П`ятниця, 2024-04-19, 11:39 AM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2013 » Січень » 4 » Симптоми натягу корінців і положення
4:28 PM
Симптоми натягу корінців і положення

Симптоми натягу корінців і положення

Дані симптоми призначені для орієнтовної локалізації ділянки компресії нервових стовбурів з боку хребців.

В основі лежить міофіксація - рефлекторна реакція ураженого рухового сегмента хребта внаслідок подразнення рецепторів  здеформованих тканин.

Виділяють:

Симптом Фенца - феномен «похилого» обертання. Голову нахиляють вперед і обертають в обидві сторони. Виникнення болю вказує на наявність спондильотичних розростань суміжних хребців, які при терті викликають відповідну реакцію.

При форсованих поворотах і закиданні голови можуть виникати запаморочення, нудота, шум у голові. Це вказує на втягнення в процес a. vertebralis.

Симптом Спурлінга - феномен «міжхребцевого отвору». При навантаженні на голову, нахилену на плече або нахилену і повернену в хвору сторону, виникають біль або парестезії, що віддає в зону іннервації корінця, який піддається компресії в межхребцевому отворі. Часто зона іррадіації відповідає точці надпліччя, там же визначається вузлик нейроостеофіброзу.

Проба Берча - хворий сидить на стільці, лікар, стоячи позаду нього, охоплює долонями нижню щелепу, голову притискає до грудей, піднімається на носки і витягує шийний відділ хребта. Якщо при цьому змінюється характер та інтенсивність шуму і болю у вусі або голові, шиї, то це вказує на залучення в процес шийного відділу хребта.

Симптом Пері - при активних і пасивних нахилах голови вперед біль виникає в зоні ураженого корінця.

Симптом осьового навантаження - при натисненні на голову по вертикальній осі наростає біль і парестезії в зоні ураженого корінця.

Симптом Лерміта - при різкому нахилі голови вперед виникає біль у вигляді проходження електричного струму через усе тіло уздовж хребта.

Симптом піднятою й опущеною руки - зменшення болю при горизонтальному положенні руки і зростання його з приєднанням парестезії вночі при опущеній руці; дозволяє диференціювати дискогенний процес від інфекційного та токсичного.

Симптом віжок (Корнєва) - при ураженні грудних хребців довгі м'язи спини нижче рівня ураження при нахилах напружуються у вигляді натягнутих віжок. Зазвичай цей симптом позитивний при вторинній радикулалгії (туберкульоз, метастази, грижа Шморля).

Проба Бонні - приведення стегна супроводжується натягом грушоподібних м'язів, а при наявності нейроостеофіброзу - і болючістю.

Симптом Ласега - хворий лежить на спині. Розігнуту в коліні хвору ногу беруть за стопу і піднімають вгору, внаслідок чого сідничний нерв натягується і з'являється сильний біль вздовж нерва, що іррадіює у поперек. Однак якщо ногу зігнути в коліні, біль припиняється (натягнутий до цього нерв розслабляється).


Переглядів: 7827 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz