністю елементів екстраембріональних тканин (елементів трофобласта, тобто зовнішнього шару клітин).

Тератоми мають певну, типову для них локалізацію (місця розміщення): яєчники і яєчка, крижово-куприкова область, середостіння, заочеревинний простір, зів, основа черепа. У дорослих найчастіше зустрічаються тератоми статевих залоз і середостіння. Найчастішою локалізацією тератом у дітей є крижово-куприкова область.

Місця «проживання» тератом та їх особливості

Крижово-куприкова тератома, як правило, виявляється з народження, зустрічається і у плодів, частіше у дівчаток. Більшість тератом цієї локалізації доброякісні. Вони досягають іноді дуже великого розміру і тоді ускладнюють перебіг пологів. Можуть заповнювати порожнину малого тазу, не пошкоджуючи при цьому кісток тазу. Пухлина складається із структур, що нагадують органи і різноманітні тканини, наприклад петлі кишки, тканини печінки, рудименти (зачатки) кінцівок та ін. Рідше зустрічаються злоякісні тератоми (термобластоми), коли поряд зі зрілими тканинами переважає розростання карциномоподібних солідних або папілярних структур. Папілярні розростання є похідними екстраембріональних тканин (трофобласта).

З тератом яєчників у дітей у порівнянні з дорослим частіше зустрічаються злоякісні тератобластоми, ніж доброякісні дермоїдні кісти. Вони мають характер багатокамерних кіст, що складаються зі зрілих тканин, між якими зустрічаються поля солідних розростань, ембріонального і екстраембріонального характеру. Такі тератобластоми можуть давати метастази в легені. У дітей можуть спостерігатися випадки зрілих тератом, що складаються з тканин, які при оперативному видаленні дають, однак, обсіменіння по очеревині.

Тератоми яєчок частіше зустрічаються у дітей у віці молодше 2 років, нерідко виявляються з народження. Тератоми яєчок в протилежність тератомам яєчників у дітей частіше бувають доброякісними. У дорослих, навпаки, вони частіше бувають злоякісними. Злоякісні тератоми частіше складаються з похідних епітеліальної тканини - плоского зроговілого епітелію, слизових залоз, епітеліальної тканини.

Заочеревинні та мезентеріальні тератоми в більшості випадків виявляються з народження або у віці 2-3 років. Вони досягають великого розміру, частіше зустрічаються у дівчаток. Розташовуються ближче до діафрагми, ніж до тазової області, як правило, доброякісні, дуже рідко бувають злоякісними.

Великі полікістозні і солідні тератоми з наявністю незрілих тканин завжди бувають злоякісними.

Тератоми зіву (вроджені поліпи зіва) - поліподібні утвори, що зустрічаються у плодів та новонароджених. Розташовуються в області верхнього купола глотки, звідки ростуть у вигляді поліпоподібних розростань, одна частина яких покрита слизовою оболонкою, інша - шкірою. Досягають іноді значного розміру і тоді ускладнюють пологи. Як правило, вони складаються зі зрілих тканин і рудиментарних (зародкових) органів.

Внутрішньочерепні тератоми в половині випадків бувають злоякісними, містять ембріональні розростаючі тканини. У рідкісних випадках такі тератоми дають метастази в легені, розташовуються вони в області основи черепа. Зустрічаються ці тератоми частіше у плодів та новонароджених. У хлопчиків часто локалізуються близько шишкоподібної залози і можуть супроводжуватися ендокринними порушеннями у вигляді передчасного статевого дозрівання.

Переглядів: 1940 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz